Παρότι φαινομενικά επικρατεί σχετική ηρεμία στο χώρο των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών επενδύσεων, οι νομικές και άλλες κινήσεις για την ακύρωση του νόμου 4254 (τον οποίο έχει παγιωθεί να ονομάζουμε new deal) ή έστω για την αλλαγή κάποιων επιμέρους διατάξεών του, δεν έχουν σταματήσει. Αντίθετα, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το energypress, μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα, εμφανίζονται αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης του νόμου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή ομάδες επενδυτών που επηρεάζονται από επί μέρους διατάξεις του νόμου, ασκούν πίεση προς το ΥΠΕΚΑ για «διόρθωση» του νόμου ώστε να αρθούν «ακρότητες», αστοχίες ή οφθαλμοφανείς αδικίες. Χαρακτηριστική αστοχία θεωρείται για παράδειγμα η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν όσοι έχουν ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο ή -ακόμα περισσότερο- όσοι έχουν ενταχθεί χωρίς να έχουν πάρει τις ενισχύσεις. Στην πραγματικότητα καλούνται, λόγω της μειωμένης ταρίφας που προβλέπει ο νόμος, να «επιστρέψουν» στο πολλαπλάσιο τα κονδύλια που πήραν (ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν εκταμίευσαν ποτέ) από την ένταξή τους στον αναπτυξιακό. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κινητοποιηθεί μέχρι και ξένες πρεσβείες και ξένοι βουλευτές, οι οποίοι απευθύνονται στο υπουργείο Οικονομικών διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση που είχαν οι επενδυτές στη χώρα μας.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ γνωρίζει τις αντιδράσεις και τα αιτήματα των διαφόρων ομάδων επενδυτών (άλλωστε από κάποιους φορείς έχουν καταρτιστεί και υποβληθεί και τεχνικές μελέτες για τα αποτελέσματα εφαρμογής του νόμου 4254). Οι υπηρεσίες του υπουργείου φέρονται μάλιστα να έχουν πειστεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο νόμος οδήγησε σε ασύμμετρη και άδικη επιβάρυνση ορισμένων κατηγοριών επενδυτών έναντι κάποιων άλλων ή ότι η επιχειρηματική βιωσιμότητα κάποιων επενδυτών είναι οριακή. Ωστόσο η αντιμετώπιση που έχει επί του θέματος το ΥΠΕΚΑ είναι σαφής: «Μέσα στο 2014 δεν πειράζουμε τίποτα. Εάν όλα πάνε καλά και πραγματικά ελεγχθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, αρχές του 2015 μπορούμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες, η οποία θα εξετάσει τις μελέτες των φορέων και τα αιτήματα κάποιων ομάδων επενδυτών, θα συζητήσει με τους εκπροσώπους τους, ώστε να καταλήξει σε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για πιθανές αλλαγές που απαιτούνται. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές, εάν πράγματι αποδειχθούν απαραίτητες, (στο πλαίσιο πάντα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που είναι υπό διαμόρφωση), δεν πρόκειται να υιοθετηθούν πριν το 2015 και μόνον από τη στιγμή που θα μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ».
Το… καλό νέο βεβαίως είναι ότι το new deal λειτούργησε και όλα δείχνουν ότι το έλλειμμα βαίνει συνεχώς μειούμενο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα τον Ιούνιο μειώθηκε στα 209,44 εκατ. ευρώ, έναντι 213,92 εκατ. ευρώ το Μάιο και 198 εκατ. το μήνα Απρίλιο. Ο Λειτουργός προβλέπει μείωση του ελλείμματος στα 146,04 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2014 και τον Ιούλιο του επόμενου έτους (2015) ο λογαριασμός να παρουσιάσει πλεόνασμα 38,19 εκατ. ευρώ ενώ, συνολικά, το 2015 προβλέπεται να «κλείσει» με πλεόνασμα 103,69 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου