Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Νομική αξιολόγηση του «New Deal» για τα οικιακά φ/β από τη «ΣΤΕΓΗ»

Σημείωμα καταγραφής μιας πρώτης νομικής αξιολόγησης αντίδρασης των επίμαχων διατάξεων του «New Deal» που θίγουν τα οικιακά φ/β, παρήγγειλε από το νομικό γραφείο «ΜΕΤΑΞΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Επενδυτών Μελετητών Εγκαταστατών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταικών «ΣΤΕΓΗ».
Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατ΄ εντολήν του Προέδρου της «ΣΤΕΓΗΣ» κ. Μάριου Δράμαλη, ενόψει της σημερινής συνέλευσης του Συνδέσμου.
Στόχος είναι να ενημερωθούν όλα τα μέλη του Συνδέσμου και όλοι οι οικιακοί ιδιοκτήτες και μέσω της ιστοσελίδας αλλά και δημοσιογραφικών ηλεκτρονικών καταχωρήσεων την νομική άμυνα και τακτική απέναντι στο ΥΠΕΚΑ και τα σχέδια του.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του δικηγορικού γραφείου το βασικό συμπέρασμα είναι το εξής:
«Ενόψει της ανωτέρω συνοπτικής νομικής αξιολόγησης των επίμαχων διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που αφορούν στους φ/β σταθμούς στεγών (<=10 KW), στις οποίες και παρέχεται η ουσία του πολυσυζητημένου «New Deal», προκύπτει με βεβαιότητα ότι οι βασικοί άξονες των προτεινόμενων ρυθμίσεων, τουλάχιστον στην μορφή που έχουν σήμερα, αντίκεινται σε πλειάδα διατάξεων τόσο του ελληνικού Συντάγματος, όσο και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων της ΕΣΔΑ και του πρωτογενούς και δευτερογενούς ενωσιακού διακαίου.
Κατά συνέπεια, είναι εξίσου βέβαιο ότι οι διατάξεις του παρόντος ν/σχ, εάν ψηφιστούν ως έχουν, πέραν των υπολοίπων προβλημάτων που θα προκαλέσουν, θα συγκροτήσουν εστίες νομικών αμφισβητήσεων ενώπιον των αρμοδίων κάθε φορά δικαιοδοτικών οργάνων, προς τα οποία και θα στραφούν με τη χρήση των καταλλήλων ενδίκων βοηθημάτων οι κάτοχοι φ/β σταθμών στέγης αφενός για τη δικαστική διεκδίκηση των περικεκομμένων εγγυημένων τιμών της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα εγκατεστημένα φ/β τους συστήματα και αφετέρου για την εν γένει προάσπιση των επενδύσεών τους».
Σε ανακοίνωσή της η «ΣΤΕΓΗ» σημειώνει ότι «προειδοποιούμε το ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου καθώς και όλους τους βουλευτές της βουλής που θα τους το κοινοποιήσουμε αύριο μαζί με την επιστολή του συνδέσμου μας μετά την συνέλευση μας διότι θα μας βρει νομικά  κοινωνικά και με κάθε τρόπο κινητοποίησης απέναντι του σε ένα κράτος που τιμωρεί τους πολίτες που επένδυσαν στον ήλιο της πατρίδας τους».
----------------
Διαβάστε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: ΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ NEW DEAL - ΣΤΕΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου