Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

>ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Αξιοποίηση από τους αγρότες ορισμένων ρυθμίσεων του Νόμου 3851/2010 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"

>
Αγαπητοί φίλοι,
 κάθε φορά όταν συναντιόμαστε και κάθε φορά που ένας Υπουργός έρχεται να θέσει τα ζητήματα, στον τομέα με τον οποίο ασχολείται, αναφέρεται σε ζητήματα στρατηγικής.
Και νομίζω ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια όλοι μας, απ’ όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ακούγαμε τι στρατηγική, τι εθνική πολιτική έχουμε στο ζήτημα της γεωργίας, της αγροτικής οικονομίας.
Να μου επιτρέψετε σήμερα και από εδώ και πέρα σε κάθε συνάντηση που θα βρισκόμαστε, δεν θα μιλάμε για στρατηγική, αλλά για εφαρμογή πλέον της στρατηγικής την οποία έχουμε διαλαλήσει και έχουμε πει μέχρι τώρα.
Ποιος ήταν ο στόχος; Ο στόχος της αγροτικής οικονομίας είναι να παίξει, ή να ενταχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον της περιφερειακής ανάπτυξης.
Είχαμε πει ότι τα αγροτικά εισοδήματα δεν μπορούν να παραμείνουν εγκλωβισμένα απλά και μόνο στην απόκτηση των κοινοτικών επιδοτήσεων, ή των εμπορικών τιμών από την πώληση των γεωργικών προϊόντων, αλλά να βρούνε και συμπληρωματικές πολιτικές, δράσεις και μέτρα.   
Είχαμε πει ότι μέγας στόχος είναι η διατήρηση της απασχόλησης στην περιφέρεια και την ύπαιθρο και η ένταξη νέων ανθρώπων που θα ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία, με τα τρόφιμα.
Είχαμε πει ότι στόχος μιας σωστής, ορθολογικής αγροτικής οικονομίας είναι η σωστή διαχείριση των υδάτων και της γης και μάλιστα μια μέρα σαν τη σημερινή, που είναι η ημέρα κατά της ερημοποίησης.
Από αυτό το βήμα, θέλω να τονίσω ότι η οποιαδήποτε πολιτική της αγροτικής οικονομίας, θα πρέπει να αποτελεί ανάχωμα στην ερήμωση της υπαίθρου, αλλά και ενεργοποίηση όλων εκείνων των επενδυτικών σχεδίων και δραστηριοτήτων για τη σωστή διαχείριση του νερού, κυρίως για αρδεύσεις απ’ όποιο συλλογικό όργανο κι αν έρχεται.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι πριν από 10 ημέρες, στα πλαίσια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, υπογράφτηκε συνολικό κονδύλι 758 εκατομμυρίων ευρώ για όλα τα αρδευτικά έργα στην περιφέρεια, περιλαμβανομένων μεγάλων αρδευτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, εγγειοβελτιώσεων και μικρών φραγμάτων.
Φυσικά εφόσον υπάρχει μία καλή εξέλιξη τόσο της συνολικής οικονομίας όσο και της σωστής απορροφητικότητας, αυτά τα μεγάλα έργα θα συμπληρωθούν και θα επεκταθούν. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα νερά, η διαχείριση των νερών, δε συνδέεται μόνο με την παραγωγή αλλά και με την ίδια την ενέργεια.
Νερό – ενέργεια – διατροφή, είναι ένα διαδραστικό τρίγωνο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό της πολιτικής μας.
Είναι το τρίγωνο βάσει του οποίου στηρίζουμε κάθε μέρα τα νέα μέτρα που εξαγγέλλουμε.
Περνάμε άμεσα στην υλοποίησή της οριοθετημένης πλέον στρατηγική μας.
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, με την κυρία Μπιρμπίλη και τους συνεργάτες της, προωθήσαμε ένα μεγάλο πακέτο πολιτικών που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μεταξύ αυτών είναι και τα φωτοβολταϊκά.
Και εδώ θέλω να επισημάνω  ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ένα κομμάτι των ΑΠΕ, όχι η πιο εύκολη επένδυση για τους αγρότες, είναι όμως η πιο άμεση και εύκολα προσβάσιμη.
Πιστεύω ότι αν θέλουμε να συνδυάσουμε πολύ πιο στενά τη γεωργία με τις ΑΠΕ, θα πρέπει να προετοιμαστούμε Υπουργείο, Οργανώσεις, παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων, για να περάσουμε δυναμικά στη βιομάζα, που από πλευράς Υπουργείου θα προωθηθεί διότι ανακυκλώνει τα αγροτικά υπολείμματα, είναι φιλική δραστηριότητα προς το περιβάλλον και συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του νερού.
Νομίζω όμως ότι θα μας δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία για να προχωρήσουμε πραγματικά με οργανωμένο τρόπο στην εξέταση των ζητημάτων της βιομάζας.
Καμία ενέργεια πλέον στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περνάει μεμονωμένα μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι αυτό το είχαμε τονίσει. Ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να αποκτήσει «συμμαχίες» σε άλλα Υπουργεία και άλλες πολιτικές.
Και τώρα σε αυτή την προσπάθειά μας, έχουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, αλλά έχουμε και μία καινούργια προσέγγιση. Οι αγρότες μπορεί να διαχειρίζονται και να είναι ιδιοκτήτες οι περισσότεροι αγροτικής γης. Στόχος όλων όμως είναι να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα το οποίο θα κάνει πιο ανταγωνιστική την αγροτική δραστηριότητα.
Εδώ όμως θα ήθελα να κρατήσω και μια επιφύλαξη που έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο συνήθως χειριζόμαστε τις νέες πολιτικές.
Δεν πρέπει να μας πιάσει ούτε πανικός ποιος θα προλάβει, ούτε φόβος εάν θα το καταφέρουμε, ούτε αδιαφορία ότι δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας απασχολεί.
Θα πρέπει να βρούμε ένα σωστό μείγμα της προσπάθειάς μας, της εργασίας, της προοπτικής, έτσι ώστε αυτή η μορφή ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά, πραγματικά να δημιουργήσουν πρόσοδο και επιπλέον εισόδημα, χωρίς να φέρουν σε ανισορροπία το διατροφικό μοντέλο και τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.
Το είπε και ο Πρόεδρος και θέλω να το επαναλάβω κι εγώ.
Όταν δίνουμε στους αγρότες ενεργειακό πλούτο, να ξέρουν ότι πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν για ένα άλλο πλούτο, εκείνο των τροφίμων. Αλλά κι εκείνο της περιφερειακής ανάπτυξης και της συμμετοχής τους στην κοινωνία της περιφέρειας.
Επιτρέψτε μου τώρα να μπω σε πιο ειδικά θέματα, που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, ως προς τον τρόπο εφαρμογής και που έχετε κληθεί εσείς σήμερα εδώ να συζητήσετε.
Ο νόμος που ψηφίστηκε εξασφαλίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για χιλιάδες αγρότες, που με βάση το ισχύον μητρώο αγροτών μιλάμε για περίπου 260.000 αγρότες. Επιλέξιμοι όμως δεν μπορεί να είναι όλοι. Θα κριθούν και από άλλα κριτήρια, όπως τη μορφολογία του εδάφους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων. Μία εξέταση που θα γίνει μετά από τις αιτήσεις τις οποίες θα καταθέσουν.
 Δηλαδή, όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα  αγρότες,  όπως ορίζεται στο μητρώο τώρα, δεν θα μπορούν να είναι δικαιούχοι της εγκατάστασης με τα φωτοβολταϊκά.
Είναι γεγονός ότι περίμεναν πάρα πολλοί αυτή τη δράση, όμως θα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικό το μέτρο.
Οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να προχωρήσουν σε μία εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι ισχύος 100 κιλοβατώρες εύκολα και γρήγορα.
Ο αγρότης επιλέγει την έκταση που θα χρησιμοποιήσει, την τεχνολογία που θα αξιοποιήσει, το κεφάλαιο που θα διαθέσει και τον τρόπο χρηματοδότησης της επένδυσης.
Αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της επένδυσης με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι μία φτηνή επένδυση.
Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους αγρότες σε οποιοδήποτε επενδυτικό κεφάλαιο ή σχήμα μπουν, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα, τα κεφάλαια και την επιστροφή του κεφαλαίου μετά απ’ το χρόνο της επένδυσης.
Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς ως Υπουργείο θέλουμε να συνομιλούμε με συλλογικά σχήματα, ομάδες παραγωγών που έχουν κάνει επενδυτικά προγράμματα.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει κάποιο άλλο σχήμα. Εμείς δεν μπορούμε να επιλέξουμε. Εσείς επιλέγετε τους συνεταίρους σας σε όλη αυτή τη δραστηριότητα. Εμείς απλά και μόνο θέλουμε να παρακολουθούμε τον τρόπο εφαρμογής.
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση, εδώ πρέπει να σας πω μία ιδιαιτερότητα: Με την αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπως ήδη γνωρίζετε, προβλέπονται μέτρα για τις ΑΠΕ υπέρ των καπνοπαραγωγών, ως ένα μέρος των αντισταθμίσεων για τις μειώσεις του εισοδήματος.
Οι καπνοπαραγωγοί είναι θα έλεγα οι μόνοι παραγωγοί, που εφόσον ενταχθούν στο σχέδιο βελτίωσης, έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν, να έχουν ένα μέρος του κόστους της εγκατάστασης.
Φυσικά δημιουργούνται «επενδυτές» παραγωγοί πολλαπλών ταχυτήτων. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε. Όμως είναι ένας τρόπος βάσει του οποίου και οι καπνοκαλλιεργητές θα μπορούν να εξισορροπήσουν την απώλεια εισοδήματος μετά τη μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων κατά 50%.
Έχουμε τους καπνοπαραγωγούς όπου συμμετέχουμε στο επενδυτικό τους κεφάλαιο και εδώ θέλω να σας πω ότι τα προγράμματα των σχεδίων βελτίωσης των καπνοπαραγωγών λάβαμε χθες απόφαση να προκηρυχθούν τις επόμενες 20 μέρες.
Στις ιδιωτικές επενδύσεις του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στον Άξονα 3, που αφορά την ποιότητα ζωής για την οικονομική διαφοροποίηση των αγροτικών οικονομιών, έχουν επίσης συμπεριληφθεί οι ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό επιδοτούνται οι δαπάνες βελτίωσης της υποδομής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χρήση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό και για τον ίδιο λόγο επιδοτούνται οι συλλογικές δράσεις των καπνοπαραγωγών.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Κάθε καινούργιο μέτρο είναι και ελκυστικό.
Κρίνεται όμως απ’ την ωριμότητα μας, από τις εμπειρίες και από τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας διαχειριζόμαστε μία δυναμική οικονομία.
Θα συμφωνήσω απόλυτα και βρισκόμαστε σε συμφωνία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι η αγροτική οικονομία, οι αγρότες, θα πρέπει να έχουν απ’ την αρχή προκαθορισμένο ποσοστό συμμετοχής τους σε όλες τις ΑΠΕ.
Αυτό θα κριθεί, πρώτον, βάσει του ποσοστού των αιτήσεων που θα κατατεθούν στην πρώτη φάση, για να μπορούμε και εμείς να γνωρίζουμε ποια είναι η κινητικότητα σε αυτό τον τομέα.
Δεύτερον, απ’ τον ορισμό και τη διαχείριση της αγροτικής γης, μια πολιτική την οποία θα παρουσιάσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και τρίτον, το θέμα της βιομάζας που για εμάς αποτελεί πρόκριμα για την περιβαλλοντική προσαρμογή και συμμετοχή όλης της αγροτικής οικονομίας και των αγροτικών επιχειρήσεων.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια. Θα είμαστε εδώ για να λύνουμε τις μικρές διαφορές τις οποίες θα έχουμε ως προς τον τρόπο εφαρμογής. Και πάνω απ’ όλα οι καλοί σύμβουλοι δεν είναι με πολλά ποσοστά. Οι καλοί σύμβουλοι είναι με καλές συμβουλές.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου