Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Άνισος ο επιμερισμός των βαρών του "New Deal", λέει η αγορά

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι άνθρωποι της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μελέτησαν την πρόταση του ΥΠΕΚΑ για το λεγόμενο new deal το οποίο εδώ και καιρό είχε προαναγγελθεί ενόψει των προσπαθειών για εξισορρόπηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Ήδη η πρώτη επίσημη αρνητική τοποθέτηση, προέρχεται, όπως αναμενόταν από το Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), ο οποίος πάντως αντιμετωπίζει τη ρύθμιση ως αναγκαίο κακό και ζητεί αναμόρφωση των προωθούμενων ρυθμίσεων σε βασικά σημεία.
Πέρα όμως από την αγορά των φωτοβολταϊκών, πηγές της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά τη μελέτη της πρότασης του ΥΠΕΚΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία χαρακτηρίζεται ως άδικη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο επίκεντρο της κριτικής της αγοράς των ΑΠΕ βρίσκεται το γεγονός ότι η ρύθμιση δε στηρίζεται σε πραγματικά αριθμητικά δεδομένα και ως εκ τούτου δεν επιμερίζει τα βάρη για την εξάλειψη του ελλείμματος, με βάση την πραγματική επιβάρυνση που προκαλεί η κάθε τεχνολογία. «Πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς ΑΠΕ.
Επί της ουσίας, εκτιμάται ότι προκειμένου να αμβλυνθεί το βάρος για τις τεχνολογίες που μέχρι σήμερα είχαν τις υψηλότερες επιδοτούμενες τιμές και άρα τις μεγαλύτερες αποδόσεις, το new deal επεκτείνεται και σε άλλες τεχνολογίες οι οποίες δεν προκαλούν επιβάρυνση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.
Θυμίζουμε ότι εκτός από το κούρεμα στα φωτοβολταϊκά, που μεσοσταθμικά κινείται στο 29,5%, μπορεί ωστόσο να ανέλθει και πάνω από 50% σε περιπτώσεις μεγάλων έργων τα οποία έχουν κλειδώσει υψηλές ταρίφες και ταυτόχρονα έχουν λάβει και άλλες ενισχύσεις όπως επιδοτήσεις από αναπτυξιακό ή φορολογικές μειώσεις, το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε σημαντικές περικοπές άλλων τεχνολογιών με πολύ μεγάλα κόστη επένδυσης, όπως τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις IRR και επιπρόσθετα ως πιο ώριμες ΑΠΕ οδηγούν σε μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρικού συστήματος.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου