Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

Μετά το δόξα σοι ο Θεός, και πάλι Παναγία βόηθα… Σύννεφα έχουν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκ νέου ανησυχία για το κατά πόσον θα ομαλοποιηθούν περεταίρω οι πληρωμές.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου παρατηρήθηκε θεαματική βελτίωση, η οποία οφειλόταν, πρώτον, στην έκδοση των πιστωτικών τιμολογίων από τους παραγωγούς (κυρίως τους φωτοβολταϊκούς) σε εφαρμογή του κουρέματος του new deal και, δεύτερον, στη ρευστότητα που απέκτησε η ΔΕΗ που της επέτρεψε να πληρώνει τακτικότερα τον ΛΑΓΗΕ. Έτσι κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο φιλόδοξος στόχος – πρόβλεψη της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το τέλος Ιουλίου θα είχαν αποπληρωθεί όλα τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου του 2014.
Η εικόνα άλλαξε τον Αύγουστο και παρατηρούνται νέες καθυστερήσεις. Μέχρι σήμερα ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει καταφέρει να πληρώσει παρά μόνον τα μισά, περίπου, από τα όσα χρωστάει στους παραγωγούς ΑΠΕ για τα τιμολόγια του μήνα Απριλίου. Βεβαίως έχουν πληρωθεί το 82% των παραγωγών, αλλά αυτό το νούμερο δεν αντικατοπτρίζει όλη την αλήθεια, καθώς πληρώνονται πρώτα τα μικρά ποσά και κατόπιν τα μεγάλα. Η ουσία είναι όμως, ότι, ακόμα και αν έχουν πληρωθεί για τον Απρίλιο, οι μικροί παραγωγοί για να πάρουν τον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχουν πρώτα πληρωθεί για τον Απρίλιο και οι «μεγάλοι», που όπως είπαμε αντιστοιχούν στο 50% των πληρωμών.
Η νέα καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποια αύξηση του «δομικού» ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αποκλειστικά στην αδυναμία της ΔΕΗ να πληρώσει, στο βαθμό που και η ίδια δεν μπορεί να εισπράξει από τους καταναλωτές. «Πάντα υπάρχει μια επιβάρυνση των ταμειακών ροών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού οι καταναλωτές λείπουν σε διακοπές ή τέλος πάντων έχουν αυξημένες ανάγκες που τους οδηγούν στο να καθυστερήσουν να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας της ΔΕΗ, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτικός για το αν θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «μένει να δούμε αν είναι εποχικό φαινόμενο ή σχετίζεται με την αυξανόμενη αδυναμία των νοικοκυριών».
Παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών παραγωγών, μιλώντας στο energypress, σημείωναν ότι «με βάση το σημερινό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, η υπερημερία στις πληρωμές δεν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 45 ημέρες». Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα τον Ιούνιο μειώθηκε στα 209,44 εκατ. ευρώ, έναντι 213,92 εκατ. ευρώ το Μάιο και 198 εκατ. το μήνα Απρίλιο. Ο Λειτουργός προβλέπει μείωση του ελλείμματος στα 146,04 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2014 και τον Ιούλιο του επόμενου έτους (2015) ο λογαριασμός να παρουσιάσει πλεόνασμα 38,19 εκατ. ευρώ ενώ, συνολικά, το 2015 προβλέπεται να «κλείσει» με πλεόνασμα 103,69 εκατ. ευρώ.
Το θέμα της ταμειακής αδυναμίας της ΔΕΗ που οδηγεί σε καθυστερήσεις (μεταξύ άλλων) στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση και να αποφασιστούν οι κατάλληλες κινήσεις.

(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου