Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Έρχονται μηνύσεις για το κούρεμα των τιμών στα φωτοβολταϊκά

Οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των παλιών συμβάσεων κατά 40% έως και 45%.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ομοβροντία μηνύσεων κατά των υπευθύνων για τη Ρύθμιση και Λειτουργία της αγοράς ενέργειας, δηλαδή κατά της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ όπως και των μελών των δ.σ. των δύο φορέων, για παράβαση καθήκοντος, αλλά και κατά της ΔΕΗ για την κατάθεση πλαστών στοιχείων κόστους (στο πλαίσιο των προσφορών για τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό).

Όπως δήλωσαν μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας στη Voria.gr, η ΠΟΣΠΗΕΦ θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων, προκειμένου να μην ανατραπούν οι όροι των υπογεγραμμένων συμβάσεων καθώς μεγάλος αριθμός επενδυτών εκτεθειμένων σε τραπεζικό δανεισμό, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση, μετά την επιβολή της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου (25% - 42%). Οι παραγωγοί χρωστάνε στις τράπεζες και καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει, αφού ο ΛΑΓΗΕ τους χρωστάει πληρωμές οκτώ μηνών.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εάν άμεσα δεν υπάρξουν αποτελέσματα από την επιτροπή που διέταξε ο Πρωθυπουργός να συγκροτηθεί για να διερευνήσει το θέμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλο και μέλη της διοίκησης.

Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά ήταν πολύ συγκεκριμένη, όπως πληροφορείται η Voria.gr: Να κλείσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ,  αλλά δίχως να την πληρώσουν οι πολλοί και οι μικροί.

Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και ειδικά ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει σχέδιο νόμου για κούρεμα των εγγυημένων τιμών, όπως αυτές ορίζονται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΣΠΗΕΦ έχει καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί να κλείσει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που σήμερα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι τώρα οι αρμόδιοι του Υπουργείου και των υπευθύνων αρχών, δεν έδειξαν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε αναλυτική διερεύνηση των προτάσεων αυτών.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας
Η ΠΟΣΠΗΕΦ πρότεινε:
-Κάλυψη κατά 50% του ελλείμματος από τις εταιρείες εμπορίας και απόδοση σε βάθος 4ετίας και, κάλυψη του υπολοίπου από τους παραγωγούς μέσω της έκτακτης εισφοράς, η οποία όμως από οριζόντια θα πρέπει να γίνει αναλογική.
-Δανεισμός, σε διαφορετική περίπτωση, του ΛΑΓΗΕ από τους παραγωγούς για την κάλυψη του ελλείμματος στην 4ετία. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν τα ζημιογόνα Φ/Β έργα. Τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν εντόκως από τον ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς, με το ισχύον επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πλέον 1% περιθωρίου στο τέλος της 20ετίας με παράταση της σύμβασης για όσο χρόνο απαιτείται για το κάθε πάρκο χωριστά .

Για να σηκώσουν οι παραγωγοί το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος, θέτουν ως προϋπόθεση την παράταση, για διετία, του χρόνου μηδενισμού του, όπως και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής στη χονδρική αγορά. Επίσης, ζητούν παρέμβαση προς τις Τράπεζες για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν πάρει οι παραγωγοί για τα Φ/Β πάρκα όπως και την εξαίρεση του ποσού του δανείου ή της εισφοράς από το φορολογητέο εισόδημα.
(της Άννυς Καρολίδου, voria.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου