Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ernst&Young: Σταθερά στην 33η θέση η Ελλάδα στον δείκτη ελκυστικότητας των ΑΠΕ

Σταθερή στην 33η θέση του δείκτη ελκυστικότητας της Ernst&Young όσον αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ παραμένει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από το νέο δελτίο της εταιρείας για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Η χώρα μας πέτυχε σκορ 45 στον δείκτη RECAI, που μετράει την ελκυστικότητα, ενώ στις επιμέρους τεχνολογίες έλαβε 33 στα αιολικά, 36 στα θαλάσσια αιολικά, 27 στα φωτοβολταϊκά, 14 στην ηλιοθερμία, 35 στη βιομάζα, 23 στη γεωθερμία, 38 στα υδροηλεκτρικά και 31 στη θαλάσσια ενέργεια.
Μια θέση πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ρουμανία και από κάτω βρίσκονται οι Φιλιππίνες, ενώ στις πρώτες πέντε θέσεις της κατάταξης βρίσκονται οι Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία και Καναδάς. Μάλιστα, η Κίνα ξεπέρασε αυτή τη φορά τις ΗΠΑ για να καταλάβει εκείνη την πρώτη θέση.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η απόκλιση της κάθε χώρας από τον εθνικό στόχο που έχει τεθεί.
Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι άπαξ και οι ΑΠΕ φτάσουν στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής σε κάποια αγορά, τότε αρχίζουν να μειώνουν έντονα την τιμή του ηλεκτρισμού κατά τις ώρες αιχμής, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τις συμβατικές μονάδες. Παρόλα αυτά, η E&Y θεωρεί ότι αυτό αποτελεί συνάμα και μια ευκαιρία, καθώς είναι εφικτή η πώληση ισχύος σε άλλες χώρες, όπως και οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.
Τέλος, η E&Y τονίζει ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς κυμαίνονται κοντά στα 5 ευρώ ανά τόνο, έναντι 30-50 ευρώ που θεωρείται μια τιμή ικανή να τροφοδοτήσει την στροφή από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Ως εκ τούτου, η εταιρεία θεωρεί ότι το όλο σύστημα ίσως να εγκαταλειφθεί σύντομα, καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ ασκεί έντονη επίδραση στις τιμές του ηλεκτρισμού και αυτό από μόνο του έχει ένα πιο έντονο αποτέλεσμα στην αγορά.

(www.energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου