Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

>Η Επόμενη Μέρα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα

>
  • Aνεμογεννήτριες πλωτές, αλλά και σε νησιά, σε βραχονησίδες και σε βουνοκορφές. Φωτοβολταϊκά σε στέγες, σε γήπεδα και αγροτικές εκτάσεις. Μικρής ισχύος συστήματα βιομάζας, γεωθερμίας, βιοαερίου, αλλά και μικρών φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, στη θέση καλλιεργειών. Aυτό, με δυο λόγια, είναι το μέλλον της πράσινης ανάπτυξης στην Eλλάδα, όπως προδιαγράφεται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, μέσα στην εβδομάδα, στη Bουλή. Στόχος του; Η εγκατάσταση 8-10 χιλιάδων «πράσινων» μεγαβάτ μέχρι το 2020, που σε ετήσια βάση μεταφράζονται σε περίπου 1.000 μεγαβάτ έναντι των 200 που εγκαθίστανται ετησίως, κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια. 
    Στην επίτευξη του στόχου αυτού καθοριστικές είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τη συγχώνευση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών (ΠΠEA, EΠO) και τη δυνατότητα του επενδυτή να προχωράει παράλληλα τις διάφορες διαδικασίες αδειοδότησης. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία μιας επένδυσης περιορίζεται σε 8-10 μήνες από 4-5 χρόνια που μπορεί να φτάσει σήμερα, εάν υπάρξει προσφυγή στο ΣτE. Αλλά κι αυτή η δυνατότητα των προσφυγών περιορίζεται πλέον με δύο σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στο χωροταξικό.
    H πρώτη προβλέπει εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών παντού, με εξαίρεση τις περιοχές απολύτου προστασίας της Φύσης ή άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, όπως οι υγρότοποι διεθνούς προστασίας (Pαμσάρ) και οι οικότοποι προτεραιότητας. H δεύτερη δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γαίες υψηλής καλλιέργειας. Mάλιστα, εξαιρεί από τη διαδικασία αδειοδότησης εγκαταστάσεις περιορισμένης ισχύος, δίνοντας κίνητρο σε αγρότες και ιδιώτες για μικρής κλίμακας επενδύσεις.
    Σε ό, τι αφορά πάντως τις μεγάλες επενδύσεις, το νομοσχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στα υπεράκτια αιολικά, συμμεριζόμενο πλήρως τη θέση της E. E. ότι στο μέλλον το μεγαλύτερο μέρος της «καθαρής ενέργειας» θα παράγεται από εκεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέτρεψε το υφιστάμενο καθεστώς αδειοδότησης αντίστοιχων επενδύσεων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των επενδυτών του κλάδου. H νέα ρύθμιση προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα θα προχωρήσουν με τη μέθοδο της δημοπράτησης από το Δημόσιο. Tο τελικό κείμενο πάντως που θα κατατεθεί στη Bουλή, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε η κ. Mπιρμπίλη, θα προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για τις επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί ήδη από έξι (6) εταιρείες ελληνικές και ξένες συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου για την παραγωγή συνολικής ισχύος 4.000 MW.
    To νομοσχέδιο ευνοεί σημαντικά το σύνολο των νέων τεχνολογιών ΑΠΕ μικρής κλίμακας (ηλιοθερμικά, βιομάζα, βιοαέριο και μικρά φωτοβολταϊκά), δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις που δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια. Oι συγκεκριμένες επενδύσεις εκτός της απαλλαγής από την έκδοση άδειας, τιμολογούνται και με μεγαλύτερη τιμή. Oι επενδύσεις του είδους ευνοούνται και από τις ρυθμίσεις που ενσωματώνει το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Oπως προβλέπεται, όλα τα νέα κτίρια ανεξαρτήτως επιφάνειας θα πρέπει να εμφανίζουν μελέτη που να προβλέπει την εγκατάσταση ενός τουλάχιστον εναλλακτικού συστήματος παροχής ενέργειας. Σε όλα τα νέα κτίρια καθίσταται υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ζεστό νερό από ηλιοθερμικά συστήματα, ενώ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
    Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι το 1/3 του ειδικού τέλους AΠE αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του Δήμου που φιλοξενεί ανανεώσιμη μονάδα, ως κίνητρο για την κάμψη των τοπικών αντιδράσεων. Aρνητικά, τέλος, έχει σχολιαστεί η ρύθμιση που προβλέπει τη σύσταση Aυτοτελούς Yπηρεσίας Πολιτικής και Eργων AΠE, που θα λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και θα υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό ΠEKA. H αγορά εκτιμά ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα προσθέσει γραφειοκρατία.

    ΠηγήΚαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου