Στο νέο οικονομικό περιβάλλον, η ορθολογική τιμολόγηση των ΑΠΕ αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αγοράς και την βιωσιμότητα των επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα λόγω των εκπομπών CO2 και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Κατά το διάστημα που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε μια εκτενής διαβούλευση για την τιμολόγηση όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο ν.3468/2006.
Το σχέδιο για την τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα που καλύπτεται από το ν.3734/2009, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή 19/2/2010.
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι:
1. Η τιμολόγηση της ενέργειας από έργα που ήδη λειτουργούν ή έχουν υπογράψει σύμβαση, θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
2. Η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επενδύσεων.
3. Η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς και την εξέλιξη του κόστους παραγωγής.
Με βάση τα ανωτέρω, η τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα προτείνεται ως ακολούθως:
2. Η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επενδύσεων.
3. Η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς και την εξέλιξη του κόστους παραγωγής.
Με βάση τα ανωτέρω, η τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα προτείνεται ως ακολούθως:
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από: | Τιμή ενέργειας σε Διασυνδεδεμένο Σύστημα & Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (€/MWh) |
Φωτοβολταϊκά έως 10kWpeak στον οικιακό τομέα και σε μικρές επιχειρήσεις (σύμφωνα με το ειδικό πρόγραμμα σε κτιριακές εγκαταστάσεις – ΚΥΑ 12323/ΓΓ 175/4.6.2009) | 550 |
Φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης ή ίσης των 100kWpeak | 400 (αντί για 452) |
Φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης των 100kWpeak | 320 (αντί για 400) |
Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σχόλιο: Το ίδιο το Υπουργείο έδωσε την απάντηση σε όσους θεωρούσαν ότι το να περιμένουν να πέσουν οι τιμές στα φωτοβολταϊκά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουν την απόδοση της επένδυσής τους. Πρώτα σταμάτησε να δέχεται πάρκα των 20 kw και τώρα τείνει στο να μειώσει την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις εγκαταστάσεις φωτοβολταίκών εκτός από τις στέγες και τα δώματα. Ο λόγος είναι προφανής: Η τιμή πώλησης είναι ήδη αρκετά αυξημένη και εξασφαλίζει υψηλότατη απόδοση για την επένδυση, αν συνυπολογίσει κανείς και το μηδενικό ρίσκο. Για αυτό, μην ακούτε τα φερέφωνα ότι η τιμή των φωτοβολταϊκών θα πέσει και ότι θα πρέπει να περιμένετε για να επενδύσετε. Ειδικά για τις στέγες βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου ο λόγος του κόστους εκγατάστασης προς τα έσοδα έχει πέσει πολύ χαμηλά. Δεν ξέρουμε αν αύριο θα συνεχίσει να πέφτει ή αν θα αλλάξει και αυτό, όπως με τις υπόλοιπες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Μην αφήνετε για το αβέβαιο αύριο αυτό που μπορεί να γίνει με απόλυτη σιγουριά και όφελος σήμερα.
Να τονίσω ότι για όσους έχουν υπογράψει ήδη σύμβαση, δεν αλλάζει τίποτα. Το Υπουργέιο δεν έχει σκοπό να θίξει τα συμφέροντα του επενδυτή, αλλά να εξορθολογίσει το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, τη χώρα μας τη συμφέρει η αποκεντρωμένη παραγωγή (πολλά μικρά φωτοβολταϊκά σε σπίτια για να καλύπτουν την κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο) γιατί έτσι αποσυμφορίζεται το δίκτυο, μειώνονται οι απώλειες, μειώνονται οι ανάγκες σε υποδομές και συντήρηση και δεν αναγκαζόμαστε να εισαγάγουμε ηλεκτρική ενέργεια από το εξωτερικό σε αρκετά υψηλές τιμές. Για αυτό και ειδικά το πρόγραμμα για φωτοβολταίκά στις στέγες, που είναι ο ορισμός της αποκεντρωμένης παραγωγής, στηρίζεται και προμοδοτείται συνεχώς.
Αν ενδιαφέρεστε να σας αναπτύξουμε τα πλεονεκτήματα της αποκεντρωμένης παραγωγής και γιατί υποστηρίζεται, τώρα και μελλοντικά, σθεναρά από το Υπουργείο ενέργειας και τη ΔΕΗ, αλλά και να σας ενημερώσουμε για πώς θα συμμετάσχετε, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά οικονομικά οφέλη, επικοινωνήστε μαζί μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου