Μεσοσταθμικό «κούρεμα» της τάξης του 29,5% θα υποστούν οι ταρίφες των φωτοβολταϊκών και περίπου 5%-6% των υπόλοιπων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (6,4% τα αιολικά και 5,4% τα μικρά υδροηλεκτρικά), όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που δόθηκε χθες σε διαβούλευση.
Από αυτό το «κούρεμα» δεν... γλιτώνουν ούτε τα περίπου 35.000-40.000 οικιακά φωτοβολταϊκά (στις στέγες), ενώ ελαφρώς χαμηλότερη είναι η μείωση για τα αγροτικά, στα επίπεδα του 20%.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται μέσα σε διάστημα 2 μηνών να εκδοθεί εκπτωτικό πιστωτικό παραστατικό (για την ενέργεια που παρήχθη το 2013), με το οποίο θα παρέχεται έκπτωση 35% από τους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά και 10% από λοιπές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Αυτό σημαίνει επιπλέον μια απώλεια για τους παραγωγούς. Εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία, τότε αναστέλλεται η υποχρέωση του ΛΑΓΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα και του ΔΕΔΔΗΕ για το μη διασυνδεδεμένο για την καταβολή τιμήματος για την ποσότητα ενέργειας που παραδίδεται από τον μήνα έναρξης της ρύθμισης. Σημειώνεται ότι η έκδοση πιστωτικού παραστατικού δεν ισχύει για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Παράταση συμβάσεων
Επίσης, προτείνεται η παράταση για 5 χρόνια των συμβάσεων πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ που λειτουργούν λιγότερο από 12 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν είτε την πώληση της παραγόμενης ενέργειας με τιμή που θα προσφέρει η αγορά, είτε με προτεραιότητα πώλησης στο σύστημα και με τιμή σταθερή 80 ευρώ/1.000 κιλοβατώρες και για ποσότητα που θα καθορίζεται από τον νόμο με βάση την τεχνολογία.
Με αυτές τις αλλαγές επιχειρείται ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ μέχρι τα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015, αλλά και να μη γίνει πράξη η πρόταση της ΡΑΕ για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από 1ης Απριλίου έως και 180%.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το σχέδιο νόμου αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:
α) προσαρμογή τιμών ώστε να συγκλίνουν τα οφέλη από τον μηχανισμό στήριξης περίπου στα ίδια επίπεδα για όλες τις κατηγορίες παραγωγών,
β) προστασία των επενδυτών λαμβάνοντας υπόψη και τις συμβάσεις χρηματοδότησης και
γ) νέες τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, συμβατές με τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους εξασφαλίζοντας συγχρόνως εύλογες αποδόσεις. Για τις αλλαγές ελήφθησαν υπόψη κριτήρια που επηρεάζουν την απόδοση των επενδύσεων.
Τέλος, σημειώνεται ότι «ξεπαγώνει» η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, με το ετήσιο όριο, ωστόσο, να μπαίνει στα 200 μεγαβάτ.
(ΕΘΝΟΣ, 8/3/2014)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου