Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τραπεζικό new deal θα συνοδεύει τις νέες συμβάσεις των παραγωγών ΑΠΕ

Όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα ρεπορτάζ του energypress, το ΥΠΕΚΑ είχε το τελευταίο διάστημα συνεχείς και ουσιαστικές επαφές με τις τράπεζες, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη φόρμουλα που, παράλληλα με την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι δανειοδοτηθέντες επενδυτές φωτοβολταϊκών να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, είχαν καταλήξει σε συμφωνία πριν να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ το σχέδιο νόμου του new deal.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τις τράπεζες θα δημοσιοποιηθεί, είτε στην παρουσίαση στη Βουλή του σχεδίου νόμου, είτε και νωρίτερα. Στην πραγματικότητα αποτελούν ενιαίο «πακέτο» μαζί με τις ρυθμίσεις του new deal, δηλαδή το κούρεμα στις ταρίφες και την διαγραφή μέρους των απαιτήσεων των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ.  Δεν αποτελούν όμως αντικείμενο νομοθέτησης και γιαυτό δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τις τράπεζες; Καταρχάς η λογική των παραχωρήσεων που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής: Κάθε επένδυση, μετά την εφαρμογή του new deal, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Ο στόχος λοιπόν είναι να γίνουν εκείνες οι διευκολύνσεις που να μην οδηγηθεί καμία επένδυση στο να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αυτό βέβαια εξυπηρετεί πρωτίστως τις τράπεζες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φορτωθούν με νέα κόκκινα δάνεια, ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα και μια διέξοδο για τους παραγωγούς. Γιατί οι παραγωγοί εκείνο που έχουν να αξιολογήσουν δεν είναι μόνον η απόδοση των επενδύσεών τους αλλά και η δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις άμεσες χρηματοοικονομικές ανάγκες τους.
Πρακτικά, σύμφωνα πάντα  με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες θα δώσουν κυρίως δύο πράγματα: Αφενός μεν παράταση στην χρονική διάρκεια των δανείων, έτσι ώστε τα συνήθως 10ετή δάνεια να γίνουν 12ετή ή 13ετή. Αφετέρου, περίοδο χάριτος ολίγων μηνών κατά τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το κεφάλαιο παρά μόνον τους τόκους. Έτσι θα ξεπεραστεί η αδυναμία των επενδυτών να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω του ότι δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ.
Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων (κούρεμα) που έχουν ζητήσει μετ΄επιτάσεως οι φορείς των φωτοβολταϊκών επενδύσεων, προσέκρουσε, σε όλες τις συζητήσεις, στην άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία επικαλέστηκαν τον ασφυκτικό έλεγχο από τους επιτρόπους που είναι τοποθετημένοι στις τράπεζες και την Black Rock. Ωστόσο κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξέταση και αυτού του θέματος για περιπτώσεις κραυγαλέα υψηλών επιτοκίων.
(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου