Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Βγαίνει στη Διαύγεια το New Deal, ανοίγει ο δρόμος για πάγωμα του ΕΤΜΕΑΡ

Στη «Διαύγεια» αναρτά μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα το ΥΠΕΚΑ, το νομοσχέδιο για το «New Deal», το κούρεμα δηλαδή που θα υποστούν από το 2014 όλοι όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταικά πάρκα, με αντάλλαγμα τραπεζικές και άλλες διευκολύνσεις, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το αγκάθι μιας νέας μεγάλης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ που θα επιβαρύνει εκατομμύρια καταναλωτές.
 
Ο χρόνος για να αυξηθεί ή για να παγώσει το ΕΤΜΕΑΡ μετρά αντίστροφα, καθώς την Πέμπτη συγκαλείται η ολομέλεια της ΡΑΕ για να αποφανθεί πόσο αυτό πρέπει να αναπροσαρμοσθεί προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ως το τέλος του 2014.
 
Δεδομένου ότι η οικονομική αλλά και πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει νέες επιβαρύνσεις, είναι πολύ πιθανό το ΕΤΜΕΑΡ να παγώσει, αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ΡΑΕ να έχει ενημερωθεί για τα επιπλέον μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η πολιτεία, προκειμένου να μηδενισθεί το αυξανόμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
 
Το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση ακούει στο όνομα «New Deal», γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι πως το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση σήμερα ή και αύριο, και εμπάσει περιπτώσει πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Αρχής.
 
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ, θα ενημερώσει τη ΡΑΕ ότι η τρόικα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποδεχθεί το αίτημα που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση να δοθεί νέα παράταση τουλάχιστον έξι μηνών (μέχρι τον Ιούνιο του 2015), ώστε να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωσηπλήρους εξάλειψης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.
 
Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν με πολιτικά και όχι με τεχνικά κριτήρια, αφού διαφορετικά το ΕΤΜΕΑΡ θα έπρεπε να εκτιναχτεί κατά 97%.
 
Τι προβλέπει
 
Στο νομοσχέδιο του "New Deal" θα προβλέπεται διαφορετικό ποσοστό μείωσης των εγγυημένων τιμών, ανάλογα με το χρόνο που έγινε η εγκατάσταση και την απόδοση που έχει ο κάθε επενδυτής. Διαφορετικό επίσης θα είναι το κούρεμα για όσους επιδοτήθηκαν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, και διαφορετικό για τα φωτοβολταικά που έγιναν όταν το κόστος των πάνελ ήταν υψηλό.
 
Στο τραπέζι παραμένει το βασικό σενάριο που μιλούσε για κούρεμα40%- 45% μεσοσταθμικά  (σσ: δεν έχει απορριφθεί παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες), και από εκεί και πέρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Κομισιόν έχει διαμορφώσει κάποιες παραλλαγές του, με διαφορετικά ποσοστά.
 
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι ηδιαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι δέχονται να παρατείνουν τιςδανειακές συμβάσεις των πελατών τους κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός έχει συνάψει σύμβαση 8 ετών, τότε η διάρκειά της θα αυξηθεί στα 10 χρόνια, κ.ο.κ.
 
Επίσης, στα ανταλλάγματα, έχει αποφασισθεί ότι όσων παραγωγών «κουρευτούν» τελικά οι
ταρίφες, θα τους παραταθεί η σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5 με 7 χρόνια.
 
Τι θα συμβεί χωρίς το κούρεμα
 
Με καθαρά τεχνικά κριτήρια, ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, είναι να διπλασιασθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για ανάγκη εκτίναξης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 97%, από τα 14,6 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες στα 29,5 ευρώ.
 
Αλλά κάτι τέτοιο, εκτός της τεράστιας επιβάρυνσης που θα προκύψει για τους καταναλωτές, θα έχει και σαν αποτέλεσμα να εκτιναχθούν ακόμη πιο ψηλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ που σήμερα φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ

(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου