Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΗ προς «ΣΤΕΓΗ»: Τις ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά τις καθορίζει το κράτος

Τη δική της απάντηση, στην εξώδικη διαμαρτυρία-δήλωση που υπέβαλαν στις 27 Ιουνίου τα μέλη του Συνδέσμου οικιακών φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ», έρχεται να δώσει η ΔΕΗ αναφορικά με τις αλλαγές που έφερε στις συμβάσεις των οικιακών φ/β το New Deal.
Όπως τονίζει στα μέλη της «ΣΤΕΓΗΣ» η Δημόσια Επιχείρηση, η εκκαθάριση των λογαριασμών τους με τη νέα εγγυημένη τιμή καθορίζεται από το νόμο και η εφαρμογή του δεν αποτελεί δυνατότητα, αλλά υποχρέωση της Επιχείρησης.
Αναλυτικότερα, στην εξώδικη απάντηση-δήλωση-επιφύλαξη δικαιωμάτων της ΔΕΗ επισημαίνεται ότι:
«1. Ο νόμος 4254/2014, με τον οποίο επανακαθορίζονται τα στοιχεία για την τιμολόγηση της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύει από τη δημοσίευσή του και έναντι όλων (erga omnes). Ρητά δε στο πεδίο εφαρμογής του περιλαμβάνονται (ως άλλωστε και εσείς αναφέρετε) και οι τιμές που ισχύουν για τα φ/β συστήματα που είναι εγκατεστημένα σε στέγες και δώματα κτιρίων.
2. Σύμφωνα με την παρ. 4 της ΙΓ.1Υποπαραγράφου του ως άνω νόμου […] οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση των εγκαταστάσεων του Ειδικού Προγράμματος αναπροσαρμόζουν τις τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από την έναρξη ισχύος της παρούσας παραγράφου, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής. Η επιχείρησή μας ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και ρητός αποδέκτης των ρυθμίσεων του νόμου, δεν δύναται, ούτε προτίθεται να απέχει από την εφαρμογή του, προκαλώντας έτσι την γέννηση ευθυνών σε βάρος της τόσο από την ευθεία παραβίασή του όσο και από πιθανές και αναμενόμενες αντιδράσεις εκ μέρους των μετόχων και δανειστών της.
3. Επίσης, σας δηλώνουμε, εν είδει υπενθύμισης, ότι η τιμή εκκαθάρισης της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φ/β στεγών ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε προϊόν της συμβατικής ελευθερίας, μεταξύ προμηθευτών και κυρίως φ/β στεγών. Αντίθετα, το ύψος της πάντα καθοριζόταν από το νόμο (ήδη από το ν. 3468/2006) και εμπεριέχεται στη Σύμβαση Συμψηφισμού. Το περιεχόμενο και οι όροι της Σύμβασης Συμψηφισμού είναι προδιατυπωμένοι στο Παράρτημα της ΚΥΑ 12323/2009 ως ισχύει και δεν καταλείπεται περιθώριο διαπραγμάτευσής τους εκ μέρους των συμβαλλομένων προμηθευτών και κυρίων φ/β στεγών. Ως εκ τούτου, τους αποδεχθήκαμε, εμείς ως προμηθευτές και εσείς ως κύριοι των φ/β στεγών, άνευ άλλου τινός και πάντως άνευ διαπραγμάτευσης.
Ενόψει των ανωτέρω, σας δηλώνουμε ότι η εκκαθάριση των λογαριασμών σας με τη νέα εκ του νόμου καθορισθείσα εγγυημένη τιμή δεν αποτελεί δυνατότητα αλλά υποχρέωση της επιχείρησής μας ενόψει της απαρέγκλιτης τήρησης των εκ του νόμου και ευθέως οριζομένων όρων.
Επίσης, σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας φιλικής επίλυσης της διαφοράς καθότι θεωρούμε αφενός ότι δεν υφίσταται πράγματι ενοχική διαφορά, αφετέρου ότι, υπαρκτή υποτιθέμενη, δεν υφίσταται πεδίο φιλικής επίλυσής της επί τη βάσει της παράβασης διατάξεων του νόμου».

(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου