Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εξετάζουν να... κολλήσουν και το New Deal στα προαπαιτούμενα

Την επικόλληση του New Deal στο νομοσχέδιο -"σκούπα" με ταπροαπαιτούμενα, και την ψήφισή του ως ένα άρθρο, συζητά το υπ. Οικονομικών με το υπ. ΠΕΚΑ, με το σκεπτικό ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ είναι κι αυτός ένα από τα πολλά “prior actions” που έχει συμφωνήσει με την τρόικα η ελληνική πλευρά.
Πέραν ωστόσο από την επίσημη επιχειρηματολογία, είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνει αναμφίβολα την κυβέρνηση που αφενός αποφεύγει τον πονοκέφαλο να κριθεί μεμονωμένα στα έδρανα της Βουλής η τύχη ενός τόσο κρίσιμου νομοθετήματος - με κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων από κάποιους εκ των 57 αντιδρώντων βουλευτών της συμπολίτευσης- αφετέρου κερδίζει χρόνο αφού οι σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν την 1η Απριλίου ώστε να μην ισχύσουν οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ.
Με το μέτωπο του γάλακτος ανοικτό, κανείς στην κυβέρνηση δεν θα ήθελε ένα νέο πονοκέφαλο που θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις (με προεκτάσεις και στον αγροτικό τομέα) λόγω της δυναμικής που προσδίδουν στο θέμα οι χιλιάδες των φωτοβολταικών ψήφων.
Δεν είναι σαφές αν θα υιοθετηθεί το ίδιο μοντέλο και με το νομοσχέδιο της "Μικρής ΔΕΗ", κάτι που δεν φαίνεται πάντως πιθανό, αφού εκτός του ότι πρόκειται για θέμα διαφορετικού "πολιτικού διαμετρήματος" από το κούρεμα των ΑΠΕ, δεν πιέζει ασφυκτικά και ο χρόνος όπως στην περίπτωση του New Deal.
Εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, τότε τα 11 άρθρα του New Deal θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή ενότητα, που θα ψηφισθεί ωστόσο μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, με διαδικασία που βρίσκεται ατή τη στιγμή υπό συζήτηση από τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ.
Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί στη Βουλήστα μέσα της εβδομάδας και θα ψηφιστεί- εκτός απροόπτου- με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς από τη πλευρά των δανειστών έχει καταστεί σαφές ότι όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί έως το Eurogroup της 1ης Απριλίου.
Τα τελευταία 24ωρα, ένα σκληρό ροκ παίζεται γύρω από τις χιλιάδες των φωτοβολταικών ψήφων. Από τη μία οι 57 βουλευτές κατηγορούν το δίδυμο Μανιάτη-Παπαγεωργίου για έωλα επιχειρήματα και ζητούν να μην κουρευτούν οι ταρίφες ή να περιορισθεί το κούρεμα σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από την άλλη μεμονωμένοι μικροπαραγωγοί ή και σύλλογοι φωτοβολταικών πιέζουν τη ΡΑΕ ακόμη και με τη χρήση ένδικών μέσων να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ αντί να περιμένει την ψήφιση του New Deal.
Ενόψει των επικείμενων εκλογών οι φωτοβολταικές ψήφοι αποκτούν βαρύνουσα σημασία, τόσο για τους 55 της ΝΔ και τους 2 του ΠΑΣΟΚ που υπογράφουν την παρέμβαση, όσο και για άλλους βουλευτές της συμπολίτευσης που δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των 57, και άλλοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει δέκτες πιέσεων από μεμονωμένους μικροπαραγωγούς (ψηφοφόρους τους και μη), μέχρι φορείς του χώρου, προκειμένου να ζητήσουν σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.
Το ίδιο ισχύει για την αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο υπεύθυνος ενέργειας Θ. Πετράκος που συναντήθηκε με εκπροσώπους του πανελλήνιου συλλόγου φωτοβολταικών στέγης, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή του και δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα το καταψηφίσει.
Πέραν των ψήφων, λέγεται ότι το ενδιαφέρον κάποιων βουλευτών είναι και προσωπικό καθώς οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα διατηρούν επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στη χρυσή εποχή των φωτοβολταικών, πολλοί εθνοπατέρες είχαν επενδύσει στο αντικείμενο.
Τυχόν ενσωμάτωση του New Deal στα προαπαιτούμενα θα εξυπηρετούσε και το σχεδιασμό της ΡΑΕ, η οποία έχει μέχρι σήμερα δώσει τρεις διαδοχικές παρατάσεις για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (από αρχές Ιανουαρίου έως και τέλη Μαρτίου), και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν προτίθεται να δώσει και τέταρτη.
Θυμίζουμε ότι στην τελευταία της συνεδρίαση, η Αρχή, είχε αποφασίσει -κατά πλειοψηφία- την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 33,68 €/MWh μεσοσταθμικά, από την 1η Απριλίου 2014. Δηλαδή η Ανεξάρτητη Αρχή είχε δώσει την παράταση ενός μηνός για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που της είχε ζητήσει με σχετική επιστολή του ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου,  και ταυτόχρονα είχε αλλάξει προς τα πάνω το ύψος στο οποίο πρέπει αυτό να φτάσει για να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ εντός του 2014.
(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου