Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το κούρεμα στα φωτοβολταϊκά έρχεται, αλλά οι καθυστερήσεις παραμένουν

Κινητικότητα μεγαλύτερη από ποτέ καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΥΠΕΚΑ να θέσει σε διαβούλευση το σχέδιό του για το κούρεμα των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ προκειμένου να εξασφαλίσει τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014, τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Ειδικά, δε, στο βαθμό που οι παρεμβάσεις του υπουργείου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, τα τελευταία δεδομένα έχουν ως εξής:
·         Το υπουργείο φαίνεται ότι, ακόμα και την ύστατη ώρα, δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση. Πιθανόν δηλαδή να μην είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις ούτε σήμερα ούτε αύριο.
·         Το σενάριο που επικρατεί “δίνει” μεσοσταθμικό κούρεμα 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ με παράλληλη επέκταση του χρόνου διάρκειας των συμβάσεων και της αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων. Το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά αναλογικό, παίρνοντας υπόψη το χρόνο κατασκευής, την κλειδωμένη ταρίφα και άλλα δεδομένα όπως το αν έχει ενισχυθεί η επένδυση από τον αναπτυξιακό κ.λπ. Βασικό κριτήριο αποτελεί το IRR κάθε επένδυσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να φέρει όλες τις επενδύσεις σε ένα IRR περί το 11%.
·         Το μεσοσταθμικό κούρεμα 43% σημαίνει ότι θα υπάρξουν φωτοβολταϊκά πάρκα που θα έχουν μείωση πάνω και από 60%. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τεράστια αναταραχή καθώς θεωρείται ότι θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας για πολλές φωτοβολταϊκές επενδύσεις.
·         Το μέγιστο πρόβλημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται η δραματική καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του new deal (σύμφωνα με την ορολογία που έχει επικρατήσει, η οποία βεβαίως δεν είναι σωστή καθώς στην πραγματικότητα η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ δεν θα έχει χαρακτήρα εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό)  δεν θα είναι άμεσα και απλώς θα περιορίσουν κατά τι την υπερημερία. Πιθανόν δε η μικρή βελτίωση να είναι προσωρινή, καθώς όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση, συνεπώς θα καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις πληρωμές προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ και άρα το πρόβλημα θα οξυνθεί.
·         Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, τόσο από την απόδοση IRR, όσο και από εκείνο της τρύπας του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. «Καίει» άμεσα τους παραγωγούς που έχουν να πληρώσουν υποχρεώσεις όπως ΦΠΑ, φόρους, τοκοχρεολύσια κ.λπ. και πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται μηνύσεις παραγωγών εναντίον του ΛΑΓΗΕ για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, έχοντας ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. προσανατολίζεται στην άσκηση δικαστικών μέτρων εναντίον – κυρίως - της ΔΕΗ.
·         Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΛΑΓΗΕ κατευθύνονται όλα για πληρωμή των παραγωγών, αλλά δεν επαρκούν. Ανάσα αναμένεται να δοθεί στο βαθμό που υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για καταβολή στον ΛΑΓΗΕ έως τα Χριστούγεννα 80 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ. Με αυτά τα λεφτά αναμένεται να εξοφληθούν στους παραγωγούς τα τιμολόγια Απριλίου.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου