Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

«Χάος» στην αγορά ΑΠΕ πριν το new deal

«Στα κάγκελα» βρίσκονται ακόμη μια φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις ΑΠΕ, είτε ως παραγωγοί, είτε ως καταναλωτές ηλεκτρικού που επιβαρύνονται με το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς το μεν έλλειμμα του λογαριασμού συνεχίζει να αυξάνει, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για τον περιορισμό του, ενώ σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Έτσι την περασμένη Παρασκευή ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς τη ΡΑΕ της ζητούσε να αναπροσαρμόσει (αυξήσει) το Ειδικός Τέλος (ΕΤΜΕΑΡ), ώστε ο λογαριασμός ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ να εξασφαλίσει έσοδα και να πληρώνονται οι παραγωγοί. Οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών δήλωναν ότι θα αρνηθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ, ενώ το υπουργείο ΠΕΚΑ λέει στο Euro2day.gr ότι αναμένει την τελική έγκριση της Ευρ. Επιτροπής για τα μέτρα που προτείνει προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που εξέδωσε ο Λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας –ΛΑΓΗΕ, για το μήνα Οκτώβριο, το έλλειμμα δεκαμήνου διαμορφώθηκε στα 235,7 εκατομμύρια ευρώ και το σωρευτικό έλλειμμα σε 576,41 εκατομμύρια, έναντι ελλείμματος 340,69 εκατομμυρίων στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Εφ' όσον δε επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ για την κίνηση του λογαριασμού ΑΠΕ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, (εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα), στο τέλος του 2013 το έλλειμμα έτους θα έχει διαμορφωθεί στα 215,53 εκατομμύρια και το σωρευτικό έλλειμμα στα 556,22 εκατομμύρια ευρώ.
Για το μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους να λάβει μέτρα. Αυτά τα έχει επεξεργαστεί και αποτελούν το λεγόμενο new deal, με κύριο συστατικό περικοπές στις ταρίφες που απολαμβάνουν κυρίως τα φωτοβολταϊκά.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, την προώθηση των μέτρων καθυστερεί η Ευρ. Επιτροπή προς την οποία έχουν σταλεί για έγκριση. Ταυτόχρονα όμως ισχύουν και οι προβλέψεις του νόμου 4001 του 2011, ο οποίος υποχρεώνει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο τέλος κάθε εξαμήνου να αναπροσαρμόζει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια του λογαριασμού ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπ΄όψιν και κάθε άλλο μέτρο που ισχύει για την αγορά των ΑΠΕ.
Σύμφωνα δε με όλες τις εκτιμήσεις, αν δεν ληφθούν τα αναμενόμενα μέτρα (new deal), τότε το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, από περίπου 14,5 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, θα πρέπει να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει και τα 25 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.
Από την άλλη πλευρά, το μεν ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι η όποια αύξηση δεν πρόκειται να ανεβάσει το τέλος πέραν των 15 ευρώ (κατά μέσο όρο), ενώ οι βιομηχανίες διαμηνύουν ότι θα αρνηθούν να πληρώσουν την όποια αύξηση. Σε όλα αυτά θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί το γεγονός ότι εναντίον της επιβολής του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές στο ΣτΕ με τις οποίες αμφισβητείται η ανταποδοτικότητά του, αλλά και το ότι δεν αποτελεί τέλος, αλλά φόρο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την τρόικα η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στο τα τέλος του 2014 να τροποποιηθεί, ώστε η εκπλήρωση της υποχρέωσης να μετατεθεί για ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει θετική απάντηση, ενώ το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των προτεινόμενων μέτρων.
(του Μιχάλη Καϊταντζίδη,euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου