Υπάρχουν σήμερα αποδοτικές και ρεαλιστικές επενδύσεις για όποιον έχει ακόμα ένα μικρό κεφάλαιο στην άκρη; Σε πείσμα του κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί, οι εκπρόσωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών τονίζουν ότι η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην ταράτσα των σπιτιών ή των πολυκατοικιών μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτική. Πέρα από τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας, τα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν να επιφέρουν σημαντική οικονομική ενίσχυση στον ιδιοκτήτη. Κι αυτό, χωρίς δέσμευση πολύτιμης γης και χωρίς να πλήττεται το τοπίο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα είναι οι πλέον ανώδυνες για το ευρύτερο περιβάλλον εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οταν μιλάμε για οικιακά φωτοβολταϊκά αναφερόμαστε σε συστήματα που δεν υπερβαίνουν σε ισχύ τα 10 KWp. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις και στον βαθμό που ο ιδιοκτήτης εξαντλήσει τη δυνατότητα ισχύος (10 KWp) αρχίζει λίγο πάνω από τις 20.000 και μπορεί να φτάσει τις 35.000 ευρώ. Βεβαίως, μπορεί να προχωρήσει και σε μικρότερες εγκαταστάσεις. Ενα σύστημα σε μικρή σχετικά ταράτσα, 50-70 τ.μ., με νότιο προσανατολισμό και κλίση 30 μοιρών, ισχύος 3,5 - 5 KWp, μπορεί να στηθεί με λίγο πάνω από 12.000 ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα, ακόμα και ο ΦΠΑ και το κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ανάλογα με την τεχνολογία και τις διαφορετικές προτάσεις, η επένδυση θα περιλαμβάνει από 16 ώς 25 φωτοβολταϊκούς συλλέκτες. Το σύστημα αυτό είναι επεκτάσιμο, δηλαδή στο μέλλον μπορούν να προστεθούν επιπλέον φωτοβολταϊκά πάνελ. Ο κάθε κάτοχος οικιακής εγκατάστασης υπογράφει ένα συμβόλαιο με τη ΔΕΗ για την πώληση της ενέργειας που θα παράγει. Η δεδομένη σήμερα τιμή πώλησης της οικιακής κιλοβατώρας στη ΔΕΗ είναι 0,5225 ευρώ, εγγυημένη για 25 έτη (με πρόβλεψη ετήσιας αύξησης κατά το 25% του πληθωρισμού). Αν και πολλοί έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο μείωσης κατά ένα ποσοστό της τιμής αυτής για τους μικροεπενδυτές που θα μπουν αργότερα στο «παιχνίδι», η επένδυση εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα.
Στο παράδειγμα της επένδυσης των 12.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πωληθεί στη ΔΕΗ μπορεί να φτάσει από 2.500 έως 4.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης σε 3-5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται πολύ υψηλές ετήσιες αποδόσεις. Ας σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα μικρά φωτοβολταϊκά είναι από εκείνες που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες για κάποιον που δεν έχει το αναγκαίο κεφάλαιο.
Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τα συστήματα ηλιακής ενέργειας έχουν θετική συνεισφορά στο περιβάλλον. Εχει υπολογιστεί ότι η ετήσια λειτουργία ενός κιλοβάτ φωτοβολταϊκών αποτρέπει την έκλυση κατά μέσο όρο 1,3 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, για την απορρόφηση του οποίου απαιτούνται δύο στρέμματα δάσους ή περίπου 100 δέντρα. Για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο, χρειάζονται 2,2 βαρέλια πετρελαίου. Αποφεύγοντας 1.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο είναι σαν να βγαίνει εκτός κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο που διανύει 7.000 χιλιόμετρα.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου