Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

«Ρεφενέ» κάλυψη της τρύπας του ΛΑΓΗΕ και στη συνέχεια κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ

Για μετά τα Χριστούγεννα φαίνεται ότι μετατίθεται η παρουσίαση της πρότασης του ΥΠΕΚΑ για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Η συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δύο εργάσιμες, σήμερα και την Παρασκευή, για να  στείλει επιστολή στη ΡΑΕ με την οποία να δηλώνει τα έσοδα που θα εισρεύσουν στον ειδικό λογαριασμό με τα νέα μέτρα, ώστε να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή στην απόφασή της για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μαζί με την επιστολή θα ανακοινωθεί και το συνολικό σχέδιο για κλείσιμο της «τρύπας» του ΛΑΓΗΕ, βασικό μέρος του οποίου είναι η μείωση των εγγυημένων τιμών στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ.
Στο μέτωπο αυτό, χωρίς να έχει αποκλειστεί το αρχικό σενάριο της μεσοσταθμικής μείωσης κατά 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις υπόλοιπες ΑΠΕ, τα στελέχη του υπουργείου δούλεψαν πάνω στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια άμεση κάλυψη εκ μέρους των παραγωγών του σωρευμένου από το παρελθόν ελλείμματος και στη συνέχεια να κουρευτούν οι ταρίφες σε ποσοστό τέτοιο που να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Πρόκειται για πρόταση των τραπεζών, μετεξέλιξη της παλιάς τους πρότασης για «λογιστικό» μηδενισμό του ελλείμματος που θα επιτυγχάνετο με το να μην κόψουν οι παραγωγοί τιμολόγια για κάποιους μήνες.
Η τωρινή πρόταση, πάνω στην οποία δούλεψαν τα στελέχη του υπουργείου έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:
Κάθε παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο προς τον ΛΑΓΗΕ για κάποιο ποσό, και συνολικά το ύψος των πιστωτικών τιμολογίων μηδενίζει το έλλειμμα. Για να καθοριστεί το ποσό για το οποίο κόβει κάθε παραγωγός πιστωτικό τιμολόγιο (άρα και το ποσό με το οποίο συμμετέχει ο καθένας για την κάλυψη της τρύπας) εφαρμόζεται παραμετροποίηση τόσο ανάμεσα στις τεχνολογίες ΑΠΕ όσο και στο «εσωτερικό» των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Κατά μέσο όρο στα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να κοπεί πιστωτικό (δηλαδή να χαριστούν) τιμολόγια τεσσάρων μηνών. Όμως με βάση την παραμετροποίηση που είχε δεχθεί το υπουργείο όσον αφορά το κούρεμα (ανάλογα από το χρόνο κατασκευής, την κλειδωμένη ταρίφα, το αν υπάρχει ενίσχυση από αναπτυξιακό κ.λπ.) θα επιμεριστεί και το βάρος στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Κάποιοι θα χάσουν ένα μήνα, κάποιοι περισσότερους από τέσσερις. Αντίστοιχα τα αιολικά θα «προσφέρουν» πολύ λιγότερο από τα έσοδα των τεσσάρων μηνών.
Με βάση αυτή την πρόταση, στη συνέχεια θα πρέπει να οριστεί το κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία σταθμών, κατά τέτοιο ποσοστό που να μην δημιουργούνται ελλείμματα. Πρακτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό σημαίνει μέση μείωση 25 – 27% για τα φωτοβολταϊκά, περιλαμβανομένων και των οικιακών, και περίπου 5% για τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά.
Είναι άγνωστο πάντως σε ποιο μοντέλο θα καταλήξει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η οποία, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θα συζητήσει σε υψηλότερο πολιτικό – κυβερνητικό επίπεδο τις τελικές αποφάσεις πριν τις ανακοινώσει.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου