Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

«Καυτή πατάτα», κανείς δεν θέλει την ευθύνη για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Ως ένα πρόβλημα του οποίου τη διαχείριση κανείς δεν θέλει να έχει, αντιμετωπίζεται το θέμα των πληρωμών στους παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά στις στέγες. Η ΔΕΗ που έχει σήμερα την ευθύνη ζητάει να απαλλαγεί και να αναλάβει ο ΛΑΓΗΕ. Ο λειτουργός από την πλευρά του δεν εμφανίζεται καθόλου πρόθυμος να «φορτωθεί» ένα νέο βάρος, ειδικά σε μια περίοδο που έχει τις εκκρεμότητες με τα πιστωτικά των υπόλοιπων επενδυτών ΑΠΕ και την προσπάθεια εξομάλυνσης των πληρωμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ έχει θέσει στο ΥΠΕΚΑ το θέμα της απαλλαγής της από την ευθύνη των περίπου 45.000 οικιακών φωτοβολταϊκών. Έχει συναντήσει την αντίθεση του ΛΑΓΗΕ αλλά και την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να ανοίξει ένα νέο θέμα τη στιγμή που έχει ανοιχτά πολλά άλλα μέτωπα.
Η επιδίωξη της ΔΕΗ να μην έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν της επιτρέπεται να συμψηφίζει τα ποσά που οφείλει στον ΛΑΓΗΕ με εκείνα που πρέπει να πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ για τις καταβολές που κάνει προς τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης. «Εμείς βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου είμαστε υποχρεωμένοι να συμψηφίζουμε την κατανάλωση του ιδιοκτήτη με την παραγωγή του και να πληρώνουμε τη διαφορά χωρίς καμία καθυστέρηση. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει επίσης να πληρωνόμαστε άμεσα, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν… » δηλώνουν στελέχη της επιχείρησης στο Εnergypress, αιτιολογώντας το γιατί προχωρούν σε συμψηφισμό με τα οφειλόμενα από τον ΛΑΓΗΕ. Έτσι η ΔΕΗ προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, είτε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, είτε – και κυρίως -  να απεμπλακεί εντελώς η ΔΕΗ από τη διαδικασία αυτή και να περάσουν και οι στέγες στην αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.
Από την πλευρά του ο ΛΑΓΗΕ υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, ειδικά μάλιστα τη συγκεκριμένη περίοδο. Θεωρεί, δε, ότι από τη στιγμή που διατηρείται το καθεστώς των εγγυημένων τιμών και γενικά ο τομέας είναι απολύτως ρυθμιζόμενος, δεν μπορεί να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ο market operator (αυτός θεωρείται ότι είναι ο ρόλος του ΛΑΓΗΕ).
Στη «μέση» βρίσκεται εκ των πραγμάτων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση. Είτε να παγώσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, είτε να ρίξει το βάρος της προς τη μία ή την άλλη πλευρά…
Οι συμψηφισμοί
Η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, κάνοντας συμψηφισμό με τα ποσά που πρέπει να λάβει από τον Λειτουργό για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης. Παρακρατά δηλαδή τα αντίστοιχα ποσά  (παρότι δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν).
Ο Κώδικας λειτουργίας της αγοράς όμως, προβλέπει άλλα και δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου