Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Και οι 35.000 οικιακές φωτοβολταϊκές στέγες στο τραπέζι του New Deal !

Εκτός από τα 15.000 ανά την Ελλάδα φωτοβολταικά πάρκα, στο τραπέζι του New Deal, δηλαδή στη συζήτηση ΥΠΕΚΑ- τραπεζών για το επικείμενο κούρεμα στις ταρίφες, βρίσκονται πλέον και οι 35.000 κατ' εκτίμηση οικιακές φωτοβολταικές στέγες, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί.

Πρόκειται για ένα από τα θέματα που θα τεθεί στη συνάντηση τραπεζών- ΥΠΕΚΑ η οποία έχει μετατεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες για αύριο Πέμπτη, καθώς θεωρήθηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να μην συμπέσει με την προγραμματισμένη για σήμερα διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο των φορέων που εκπροσωπούν τους φωτοβολταικούς επενδυτές.

Κατά τα λοιπά, οι δύο πλευρές φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους, και η εξεύρεση της χρυσής τομής παραμένει το ζητούμενο, με αρμόδιες πάντως πηγές να επιμένουν ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία και θα αποφευχθεί αυτό που όλοι απεύχονται, δηλαδή η ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου από τη ΡΑΕ της απόφασής της για αύξηση κατά 98% τουΕΤΜΕΑΡ.

Που διαφωνούν
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό σημείο διαφωνίας ΥΠΕΚΑ καιτραπεζών έγκειται στο ποσοστό του κουρέματος της εγγυημένης τιμής. Το πρώτο επιμένει ότι είναι τέτοιος ο ρυθμός μεγέθυνσης του ταμειακού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ώστε θα πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά οι εγγυημένες τιμές κατά 40%-45% (που για κάποιες κατηγορίες επενδύσεων φθάνει και το 55%). Σαν αντάλλαγμα δεσμεύεται ότι θα επιμηκυνθούν οι συμβάσεις των επενδυτών με την πολιτεία κατά επτά χρόνια, και η διάρκειά τους από τα 20 που είναι σήμερα θα επεκταθεί στα 27.

Οι τράπεζες αντιτείνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι φωτοβολταικές επενδύσεις θα πάψουν να είναι βιώσιμες, χιλιάδες δάνεια θα μετατραπούν σε κόκκινα, μια νέα γενιά προβληματικών χορηγήσεων θα γεννηθεί, και παράλληλα θα πληγεί ανεπανόρθωτα η συγκεκριμένηπράσινη αγορά. Τα μέτρα που αντιπροτείνουν είναι επίσης "σκληρά", βασίζονται ωστόσο σε ειδική μελέτη που έκανε για λογαριασμό τους τοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την οποία (σσ: εφόσον υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις από την κυβέρνηση), οι πληρωμές των επενδυτών θα επανέλθουν στις 40 ημέρες, αντί για τους7 και 8 μήνες που ισχύει σήμερα.

Τι προβλέπει η μελέτη

Τι προβλέπει όμως η μελέτη του ΑΠΘ ; Καταρχήν, την διαγραφή τεσσάρων πιστωτικών σημειωμάτων, να "δωρίσουν" δηλαδή στην ουσία οι επενδυτές τέσσερις πληρωμές στον ειδικό λογαριασμό, κίνηση με την οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από 735 εκατ. ευρώ.
 
Η μελέτη μιλά επίσης για μεσοσταθμική μείωση στις ταρίφες κατά26%-27% αντί για 40%-45% του βασικού σεναρίου του υπουργείου, καιεπιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων κατά τουλάχιστον μιαπενταετία. Ειδικά για τους αγρότες, δεδομένου ότι τα δάνειά τους επιβαρύνονται και με τα υψηλότερα επιτόκια, αντιμετωπίζονται ως μια ειδική κατηγορία, με μεσοσταθμικό κούρεμα μόνο 10% αντί για το26%-27% που αφορά στις άλλες κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου