Πρόταση, με δύο εναλλακτικά σενάρια, κατέθεσαν στο υπουργείο ΠΕΚΑ οι Τράπεζες, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ( Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), προκειμένου να αποφευχθούν δύο εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις: Η μία το πολύ μεγάλο κούρεμα των εγγυημένων τιμών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και, η άλλη, η εκτίναξη του ΕΤΜΕΑΡ, του λεγόμενου «πράσινου τέλους», που θα επηρεάσει τις τιμές του ρεύματος στο καταναλωτή.
Το θέμα αφορά ευθέως τις Τράπεζες, ειδικά εκείνες που στήριξαν με δάνεια τις επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια, δηλαδή την Πειραιώς και την ΕΤΕ, καθώς αν υλοποιηθούν τα παραπάνω, οι υλοποιημένες επενδύσεις αυτόματα θα γίνουν μη βιώσιμες, τα δάνεια που χορηγήθηκαν θα βγούνε προβληματικά, ο κλάδος της Ενέργειας, ένας από τους λίγους που κρίνεται ελκυστικός για τους ξένους επενδυτές, αφενός θα δυσφημιστεί (άλλα υπέγραφε το κράτος με τις συμβάσεις και άλλα κάνει) και αφετέρου θα βγει από το... παιχνίδι σε περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει φθηνότερη ενέργεια αλλά και καθαρή ενέργεια.
Οι Τράπεζες έχουν υποβάλλει την πρότασή τους στο ΥΠΕΚΑ, στο αρμόδιο δηλαδή υπουργείο και περιμένουν θετική ανταπόκριση στο αμέσως επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε ως το τέλος του μήνα, αφού τότε λήγει η παράταση που έχει δώσει η ΡΑΕ οπότε στο «πράσινο τέλος» θα υπάρξουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 100% αν και εφόσον δεν έχουν κουρευτεί οι ταρίφες σε βαθμό που το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ να έχει μηδενιστεί στο τέλος του 2014, κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και απαίτηση της τρόικας.
Οι Τράπεζες, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, έχει καταλήξει σε μία πρόταση που αντιμετωπίζει το ζήτημα του ελλείμματος, ...σώζει τον επενδυτή στις ΑΠΕ αφού δεν τον οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, διατηρεί τα «πράσινα δάνεια» στο ...πράσινο και, απομακρύνει την επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές.
«Εμείς και η Εθνική έχουμε περίπου το 80% της αγοράς των πράσινων δανείων. Από αυτά τα δάνεια ούτε ένα δεν είναι προβληματικό αλλά κινδυνεύουν να γίνουν προβληματικά εάν το ΥΠΕΚΑ , κάνει πράξη όσα δημοσιοποιεί ως πρόθεση, δηλαδή το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές σε ποσοστό άνω του 40%, που για ορισμένους παραγωγούς συνεπάγεται μειώσεις στις τιμές ως και 60%», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι τα πράσινα δάνεια της Πειραιώς ανέρχονται σύμφωνα με τις εγκρίσεις στα 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται δάνεια για φωτοβολταϊκά, για υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, ενεργειακά αξιοποίηση βιομάζας, ότι θεωρείται ΑΠΕ. Τα δάνεια για τα φωτοβολταϊκά είναι γύρω στα 650 εκατ., καθώς η Τράπεζα συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια για τα οποία είχε δεσμευτεί η παλιά ΑΤΕ, για αγροτικά φωτοβολταϊκά, που είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.
«Τα πράσινα δάνεια υφίστανται κάποιο πρόβλημα σαν επίπτωση από το λεγόμενο χαράτσι, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που λήγει στις 30 Ιουνίου. Πέραν αυτού, ο ΛΑΓΗΕ είναι ελλειμματικός κατά 560 εκατ. και συνεχίζει να παράγει ελλείμματα. Έχουν κατατεθεί προτάσεις και από τις άλλες Τράπεζες και από εμάς για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε πολλά ρεαλιστικά στοιχεία και, σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και εξαντλείται η δίμηνη παράταση που έδωσε η ΡΑΕ στην αύξηση του πράσινου τέλους, αλλιώς πάμε σε ένα διαφορετικό ΕΤΜΕΑΡ, που ουσιαστικά δεν το θέλει κανείς», λέει και προσθέτει ο κ. Αντωνιάδης:
«Εμείς καταθέσαμε ορισμένες προτάσεις, μετά από συνεργασία με τους δανειολήπτες. Σε αδρές γραμμές, προβλέπεται η εξάλειψη του ελλείμματος μέσα σε μία χρήση, μέσα στο 2014, με την πολύ ουσιαστική δωρεά των εσόδων τους για ένα τετράμηνο, που θα κάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. ποσού άνω των 735 εκατ. ευρώ). Σαν αντίδωρο για τη δωρεά αυτή, προτείνεται η επιμήκυνση των συμβάσεων τους με το ελληνικό δημόσιο για επτά χρόνια, αφού δεχθούν μία μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών, της τάξης του 24%-26% και όχι μείωση του 40%-45% που σχεδίαζε το Υπουργείο.
«Εάν οι μειώσεις είναι της τάξης που σχεδίαζε το ΥΠΕΚΑ, τότε αυτές όλες οι επενδύσεις γίνονται μη βιώσιμες. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση μας, γιατί πρόκειται για μία θεσμοθετημένη διαδικασία, ούτε καν 5ετίας, στην οποία έχουν τοποθετηθεί και πολλά ξένα κεφάλαια. Διαφορετικά θα ήταν κακόγια την εικόνα που δημιουργεί η χώρα μας, για την επιχειρηματικότητα».
Οι παραγωγοί κάνουν μία μεγάλη παραχώρηση, στο πλαίσιο της παραπάνω πρότασης, ενώ ίσως οι Τράπεζες δώσουν κάποια περίοδο χάριτος για όσους έχουν δάνεια. Τα πράσινα δάνεια δεν θα αντιμετωπισθούν με οριζόντιο τρόπο, θα γίνει segmentation, θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως ο χρόνος σύνδεσης του κάθε πάρκου με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το αν η επένδυση εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, το πότε εντάχθηκε στο σύστημα .
Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, δεν μιλούν για δωρεά τεσσάρων μηνών, αλλά για χαμηλότοκο δάνειο, υποστηρίζουν ότι το κούρεμα των εγγυημένων τιμών θα πρέπει, αναλογικά, να συνδεθεί με το μέγεθος του πάρκου ( π.χ. 10% για τα Κατοστάρια των 100 Μwh), ενώ επιμένουν στον εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη προσαρμογή της τιμής της Mwh στη χονδρεμπορική αγορά, στο πραγματικό κόστος.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες, το ΣτΕ έκρινε ότι το ΕΤΜΕΑΡ, το λεγόμενο πράσινο τέλος, δεν είναι... τέλος, αλλά φόρος. Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, για το θέμα.
(voria.gr, 3/2/2014)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου