Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Νέα νομικά δεδομένα για τις αναδρομικές περικοπές στις ΑΠΕ

Νέα νομικά δεδομένα αναγκάζουν την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεξετάσει καταγγελίες που κατατέθηκαν ενώπιόν της σχετικά με αποφάσεις κρατών - μελών που τροποποιούν δυσμενώς, και μάλιστα αναδρομικά, εθνικά συστήματα στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό αφορά όχι μόνο το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς αλλά και την αξιολόγηση του κυοφορούμενου "New Deal” στη χώρα μας. Τα νέα νομικά δεδομένα συνδέονται με συγκεκριμένη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία εκ των πραγμάτων υποχρεώνει την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της να είναι περισσότερο "προσεκτική" στο να δώσει το πρ΄'ασινο φως για αναδρομικές αλλαγές στις συμβάσεις παραγωγών ΑΠΕ.
Η ίδια η Επιτροπή σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε προ ολίγων ημερών (βλ. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1021_en.htm#!) σχετικά με τις αρχές που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε παρέμβαση στα υφιστάμενα συστήματα στήριξης των ΑΠΕ, επισημαίνει ρητώς ότι «οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν αναδρομικές τροποποιήσεις τους» και «να σέβονται τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις αποδόσεις που λαμβάνουν για επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει».
Ο παραπάνω προβληματισμός και η ανάγκη επανεξέτασης των νομικών δεδομένων προέκυψε ως συμπέρασμα συνάντησης και εκτενούς συζήτησης που είχαν επί των ως άνω θεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι δικηγορικών εταιρειών που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές και συνδέσμους παραγωγών ΑΠΕ από την Ελλάδα, τη Λεττονία και την Ισπανία με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην κεντρική συνάντηση που έλαβε χώρα προ ημερών συμμετείχε διευρυμένη ομάδα εκπροσώπων της Επιτροπής από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού καθώς και εκπρόσωποι της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες» από την Ελλάδα, της εταιρείας Holtrop S.L.P. από την Ισπανία και της εταιρείας FORT από την Λεττονία, οι οποίοι και μετέφεραν την επικρατούσα ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις υφιστάμενες και κυοφορούμενες αναδρομικές περικοπές στα εθνικά συστήματα στήριξης των ΑΠΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην υπόθεση IBV (C-195/2012, Industrie du bois de Vielsalm & Cie (IBV) SA v Région wallonne, της 26 Σεπτεμβρίου 2013) επιφέρει ουσιώδη ανατροπή των δεδομένων καθώς την αναγκάζει να αλλάξει την έως τώρα στάση της σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να σέβονται και να μην παραβιάζουν τις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου κατά τη θέσπιση και εφαρμογή εθνικών συστημάτων ενίσχυσης των ΑΠΕ. Συνεπώς, η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή την έκταση της απαραίτητης επαναξιολόγησης των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί ενόψει των κριτηρίων που θέτει πλέον η εν λόγω πρόσφατη δικαστική απόφαση.
Περαιτέρω, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας έχει επισήμως αποστείλει ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής ζητώντας της να αποτυπώσει τις ακριβείς νομικές συνέπειες που γεννώνται από την έκδοση της απόφασης IBV. Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής αναμένεται έως το τέλος του έτους.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου