Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Προθεσμία 2 – 3 μηνών για την ενεργοποίηση παλιών αδειών φωτοβολταϊκών

Στο τελικό ξεκαθάρισμα των παλιών αιτημάτων για άδειες φωτοβολταϊκών προχωρά η ΡΑΕ. Εντός των ημερών πρόκειται να καλέσει τους «μεγάλους» επενδυτές, δηλαδή όσους είχαν υποβάλλει αίτημα για αδειοδότηση σταθμών πάνω από 1 Μεγαβάτ αλλά δεν πρόλαβαν να αδειοδοτηθούν γιατί εν τω μεταξύ αποφασίστηκε αναστολή νέων επενδύσεων, να δηλώσουν αν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και να πάρουν άδεια τώρα που έπαψε η αναστολή, με τις νέες ταρίφες. Αλλιώς τα παλιά αιτήματα μπαίνουν στο αρχείο.
Πρόκειται για αιτήματα συνολικής ισχύος περί τα 2000 Μεγαβάτ που είχαν υποβληθεί το 2012 και πριν (η αναστολή αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2012). Η πρόσκληση της ΡΑΕ θα δίνει στους επενδυτές περιθώριο περί τους 2 – 3 μήνες για να δηλώσουν αν θέλουν να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία αδειοδότησης ή εγκαταλείπουν το έργο.
Το στοιχείο που διαφοροποιεί πλέον τα πράγματα είναι ότι οι ταρίφες με τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα, όσοι το επιθυμούν, είναι οι τρέχουσες, δηλαδή πολύ παλιές, ενώ από το 2015 η ταρίφα διαμορφώνεται στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα μεταφράζεται περίπου σε 6,5 λεπτά την Κιλοβατώρα.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Εκτιμάται ωστόσο ότι κάποιοι από αυτούς θα προτιμήσουν να λάβουν την άδεια (παρότι το να την διατηρούν θα τους κοστίζει πλέον περί τα 1000 ευρώ ανά Μεγαβάτ το χρόνο) και θα εκτιμήσουν στη συνέχεια αν θα την χρησιμοποιήσουν με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Για την εφετινή χρονιά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνον ένα έργο ισχύος 9 Μεγαβάτ θα υλοποιηθεί…
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα μικρά έργα φωτοβολταϊκών, μικρότερα του 1 Μεγαβάτ, για τα οποία δεν χρειάζεται άδεια από τη ΡΑΕ αλλά απλά παίρνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ όρους σύνδεσης, ο Διαχειριστής έχει ήδη καλέσει τους παλιούς επενδυτές (που είχαν αιτηθεί πριν την αναστολή) να δηλώσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν και η προθεσμία για τη δήλωση αυτή τελειώνει στις 7 Ιουνίου. Πρόκειται συνολικά για 12.000 αιτήματα, από τα οποία μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν ενεργοποιηθεί, με βάση τη διαδικασία που ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου