Απάντηση εφ’ όλης της ύλης στις αναφορές των τελευταίων ημερών στα φωτοβολταϊκά στέγης δίνει ο Πανελλήνιων Σύνδεσμος Παραγωγών – Επενδυτών – Μελετητών – Κατασκευαστών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ» μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.
Αναλυτικά, ο Σύνδεσμος αναφέρει:
«Πρωτοφανής επίθεση δέχονται χιλιάδες οικιακοί παραγωγοί οικιακών φωτοβολταικών από τον σύνδεσμο ΣΠΕΦ και τον Κο Λουμάκη ο οποίος εκφράζει μια μικρή μειονότητα απομονωμένη και από τους άλλους φίλους συνδέσμους όπως ο ΣΕΦ ΠΑΣΥΦ και ο οποίος επιθυμεί διακαώς την μείωση τιμών σε χιλιάδες οικογενειάρχες οι οποίοι πίστεψαν στο ελληνικό κράτος επένδυσαν στην πατρίδα τους και τον ελληνικό ήλιο.
Επίσης καλούμε συνδέσμους σαν τον ‘’ΗΛΙΟΣ’’ που δεν δέχονται να εγγράψουν ισότιμα μέλη τους οικιακούς παραγωγούς βάσει καταστατικού τους όπως δήλωσαν γραπτώς οι συντονιστές του συνδέσμου σε καταγεγραμμένα e-mail τους , να σταματήσουν να ομιλούν εξ ονόματος τους να περιοριστούν μόνο στην εκπροσώπηση των μελετητών και κατασκευαστών και να μην εγγράφουν τους οικιακούς σε λίστες φίλων παραπλανώντας τους, που πλέον έχουν εκπροσώπηση τον πανελλήνιο σύνδεσμο τους και εκπροσωπούνται επάξια μάλιστα όπως δήλωσε και ο Κος Καπέλος και Μίντμαν του ΣΕΦ και θα επιδιώξουμε συνεννόηση και συναίνεση με όλους τους φίλους συνδέσμους ακόμα και με τον ΗΛΙΟ αλλά πλέον να γνωρίζουν όλοι τι εκπροσωπεί ο κάθε σύνδεσμος και να μην γίνονται παρεξηγήσεις στα μέλη μας.
Από τις αρχές του χρόνου παρακολουθούμε την στοχευμένη επίθεση του ΣΠΕΦ στα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά (Φ/Β) -του Ειδικού δηλ. Προγράμματος Ανάπτυξης Φ/Β Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις για συστήματα ισχύος ≤ 10 kWp στο Δίκτυο ΧΤ.
Επίθεση που προέρχεται από τον ΣΠΕΦ που εκπροσωπούν κυρίως επιχειρήσεις μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και ο Κος Λουμάκης, και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αναστολή της εγκατάστασης νέων μικρών μονάδων αλλά και στην επιβολή τελών ή φορολόγησης σε οικιακά φωτοβολταΙκά ο οποίος φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του μετά τις νέες τιμολογιακές πολιτικές με το σχέδιο νόμου του Κου Παπαγεωργίου.
Οι προσπάθειες τους στέφθηκαν εν μέρει με επιτυχία, αφού το ΥΠΕΚΑ με τις νέες τιμές που όρισε για τα μικρά οικιακά Φ/Β, πάγωσε ουσιαστικά κάθε δραστηριότητα, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες μελετητές – εγκαταστάτες και στέρησε το δικαίωμα απόκτησης τέτοιων συστημάτων από χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και τώρα έρχεται με αυτό το σχέδιο νόμου να βάλει ταφόπλακα σε 45.000 νοικοκυριά που πίστεψαν στην ελληνική πολιτεία στην κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη μέσω του ελληνικού ήλιου και της ανάπτυξης του προγράμματος οικιακών φωτοβολταϊκων.
Οι ιδιοκτήτες των μικρών οικιακών Φ/Β έχουν συμβληθεί με τη ΔΕΗ η οποία συμψηφίζει τα προβλεπόμενα ποσά από την παραγόμενη ενέργεια με την καταναλισκόμενη ενέργεια εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, αφού κύριος σκοπός τους ήταν η ιδιοκατανάλωση και καταβολή μικρού πρόσθετου τιμήματος (που χρησιμοποιείται για την απόσβεση της επένδυσης).
Εντός των ορίων της κοινής λογικής, εύλογα αναρωτιέται κανείς: Σε ποια δημοκρατική χώρα που λειτουργεί σε καθεστώς έννομης τάξης, η συνεπής τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από μια σύμβαση αποτελεί προνομιακή μεταχείριση;
Ο Κος Λουμάκης σκόπιμα συγχέει τα μικρά οικιακά Φ/Β με τα μεγάλα επαγγελματικά Φ/Β που εγκαθίστανται από επιχειρήσεις με μοναδικό αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας επίσης σκόπιμα, ότι από τη φύση του η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει την ανάληψη ρίσκου.
Τα μικρά οικιακά Φ/Β δεν είναι επιχειρήσεις, σκοπό έχουν την ιδιοκατανάλωση. Γι’ αυτό άλλωστε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταβάλλει κανονικά ΦΠΑ για την προμήθεια και την εγκατάσταση τους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το ανακτήσουν.
Και συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά ΦΠΑ για όλες τις εργασίες ελέγχου και συντήρησης χωρίς να μπορούν να το συμψηφίζουν. Έχουν ένα συνολικά κατά 70% μεγαλύτερο αναλογικά κόστος -συνήθως με δανεισμό και με μακροχρόνια απόσβεση της εγκατάστασης. Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα Φ/Β δεν καταβάλουν ΦΠΑ για τον κύριο εξοπλισμό.
Πάνω απ’ όλα όμως αγνοούν ότι ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση κεφαλαίου στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Φ/Β).
Την ίδια ώρα που σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι το 18μηνο που μεσολαβούσε από το«κλείδωμα» της ταρίφας έως την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου, οι συνθήκες αγοράς του κύριου εξοπλισμού έβαιναν συνεχώς μειούμενες, με αποτέλεσμα ενώ το IRR ενός πάρκου από περίπου 15-18% που ήταν όταν κλείδωνε την «ταρίφα» να μεταβάλλεται σε 25-27% κατά την κατασκευή, συμβάλλοντας στις στρεβλώσεις στην παραγωγή ενέργειας με την αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.
Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να συνεισφέρουν για την διάσωση του ΛΑΓΗΕ αναλογικά με τα οφέλη που έχουν αποκομίσει, σωστά το υπουργείο προσβλέπει στην εισφορά τουλάχιστον αυτών οι οποίοι ευνοήθηκαν τα μέγιστα από τις συνθήκες τις αγοράς.
Τα μικρά οικιακά Φ/Β αποτελούν μόλις το 17% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β και έχουν εγκατασταθεί από νοικοκυριά & πολύ μικρές επιχειρήσεις 45.000 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ , με μεγάλη διασπορά στην επικράτεια.
Αποκλειστικό σκοπό έχουν την ιδιοκατανάλωση και την απόσβεση του κόστος εγκατάστασης και αποφέρουν ένα μικρό ποσό ενίσχυσης του εισοδήματος και όχι επιχειρηματική δραστηριότητα.
Άλλωστε σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών: (Αρ. Πρωτ.1078580/6637/491/Β0014) η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων αντιστοιχεί σε αυτή που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του κυρίου του συστήματος, και έγχυση της στο δίκτυο εξυπηρετεί την καταγραφή της, και «δεν υφίστανται φορολογικές υποχρεώσεις».
Αλλού η ίδια εγκύκλιος αναφέρει ότι «δεν συνιστά φορολογητέα πράξη παράδοσης αγαθού» σύμφωνα με τον κώδικα Φ.Π.Α.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου