Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Σενάρια για "λογιστική" διαχείριση της τρύπας του ΛΑΓΗΕ σε συνδυασμό με το new deal

Ο φόβος των αντιδράσεων εκ μέρους των χιλιάδων παραγωγών ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά, αλλά και κάποιων βουλευτών της επαρχίας από τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν «την καταστροφή των επενδυτών», έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ να μελετά εξαρχής τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Σαββατοκύριακο τα στελέχη του υπουργείου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα κ. Μαθιουδάκη έκαναν υπολογισμούς και σενάρια προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Στη συνέχεια θα σταλεί επιστολή στη ΡΑΕ με την οποία το ΥΠΕΚΑ θα δηλώνει τα έσοδα που θα εισρεύσουν στον ειδικό λογαριασμό με τα νέα μέτρα, ώστε να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή στην απόφασή της για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ.
Όπως έχει αναφέρει το energypress, έχει επανέλθει στο τραπέζι η παλιά πρόταση για λογιστική διαχείριση του ελλείμματος με το πάγωμα έκδοσης τιμολογίων εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ. Ο χρόνος κατά τον οποίο δεν θα κόβουν τιμολόγια δεν θα είναι ίδιος για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Θα είναι ανάλογος του βαθμού που επιβαρύνει η κάθε τεχνολογία τον ειδικό λογαριασμό. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί οι φωτοβολταϊκοί να μην κόψουν τιμολόγια 5 μηνών, οι αιολικοί 1 μήνα κ.λπ. Στο τέλος θα υπάρχει και κούρεμα, αλλά μικρότερο από το αρχικά σχεδιαζόμενο (μεσοσταθμικό 43% για φωτοβολταϊκά και 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ). Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς θα πάει γύρω στο 25% για τα φωτοβολταϊκά και γύρω στο 5% για τους άλλους.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οριστικές αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί μέχρι και χθες, και τα εξεταζόμενα σενάρια είναι περισσότερα του ενός.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου