Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση βρίσκεται, μετά τη χθεσινήπολύωρη σύσκεψη των στελεχών του ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους τωντραπεζών, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου θα έχει στα χέρια της το κείμενο με τιςτελικές παρατηρήσεις των τραπεζιτών, θα διαμορφώσει μέσα στην ημέρα το τελικό σχέδιο παρεμβάσεων, αυτό θα σταλεί στην τρόικα και στο Υπουργείο Οικονομικών και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση Παπαγεωργίου – Στουρνάρα όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Σκοπός είναι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδανα αναρτηθεί στη «Διαύγεια» για διαβούλευση και στη συνέχεια να νομοθετηθεί, έτσι ώστε να μην παρέλθει η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου και να αποφύγει η κυβέρνηση αυτό που φοβάται: Την αύξηση από 1ης Μαρτίου του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98%μεσοσταθμικά, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ΡΑΕ.
Η χθεσινή σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ με τις τράπεζες υπήρξε παραγωγική. Λύθηκαν πολλές από τις διαφορές που είχαν ανακύψει κατά τις προηγούμενες συζητήσεις και έμειναν κάποια θέματα για τα οποία δεσμεύθηκαν οι τραπεζίτες να απαντήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα βασικά στοιχεία του λεγόμενου new deal, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι σταθμοί ΑΠΕ θα κληθούν, παρά τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, να συνεισφέρουν στην κάλυψη της «τρύπας» που έχει δημιουργηθεί και να προσαρμόσουν ταμελλοντικά έσοδά τους σε επίπεδα τέτοια που να μην δημιουργείται νέο έλλειμμα, είναι τα εξής:
Δύο φάσεων
Προκρίνεται η φιλοσοφία αντιμετώπισης που εισήγαγε αρχικά στο τραπέζι των συζητήσεων η τράπεζα Πειραιώς και είχε αποκαλύψει από τις 24 Σεπτεμβρίου το energypress (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα). Σύμφωνα με αυτήν, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα χαρίσουν τα έσοδα κάποιων μηνών ώστε να καλυφθεί το παλιό συσσωρευμένο έλλειμμα και στη συνέχεια θα υπάρξει ένα κούρεμα στις ταρίφες τέτοιο που να μην δημιουργείται καινούργιο έλλειμμα. Το πόσους μήνες θα χαρίζουν οι παραγωγοί θα εξαρτάται από το είδος της τεχνολογίας ΑΠΕ και το βαθμό συμμετοχής της τεχνολογίας αυτής στην τρύπα του ΛΑΓΗΕ. Για τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να χαρίσουν 4 – 5 μήνες, αλλά για τα αιολικά πολύ πιο λίγο. Στην περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών αποφανθεί ότι η διαγραφή παλιών τιμολογίων (με πιστωτικό κ.λπ.) δεν είναι εφικτή για τεχνικούς – φορολογικούς λόγους, τότε θα εξεταστεί εναλλακτικό σενάριο με βάση το οποίο θα «εξοικονομηθούν» τα αντίστοιχα χρήματα από τα έσοδα που θα έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ μέσα στο 2014.
Κούρεμα
Μετά από αυτή την παρέμβαση, το ύψος του κουρέματος που θα απαιτηθεί στις ταρίφες θα είναι μικρότερο από εκείνο που είχε αρχικά αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ (μεσοσταθμικά 43% για τα φωτοβολταϊκά και10% για τις άλλες ΑΠΕ). Υπολογίζεται ότι, για παράδειγμα, το μεσοσταθμικό κούρεμα για τα φωτοβολταϊκά δεν θα ξεπεράσει το ύψος της εισφοράς που πληρώνουν σήμερα, δηλαδή το 30%. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα για τις επενδύσεις δηλώνεται από αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η τρόικα διατυπώνει όλο αυτό το διάστημα την παρότρυνση να πέσει η απόδοση (το IRR) των σταθμών ΑΠΕ στα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών (περί το 7%). Το ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κόστος στην Ελλάδα είναι κατά πολύ υψηλότερο, κάνει τους υπολογισμούς του με άξονα να υπάρχει απόδοση περί το 10 – 12%.
Το κούρεμα στις ταρίφες θα συνοδευθεί με επιμήκυνση των συμβάσεων των επενδυτών από την πολιτεία κατά επτά χρόνια, και η διάρκειά τους από τα 20 χρόνια που είναι σήμερα θα επεκταθεί στα 27.
Στέγες
Κατά πάσα πιθανότητα οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες (οι οποίες μέχρι σήμερα δεν επιβαρύνθηκαν σε καμία φάση των παρεμβάσεων ενώ είναι ως γνωστόν και αφορολόγητες) αυτή τη φοράδεν θα εξαιρεθούν από τα μέτρα αλλά θα κληθούν κι εκείνες να συμμετάσχουν, όπως άλλωστε ζητούν οι φορείς του φωτοβολταϊκού κλάδου.
Δάνεια
Οι τράπεζες, τέλος, από την πλευρά τους θα «προσφέρουν» μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών παραγωγών ΑΠΕ, με γνώμονα να παραμένει κάθε επένδυση βιώσιμη ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το δανεισμό της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα μίγμα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων όπως περίοδο χάριτος και παράταση στον χρόνο εξόφλησης των δανείων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και «κούρεμα» επιτοκίου. Πάντως η αντιμετώπιση των δανειοληπτών θα γίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανείου τους. Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι πάνω από το 80% των επενδυτών θα ωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις.
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου