Την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά η υλοποίηση των οποίων ματαιώθηκε ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.
Μέχρι στιγμής οι εγγυητικές δεν έχουν επιστραφεί διότι έχει παρέλθει η προθεσμία που όριζε ο ν. 4151/2013.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο βουλευτής, με το καθεστώς του ν. 3851/2010, οι επενδυτές φ/β σταθμών ισχύος μικρότερης του 1 MW κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές προς 150 Ευρώ /kWp για την αποδοχή των όρων σύνδεσης, την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον διαχειριστή του δικτύου και την οριστική δέσμευση του αντίστοιχου ηλεκτρικού χώρου.
Με την ψήφιση του πρόσφατου Ν. 4152/2013 προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής εγγυητικών επιστολών σε όσους ενδιαφερομένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών για τους οποίους έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες συμβάσεις σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την υποβολή της δήλωσης περί μη υλοποίησης των φωτοβολταϊκών σταθμών και διεκδίκησης τόσο της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών όσο και του συμβατικού τιμήματος για τα ανεκτέλεστα έργα σύνδεσης, προβλέπεται από την ανωτέρω διάταξη του νόμου η αυτοδίκαιη λύση των αντιστοίχων συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών στο Δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ή το Σύστημα.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο για την επιστροφή των εγγυητικών και των ποσών που αντιστοιχούν στο ανεκτέλεστο μέρος των έργων σύνδεσης, υπόκεινταν στην καταληκτική ημερομηνία που έθετε ο νόμος και συγκεκριμένα τις 09.07.2013, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί που ματαίωσαν την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων και δεν θα προβούν στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών τους σταθμών να υποβάλουν τη δήλωση τους αυτή, και να διεκδικήσουν τα ανωτέρω ποσά.»
Μάλιστα όπως επισημαίνει, «η καταληκτική ημερομηνία της 9ης Ιουλίου 2013 αφορούσε μόνο στις απαιτούμενες ενέργειες των ενδιαφερομένων, πολλοί εκ των οποίων δεν ενημερώθηκαν, με αποτέλεσμα η προθεσμία που δόθηκε να μην τους γνωστοποιηθεί και ως εκ τούτου να μην προβούν στις συγκεκριμένες ενέργειες για την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών. Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε μετά την δραστική μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 0.11€ η οποία, καθιστά πολλές από τις επενδύσεις μη βιώσιμες. Έτσι, με το νέο αυτό δεδομένο, οι επενδυτές ματαίωσαν την υλοποίηση των έργων τους, πολλά από τα οποία είναι εντός της προθεσμίας υλοποίησης και απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τους επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές και το αναλογούν συμβατικό τίμημα για τα ανεκτέλεστα έργα σύνδεσης.
Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά τα οποία πλέον είναι δεσμευμένα, χωρίς να έχει υλοποιηθεί κάποιο έργο, αλλά και χωρίς να υπάρχει πρόθεση υλοποίησης μη βιώσιμων φωτοβολταϊκών επενδύσεων» και ζητά να επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές και το συμβατικό τίμημα για τα ανεκτέλεστα έργα σύνδεσης, δεδομένου ότι ματαιώθηκε η υλοποίηση μη βιώσιμων έργων, μετά την αλλαγή των ταριφών.
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου