Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΗΕ: Η χρηματοδότηση το βασικό πρόβλημα στην ανάτπυξη των ΑΠΕ


Το πρόβλημα της χρηματοδότησης προσδιόρισε ως το πλέον σημαντικό που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ν. Χατζηαργυρίου, μιλώντας σήμερα στο 1ο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος με τίτλο «ΕΠΑΝΝΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, τόνισε, έχει στηριχθεί στο ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Πολιτεία, αλλά οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης από τις τράπεζες. "Παρά τη μέχρι σήμερα θετική πορεία, η απόσταση απο τους εθνικούς στόχους παραμένει μεγάλη", πρόσθεσε ο κ. Χατζηαργυρίου. "Ενδεικτικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΑΠΕ προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 10 γιγαβάτ το 2020, μέγεθος που για να υλοποιηθεί απαιτεί επενδύσεις άνω των 16 δις. ευρώ".
Ο πρόεδρος του ΣΕΗΕ παρουσίασε επίσης τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης. Συγκεκριμένα η ζήτηση μειώθηκε κατά 5% το 2009, ακολούθησε οριακή αύξηση 0,1% το 2010 και το 2011 επέστρεψε σε πτωτική τροχιά (-1,2%). "Ωστόσο το 2011 η μείωση προήλθε κυρίως απο την υποχώρηση της ζήτησης στη χαμηλή και μέση τάση καθώς η υψηλή τάση απο την οποία προμηθεύεται ενέργεια η βαριά βιομηχανία της χώρας έδειξε σημάδια ανάκαμψης, λόγω της σοβαρής εξαγωγικής προσπάθειας που σημειώθηκε", ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου