Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

>Το 2019 έρχονται τα κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

>
  • Όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από 31/12/2018 στις χώρες – μέλη της ΕE θα πρέπει να παράγουν επί τόπου τόση ενέργεια όση καταναλώνουν. Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βελτιώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία EPBD του 2002 καλεί σε ακόμα μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων.
    Η απόφαση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου υιοθετήθηκε από 549 μέλη, ενώ υπήρξαν 51 κατά και 26 αποχές. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, το αργότερο, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλα τα νεόδμητα κτίρια θα παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν επιτόπιο – π.χ. μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων ή γεωθερμικών αντλιών, όπως υπογραμμίζει μια έκθεση που συντάχθηκε από την Ρουμάνα επίτροπο κ. Silvia-Adriana Ticău. Η πρόταση της Επιτροπής δεν περιέλαβε κάποιες συγκεκριμένες προβλεπόμενες ημερομηνίες για τα κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας ή αλλιώς κτίρια zero.
    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης τα κράτη – μέλη του να θέσουν άμεσα εθνικούς στόχους για τα υφιστάμενα κτίρια, προκειμένου, για παράδειγμα, να “πιαστούν” τα ελάχιστα ποσοστά των κτιρίων που θα πρέπει να καταναλώνουν μηδενική ενέργεια από το 2015 έως το 2020. Το Ευρωκοινοβούλιο ορίζει τα κτίρια – zero ως εκείνα που “εξαιτίας του πολύ υψηλού επιπέδου ενεργειακής αποδοτικότητάς τους, η γενική ετήσια κατανάλωση αρχικής ενέργειας είναι ίση με ή λιγότερο από την ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που φέρει το κτίριο”.
    Μέχρι το τέλος του 2010, η Κομισιόν θα πρέπει να καθιερώσει ένα λεπτομερές και κοινά καθορισμένο ευρωπαϊκό δίκτυο κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, όπως σημειώνει η τροποποιημένη κοινοτική οδηγία. Το Κοινοβούλιο πρόσθεσε νέες διατάξεις στο κείμενο που απαιτεί από τα κράτη μέλη να συντάξουν εθνικά σχέδια δράσης από τα μέσα του 2011, καθορίζοντας τους οικονομικούς όρους για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, όπως δάνεια με χαμηλά επιτόκια, φορολογικές επιστροφές στο εισόδημα ή τους φόρους περιουσίας ή η απαίτηση από τους ενεργειακούς προμηθευτές να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στους καταναλωτές.
    Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 να προτείνει μια σειρά από πρόσθετους οικονομικούς όρους της ΕΕ όπως: μια “σημαντική αύξηση” του μεριδίου από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα προορίζεται για την ενίσχυση των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, δημιουργώντας, μέχρι το 2014, ένα Ταμείο Ενεργειακής Αποδοτικότητας που θα χρηματοδοτείται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα κράτη μέλη. Σκοπός αυτού του Ταμείου θα είναι να δώσει ώθηση στις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις, στα προγράμματα που αυξάνουν τη ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, και σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανανεώσιμη ενέργεια στα κτίρια.
    Η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου θα πρέπει να αναβαθμιστεί για να καλύψει τουλάχιστον τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης όποτε υποβάλλεται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση ή σε αντικατάσταση κατασκευαστικών συστημάτων όπως είναι τα παράθυρα, οι λέβητες ή τα συστήματα κλιματισμού, σημειώνεται στο τροποποιημένο κείμενο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζει την “εκτεταμένη ανακαίνιση” ως αποκατάσταση σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% της επιφάνειας του κτιρίου ή όταν τα συνολικά κόστη της ανακαίνισης είναι υψηλότερα από το 20% της αξίας του κτιρίου.
    Οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης πρόκειται να προσδιοριστούν από τα κράτη – μέλη, σύμφωνα με την οδηγία. Εντούτοις, η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει μια κοινή μεθοδολογία για να υπολογίσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010, προσθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εξοχικές κατοικίες πρέπει να ανταποκριθούν στα κατώτατα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

    ΠηγήBuilding Green

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου