Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΥΦ: Μικρή επιβάρυνση, πολλές θέσεις εργασίας από το τέλος ΑΠΕ


Για μικρή επιβάρυνση των καταναλωτών ρεύματος, η οποία, ωστόσο, έχει άμεσο όφελος στην εγχώρια οικονομία και ειδικότερα στην απασχόληση κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, σχολιάζοντας την αύξηση στο τέλος ΑΠΕ το οποίο ανακοινώθηκε από τη ΡΑΕ.
«Το ελάχιστο αυτό ποσό που πληρώνει η κάθε οικογένεια δημιουργεί θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος στις τοπικές και στην εθνική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΠΑΣΥΦ.
Αναλυτικά, ο ΠΑΣΥΦ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:
Όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί, το λεγόμενο «τέλος ΑΠΕ» μόνον κατά ένα μικρό μέρος του κατευθύνεται για την ενίσχυση της παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προτίθεται να το μετονομάσει, προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές.
Ωστόσο ακόμα και για το μέρος του «τέλους ΑΠΕ» που ενισχύει πραγματικά τους παραγωγούς «πράσινου ρεύματος», ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι είναι μία από τις λίγες επιβαρύνσεις που πληρώνει και έχουν άμεσο και χειροπιαστό όφελος στην εγχώρια οικονομία και ειδικότερα στην απασχόληση. Το ελάχιστο αυτό ποσό που πληρώνει η κάθε οικογένεια δημιουργει θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος στις τοπικές και στην εθνική οικονομία.
Ειδικότερα ο τομέας των φωτοβολταϊκών, μέσα στο 2011, σε συνθήκες κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, όντας ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας της ενεργειακής οικονομίας.
Η ανάπτυξη αυτή έχει φέρει άνθηση στην απασχόληση. Σήμερα, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών προσφέρει άμεσα 6.800 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 10.800 ακόμη έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία. Πολλές χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίας είναι άμεσα συναρτώμενες με τα φωτοβολταϊκά, είτε πρόκειται για την βιοτεχνία, την μεταλλουργία, το εμπόριο, τις μελέτες, τις υπηρεσίες κ.λπ.
Συνεπώς, τα λίγα ευρώ το χρόνο που δίνει ο καταναλωτής ως «τέλος ΑΠΕ», μετατρέπονται σε απασχόληση για τα παιδιά μας.
«Μακάρι σε όλους τους τομείς τα χρήματα που πληρώνουμε να έπιαναν τόπο τόσο άμεσα και τόσο αποτελεσματικά» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Νίκος Καλογεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου