Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Από "κόσκινο" τα φωτοβολταϊκά που μπαίνουν παράνομα σε στέγες χωρίς θερμοσίφωνα


Μηχανισμό μέσω του οποίου θα ελέγχεται διεξοδικά η τήρηση όλων των προβλεπόμενων διατάξεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, και ειδικότερα η απαιτούμενη ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα ή ηλιοθερμικού συστήματος, ετοιμάζει, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη.
Ο κ. Μαθιουδάκης, απαντώντας σε σχετική επιστολή της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας με θέμα τον ανεπαρκή έλεγχο εκ μέρους της ΔΕΗ όσον αφορά την ύπαρξη ηλιακών συστημάτων στα δώματα ή τις στέγες κτιρίων στα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτι το οποίο υπαγορεύει η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, διευκρινίζει ότι το ΥΠΕΚΑ θα αναλάβει άμεσα τις πρωτοβουλίες που κρίνονται απαραίτητες για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των διατάξεων, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του αλλά και της ΔΕΗ.
Στην επιστολή της η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας έκανε λόγο για καταστρατήγηση της συγκεκριμένης διάταξης  με την ανοχή της ΔΕΗ και καλούσε το ΥΠΕΚΑ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου.
«Η τταρ. 2 του άρθρου 2 του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων προβλέπει την κάλυψη μέρους των αναγκών σε θερμό νερό χρήσης από σύστημα ΑΠΕ, πχ. από ηλιακό θερμοσίφωνα ή ηλιοθερμικό σύστημα. Στην πράξη η επιταγή αυτή συχνά καταστρατηγείται. Οι ελεγκτές της ΔΕΗ που πραγματοποιούν τον έλεγχο της εγκατάστασης πριν την σύνδεσή της με το δίκτυο δεν ελέγχουν πάντοτε την ύπαρξη και λειτουργία του θερμικού ηλιακού ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες παρουσιάζουν κατά την διάρκεια του ελέγχου αυτού έναν παλιά ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος είναι εκτός λειτουργίας ή αφαιρείται μετά την σύνδεση του φ/β συστήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο», ανέφερε η ένωση στην επιστολή της.
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μαθιουδάκη έχει ως εξής:
«Σε απάντηση της από 12/12/2011 επιστολή σας, με θέμα «Θερμικά ηλιακά συστήματα σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών», όπου επισημαίνετε μια ιδιαιτέρως ανησυχητική στρέβλωση στη διαδικασία εφαρμογής του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
Το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη από την εγκατάσταση και χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων καθώς και την ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ στον αστικό ιστό, προτίθεται με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ ΑΕ, να προβεί άμεσα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις του ανωτέρω Ειδικού Προγράμματος.
Οι προτάσεις που κατατίθενται με την από 12/12/2011 στην επιστολή σας, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το ΥΠΕΚΑ για την ορθή εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος».
Σημειώνεται ότι στη σχετική επιστολή, η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, για την αντιμετώπιση του ζητήματος, πρότεινε, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση δειγματοληπτικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις μετά την παρέλευση δύο ετών, όπου θα ελέγχεται και η ύπαρξη ή μη ηλιακού συστήματος και η επιβολή κυρώσεων για την μη ύπαρξη θερμικού υλικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου