Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

>Περιθώρια βελτίωσης της τιμής από φωτοβολταϊκά

>Περιθώρια για τροποποίηση προς το ευνοϊκότερο της πρότασης του υπουργείου που αφορά την τιμή της κιλοβατώρας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, άφησε σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, στους εκπροσώπους του κλάδου φωτοβολταϊκών με τους οποίους συναντήθηκε χθες. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Χ. Καλυβιώτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Κ. Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδας, Σ. Παπαλεξίου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών ΒιομηχανιώνΦωτοβολταϊκών, Δ. Κοπελούζος. 
Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν τις απόψεις τους για το σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά και την τιμολόγηση, εκφράζοντας την ανάγκη σαφούς και μακροχρόνιου επενδυτικού πλαισίου. Οι ίδιοι κρίνουν θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης, αναμένοντας ωστόσο τη δημοσίευση των τελικών κειμένων. 
Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση της παραγόμενης κιλοβατώρας, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν στν αιφνιδιασμό που υπέστη η αγορά από την πρόθεση μείωσης κατά περίπου 20% των ισχυουσών τιμών, και στο ότι η διατύπωση του σχεδίου ακυρώνει πάρα πολλά επενδυτικά σχέδια. 
Ετσι δεν αποκλείστηκε η απόφαση για τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια να ισχύσει κλιμακωτά, ώστε να μην επηρεαστούν οι επενδύσεις οι οποίες έχουν λάβει άδεια, αλλά δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις πώλησης με το ΔΕΣΜΗΕ. 
Τέλος η κα Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε τους επενδυτές για τη διάθεση του υπουργείου να διασφαλίσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της τιμής της κιλοβατώρας με το ύψος της επιχορήγησης της επένδυσης, εφόσον αυτή εντάσσεται στον αναπτυξιακό νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου