Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές για τους φ/β παραγωγούς, οι μειώσεις των εγγυημένων τιμών και ο ρόλος του ΕΤΜΕΑΡ στη γενικότερη ανάπτυξη του κλάδου τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ, όπου εκπρόσωποι και φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρευρέθηκαν καταθέτοντας τις απόψεις τους.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Τσιπουρίδης, αναφέρθηκε στη σημασία των νέων στόχων της Ε.Ε για το έτος 2030 όσον αφορά στη διείσδυση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση πρόκειται να ληφθεί στις αρχές του 2014 και δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν ο στόχος θα είναι δεσμευτικός, όπως του 2020, δεδομένης της εναντίωσης που παρατηρείται σήμερα απέναντι στις ΑΠΕ από μερίδα του πολιτικού κόσμου. Όσον αφορά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό 2 δις ευρώ από την κυβέρνηση ώστε να κλείσει, οπότε πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα. Αναφορικά με το ΕΤΜΕΑΡ, ο κ. Τσιπουρίδης τόνισε ότι κινούμαστε προς τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος με άξονα το 2015-16, ώστε να μην είναι απαραίτητο πλέον αυτό το τέλος. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει “να μην γέρνει το γήπεδο προς μια μεριά”, όπως υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Καπέλλος, δήλωσε ότι σήμερα οι καθυστερήσεις των πληρωμών για τους παραγωγούς ενέργειας με φωτοβολταϊκά φτάνει τους 6-7 μήνες. Σε ότι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ, ο κ. Κάπελος τόνισε ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται περί φόρου, αλλά είναι μια επένδυση, καθώς οι καταναλωτές το πληρώνει για να έχει μετά από 10 χρόνια φθηνή πράσινη ενέργεια, όταν δηλαδή θα έχουν αποσβεστεί οι επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φωτοβολταϊκά είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη τεχνολογία για τον καταναλωτή με κόστος 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα συνεχίσει να μειώνεται χρόνο με το χρόνο.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, κ. Λουμάκης, ανέφερε στην δικιά του τοποθέτηση ότι οι υπερημερίες φτάνουν πλέον τις 114 ημέρες και αναζήτησε ευθύνες στην Διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος, όπως τόνισε, είναι μια Α.Ε. και έτσι θα πρέπει να λειτουργεί. Ο κ. Λουμάκης υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι να ζητάμε λαγούς από καπέλα από την πολιτική ηγεσία, αλλά πρέπει ο καθένας να κάνει το χρέος του». [διαβάστε περισσότερα εδώ]
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΟΜ, κ. Γερασίμου, αναφέρθηκε στις αδικίες που προέρχονται από τις αδιάκριτες πολιτικές αποφάσεις σε ότι αφορά τις ΑΠΕ. Τόνισε ότι η βιομάζα έχει σήμερα σχεδόν μηδενική συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, καθώς «κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά μαζί της». Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει ένα κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ, αλλά όχι οριζόντιο. Αντιθέτως, θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά πόσο θα κοπεί από την κάθε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βιομάζα και την γεωθερμία θα πρέπει να γίνει αύξηση 5% στην ταρίφα, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις, ενώ στο βιοαέριο και τα μικρά υδροηλεκτρικά η τιμή θα πρέπει να μείνει στάσιμη. Στην περίπτωση των αιολικών, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια μείωση μικρότερη του 10% και στα φωτοβολταϊκά μια μεσοσταθμική μείωση 30%, αναλόγως όμως της κάθε κατηγορίας και παλαιότητας των έργων.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Βασιλικός, αντιπρόεδρος του ΕΣΜΥΕ, τόνισε ότι «καταφέραμε και φτιάξαμε ένα ενεργειακό μείγμα με υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ θα έπρεπε να αναζητάμε την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον καταναλωτή». Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια εγκαταστάθηκαν μόλις 20 μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών εξαιτίας των ρυθμιστικών αγκυλώσεων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια φθηνή τεχνολογία. Ο κ. Βασιλικός αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να «συνεισφέρουμε το 10% της ενέργειας των ΑΠΕ και να λαμβάνουμε το 4% των πληρωμών;».
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου