Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Π.Κάπρος: Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της αγοράς ενέργειας

Στις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες στον τομέα του ηλεκτρισμού οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της αγοράς αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος στο πλαίσιο του  συνεδρίου του ΙΕΝΕ, «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο απαιτεί μια νέα προσέγγιση της λειτουργίας της αγοράς, ώστε να δοθεί βάρος στις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που θα προσφέρουν στο σύστημα εφεδρείες απαραίτητες για την κάλυψη των κενών που προκαλούν οι ΑΠΕ.
Το σύστημα θα πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να προσφέρει κίνητρα για τη διατήρηση σε ετοιμότητα μονάδων φυσικού αερίου με την κατάλληλη αμοιβή (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), την οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα απολαμβάνουν οι μονάδες βάσης, όπως οι λιγνιτικές.
Ως χαρακτηριστικό της κρίσης και των στρεβλώσεων που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού, ο κ. Κάπρος επεσήμανε ότι παρά τη σημαντική συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου (ιδιωτικών και της ΔΕΗ) στην κάλυψη των αναγκών, οι τιμές χονδρικής μειώνονται.
Παρότι δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο είναι ακριβότερη, οι μέσες τιμές χονδρικής (οριακή τιμή συστήματος) το 2011 ήταν 59 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) το 2012 έπεσαν σε 52 ευρώ και το 2013 τείνουν να διαμορφωθούν στα 39 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο ένας εξορθολογισμός της αγοράς με διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού σε επίπεδο προμήθειας θα ήταν προς το συμφέρον και της ίδιας της ΔΕΗ. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ΔΕΗ θα «πληρώσει» η ίδια την υπερδεσπόζουσα θέση της, καθώς ως μοναδικός φορέας προμήθειας και μάλιστα υπό κρατικό έλεγχο, καθίσταται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων.
Ο κ Κάπρος επεσήμανε επίσης ότι τα προβλήματα που απορρέουν από τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά, έχουν αντίκτυπο και στην τιμολογιακή της πολιτική προς τη βιομηχανία. Με 77 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι η μέση τιμή, τονίζει ο ίδιος, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει η εγχώρια βιομηχανία. «Η διαμόρφωση ανταγωνιστικής τιμής ρεύματος για τη βιομηχανία, είναι θέμα οικονομικής πολιτικής. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να «κρύβεται» πίσω από τη Ρυθμιστική Αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου