Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εξαιρέσεις από το κούρεμα και μικρότερο «ψαλίδι» για όλους φέρνει το πολυνομοσχέδιο

(UPDATE 19.00) Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές όπως μικρότερο «ψαλίδι» για όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών, ενώ όσον αφορά σε κάποιες ομάδες όπως τα αγροτικά φ/β έχουν ακόμη καλύτερη μεταχείριση.
Προς το παρόν πάντως, ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν οι εν λόγω αλλαγές ικανοποιούν τους φορείς του κλάδου.
Παράλληλα εξαιρούνται εντελώς του κουρέματος κάποιες κατηγορίες παλιών κυρίως φ/β που δεν είχαν λάβει ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ επίσης από το κούρεμα εξαιρούνται εντελώς τα φωτοβολταϊκά σε στέγες που τοποθετήθηκαν μέχρι το β’ τρίμηνο του 2011.
Πάντως, το μικρότερο «ψαλίδι» αφορά σε όλες τις εγγυημένες τιμές των φ/β που περιλαμβάνει η τελική ρύθμιση για το αποκαλούμενο «New Deal». Για παράδειγμα για ένα φ/β κάτω από 100 KW που είχε τιμή πριν το 2009, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί νέα τιμή στα 440 ευρώ, το ν/σ προβλέπει τιμή στα 445 ευρώ η μεγαβατώρα. Επίσης στις τιμές για τα αγροτικά φ/β έως 100KW ενώ αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση τιμής κατά 10%, τώρα η προσαύξηση προσαρμόζεται στο 15%.
Αναλυτικότερα, ο πίνακας τιμολόγησης για τα φωτοβολταϊκά έχει ως εξής:

Νωρίτερα, το Energypress έγραφε ότι:
Διανεμήθηκε στα κόμματα της Βουλής το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο φέρνει αλλαγές στις συμβάσεις των παραγωγών ενέργειας από φ/β και άλλες ΑΠΕ, καθώς και σε άλλα ενεργειακά θέματα.
Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντως, προκειμένου να συζητηθεί από τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το Σάββατο και την Κυριακή σε μια συνεδρίαση να συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Να σημειωθεί ότι, το κείμενο που έχει δοθεί αναμένεται να έχει σημαντικές τροποποιήσεις έως την επίσημη κατάθεσή του.
---------------
Διαβάστε το κομμάτι του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου