Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μ. Πίου: Αποφάσεις για τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

Ως το τέλος Φεβρουαρίου έχει προθεσμία το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας να αποφασίσει για το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές, βάσει των οποίων πληρώνονται τα φωτοβολταϊκά, διαφορετικά θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους που πληρώνουμε με τον λογαριασμό ρεύματος, κατά 98% μεσοσταθμικά. Ακόμα όμως η τελική πρόταση για το «new deal» δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Οι τράπεζες και κυρίως η Πειραιώς και η Εθνική, που έχουν χορηγήσει περίπου το 80% των πράσινων δανείων, δεν συμφωνούν με την πρόταση του υπουργείου για μεσοσταθμική περικοπή της εγγυημένης τιμής κατά 43%, (που σημαίνει ότι για ορισμένους παραγωγούς η μείωση μπορεί να φθάσει και στο 60%), εκτιμώντας ότι έτσι πολλά δάνεια που έχουν χορηγήσει θα καταστούν μη βιώσιμα. Τάσσονται δε υπέρ ενός «πακέτου», που να περιλαμβάνει την έκδοση από τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας πιστωτικών σημειωμάτων 4 μηνών, πρακτικά δηλαδή τη διαγραφή μέρους των πληρωμών που έχουν λαμβάνειν από τον ελλειμματικό Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Ως αντιστάθμισμα το πακέτο προβλέπει μεσοσταθμικό «κούρεμα» 25% της εγγυημένης τιμής, μείωση της φορολογίας στο 26,4% κατά μέσον όρον και επταετή παράταση των συμβάσεων πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα, στα 27 από 20 χρόνια σήμερα. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν στους δανειολήπτες μία περίοδο χάριτος και παράταση στον χρόνο εξόφλησης των δανείων.
Μελέτη στον ΛΑΓΗΕ
Οι τράπεζες έχουν καταθέσει σχετική μελέτη στον ΛΑΓΗΕ (και ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), που καταδεικνύει ότι αν υιοθετηθεί το ?πακέτο? τότε μπορεί όχι μόνον να καλυφθεί το συσσωρευμένο έλλειμμα του Λειτουργού αλλά και να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα στο μέλλον Υπέρ της λύσης φαίνονται να τάσσονται και φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών με την προϋπόθεση όμως ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν εξαιρεθεί τόσο από την έκτακτη εισφορά όσο και από την προτεινόμενη περικοπή.
Βασική αδυναμία της πρότασης για το «χάρισμα» εσόδων 4 μηνών είναι ότι δεν μπορεί να επιβληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, χωρίς να θεωρηθεί ως αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του Δημοσίου. Γι' αυτό τον λόγο γίνονται διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία μεγάλη βάση παραγωγών που θα δεχθούν εθελοντικά το σύστημα. Ας σημειωθεί ότι οι πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ καταβάλλονται με 6-7 μήνες καθυστέρηση... Το ακριβές πακέτο θα διαμορφωθεί με βάση τις παραμέτρους που θα ληφθούν υπόψη για το «κούρεμα», όπως η ηλικία του φωτοβολταϊκού και η εγγυημένη τιμή που παίρνει, το αν έχει επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.
Ελλειμμα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ, το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μειώθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο του 2013 στα 549,83 εκατ. ευρώ, από 576,73 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο λογαριασμός παρουσίασε πλεόνασμα 26,41 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο -κυρίως λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας- έναντι ελλείμματος 2,77 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 69,99 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Βάσει του μνημονίου το σωρευτικό έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί ως το τέλος του χρόνου. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα «έκλεισε» το 2013 στα 4.453 MW, σε σχέση με 4.449 MW τον Νοέμβριο. Η αύξηση κατά 4 ΜW προήλθε από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2 MW στις στέγες.
(Ημερησία, 5/2/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου