Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Νομικές διεκδικήσεις ΛΑΓΗΕ για τους συμψηφισμούς της ΔΕΗ

Κλιμάκωση των κινήσεων, σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ροή ρευστού στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ, φαίνεται ότι επιλέγει η διοίκηση του Λειτουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει συγκληθεί για την Τετάρτη θα παρουσιαστεί η υφιστάμενη κατάσταση και το Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τους βέλτιστους χειρισμούς. Εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα αποτελούν συνέχεια των εξωδίκων που είχε στείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τη ΔΕΗ, αλλά και προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, διεκδικώντας τις αντίστοιχες οφειλές. Από τη ΔΕΗ διεκδικεί τα ποσά που η επιχείρηση έχει παρακρατήσει στο πλαίσιο των συμψηφισμών που κάνει με τις οφειλές που έχει ο ΛΑΓΗΕ απέναντί της από τα φωτοβολταϊκά στέγης. Από τον ΔΕΔΔΗΕ διεκδικεί τα ποσά που αφορούν έσοδα από το μη διασυνδεδεμένο σύστημα προς τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Από τον ΑΔΜΗΕ διεκδικεί  ποσά που αφορούν την καθυστέρηση απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ και των εσόδων από την εκκαθάριση των αποκλίσεων.
Τα εξώδικα είχαν σταλεί πριν από περίπου 40 ημέρες και έθεταν προθεσμία προθεσμία μίας εβδομάδας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων, υπό την απειλή άσκησης νομικών μέτρων. Η προθεσμία παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αναμένεται ο ΛΑΓΗΕ να προχωρήσει σε νομικά  μέτρα.
Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει προφανώς και «ασπίδα» της διοίκησης έναντι οποιασδήποτε ευθύνης προς τους απλήρωτους παραγωγούς ΑΠΕ, κάποιοι εκ των οποίων έχουν επίσης κινηθεί (ή πρόκειται να κινηθούν) νομικά εναντίον του ΛΑΓΗΕ κατηγορώντας τον για πλημμελή διεκδίκηση και υπεράσπιση των εσόδων  του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Πληρωμές
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΛΑΓΗΕ συνέχισε την εξόφληση των παραγωγών ΑΠΕ για την ενέργεια που παρήχθη το μήνα Απρίλιο 2013, με νέα εντολή για εξόφληση 870 εγκαταστάσεων με πληρωτέο ποσό έως 9.000€.  Συνολικά, έχει εξοφληθεί το 70% των εγκαταστάσεων με παραγωγή κατά το μήνα αυτό. Την περασμένη Πέμπτη ο λειτουργός της αγοράς είχε δώσει εντολή στην Τράπεζα για εξόφληση 7.580 τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Με τη συγκεκριμένη εντολή είχε ολοκληρωθεί η εξόφληση των παραγωγών από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την ενέργεια που παρήχθη το μήνα Μάρτιο 2013 και είχαν εξοφληθεί  οι υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς  7.260 εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος έως και 150 kW (το  61 % του συνόλου των εγκαταστάσεων) που παρήγαν ενέργεια κατά το μήνα Απρίλιο 2013 και είχαν πληρωτέο ποσό έως 4.000€.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου