Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Εύη Παπαδοσηφάκη: Απλήρωτοι για 8 μήνες οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και στην αγορά των φωτοβολταϊκών πάρκων... Καθώς έχουν συμπληρωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και οκτώ μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί οι επιχειρηματίες με αποτέλεσμα την οικονομική τους ασφυξία. Οργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ωστόσο σε αυτό τον αγώνα δεν είναι όλοι μαζί, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την υπεράσπιση των αιτημάτων τους.

Μετά το κάλεσμα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) για συστράτευση όλων των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αύριο, Τετάρτη και ώρα 14.00 μ.μ., για το φλέγον θέμα των πληρωμών. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ) και ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος (ΘΕΣΙΦ) δήλωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση, αλλά την ίδια ώρα δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΣΠΗΕΦ) διότι εκτιμά ότι η συγκέντρωση δεν θα είναι δυναμική και θα ενισχύσει τα επιχειρήματα του υπουργείου.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Η κατάσταση που βιώνουν όλοι οι παραγωγοί των ΑΠΕ σήμερα έχει εξελιχθεί σε εφιαλτική. Είναι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες με διάφορες ολέθριες συνέπειες όπως:

- Αδυναμία πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και επιπλέον να κινδυνεύουν να συλληφθούν για χρέη προς το Δημόσιο όταν το Δημόσιο τους χρωστά πολλαπλάσια ποσά το οποία ούτε συμψηφίζει αλλά και ούτε αποδίδει τους τόκους υπερημερίας.

- Δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις στις τράπεζες με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν τόκους ληξιπρόθεσμων δόσεων με επιτόκια της τάξης του 12%-13%.

- Αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των πάρκων με αποτέλεσμα κάποια απ' αυτά να είναι ανασφάλιστα, άλλα να υπολειτουργούν και άλλα να κινδυνεύουν από μεγάλες ζημιές λόγω ελλιπούς συντήρησης.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β υφίστανται καθυστερήσεις στις πληρωμές της παραγωγής τους από τον ΛΑΓΗΕ που φθάνουν τους 7-8 μήνες. Οι παραγωγοί με τη διαμαρτυρία τους ζητούν την άμεση εξόφληση της περυσινής παραγωγής Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2013, τη συγκράτηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στους 4 μήνες, συμψηφισμό του ΦΠΑ των τιμολογίων με τα οφειλόμενα από ΛΑΓΗΕ, λήψη φορολογικής ενημερότητας και μειώσεις επιτοκίων.
(kerdos.gr, 11/2/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου