Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Διευκρινίσεις ΛΑΓΗΕ για την ένταξη φωτοβολταϊκών στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ

Διευκρινίσεις αναφορικά με την ένταξη των έργων ΑΠΕ στις κατηγορίες ΜΕ (με χρήση ενίσχυσης) και ΧΕ (χωρίς χρήση ενίσχυσης) δίνει ο ΛΑΓΗΕ σε σημερινή του ανακοίνωση.
Όπως ειδικότερα διευκρινίζει ο Λειτουργός της αγοράς:
1. Από 1.4.2014 και σύμφωνα με τις διατάξεις των Υποπαραγράφων ΙΓ.1 & ΙΓ.2 του Ν. 4254/2014 αρχικά όλοι οι σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, (περιλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100 kW που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες), οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική), κατατάσσονται στην κατηγορία ΜΕ (με χρήση ενίσχυσης).
2. Ο ΛΑΓΗΕ για τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει εκ του νόμου προθεσμία έως την 1η Αυγούστου 2014 να υλοποιήσει κατάλληλο σύστημα πληροφορικής για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους παραγωγούς προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ της υποπαραγράφου ΙΓ.1. Μολαταύτα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθεί το εν λόγω σύστημα πολύ πριν την ανωτέρω προθεσμία. Η ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του συστήματος θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ.
3. Το αναλυτικό περιεχόμενο των άνω ηλεκτρονικών δηλώσεων, οι οποίες επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, θα προσδιορισθεί σύμφωνα με το νόμο και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ.
4. Μετά την ηλεκτρονική επεξεργασία των δηλώσεων οι σταθμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξης στην κατηγορία ΧΕ (χωρίς χρήση ενίσχυσης) θα καταταχθούν αυτόματα σε αυτήν από 1.4.2014. Οι όποιες διαφορές στα ποσά προηγούμενων πιστώσεων θα εκκαθαριστούν συμπληρωματικά.
5. Επιπλέον, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 1 της Υποπαραγράφου ΙΓ.1. του άνω νόμου, η υποβολή δηλώσεων από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, οι οποίες επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 και οι οποίες υποβάλλονται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και αφορούν το προηγούμενο της υποβολής έτος, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρονικά και μέσω του ιδίου συστήματος πληροφορικής.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

«Όχι» στην επιβολή πλαφόν για το net – metering λέει ο «ΗΛΙΟΣ»

Απάντηση στις ενστάσεις που εξέφρασε ο ΣΠΕΦ αναφορικά με την υλοποίηση του net metering δίνει ο σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ»  σε ανακοίνωσή του.
Μεταξύ άλλων, ο «ΗΛΙΟΣ» αντιτίθεται στην επιβολή ορίου 10kW αλλά και στην επιβάρυνση των αυτοπαραγωγών με ΕΤΜΕΑΡ.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του συνδέσμου τονίζεται:
«Οι βασικοί λόγοι που επιβάλλουν τη ουσιαστική θεσμοθέτηση του Νet Μetering στη χώρα μας είναι:
(α)   η συνεχής αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές
(β)    η πλήρης έλλειψη δραστηριότητας στον τεχνικό κλάδο και ειδικότερα στη αγορά των ΑΠΕ που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας
Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Η κοινωνία έχει ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Οι τοπικές οικονομίες έχουν ανάγκη από ανάπτυξη.
Στην πρόσφατη ανακοίνωση του, ο ΣΠΕΦ εκφράζει τις ανησυχίες του για το Νet Μetering.Όμως, πίσω από αυτές τις ανησυχίες, κρύβεται η αγωνία ότι μια ενδεχόμενη μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειώσει τα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ.
Είναι κατανοητή η αγωνία όλων των παραγωγών ΑΠΕ, ειδικά μετά το New Deal. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι ο Διαχειριστής υποχρεούται να δίνει προτεραιότητα στις ΑΠΕ.
Θεωρούμε όμως απαράδεκτη τη στάση της ηγεσίας του ΣΠΕΦ να υιοθετεί υπεραπλουστευμένα τεχνικοφανή επιχειρήματα, που οδηγούν στον περιορισμό του Νet Μetering. Αντιθέτως, θα έπρεπε να διατυπώνει  εποικοδομητικές προτάσεις ώστε αυτό το νέο μέτρο να ωφελήσει τους τελικούς καταναλωτές λειτουργώντας παράλληλα και ως μοχλός ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αντιπαραθέτουμε στη σχετική ανακοίνωση του ΣΠΕΦ, τα πιο κάτω προφανή επιχειρήματα, που παραδόξως έχουν αγνοηθεί και από τη Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΚΑ, δημιουργώντας εύλογες απορίες.
(α) Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι αν το δίκτυο δεν είναι ευσταθές και αποδοτικό, θα δημιουργούνται αναγκαστικές αποζεύξεις που θα ακυρώνουν τα οφέλη του μέτρου.
Η ευστάθεια και η αποδοτικότητα του δικτύου εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του Διαχειριστή.
Είναι προφανές ότι η δυνατότητα διείσδυσης των ΑΠΕ εξαρτάται από συγκεκριμένες παραμέτρους που διαφέρουν για κάθε γραμμή ΧΤ. Η λύση είναι οι παράμετροι αυτές να παρακολουθούνται διαρκώς και να δημοσιεύονται τακτικά για λόγους διαφάνειας.
Μετά την υπέρβαση συγκεκριμένων ορίων, η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ μπορεί να επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν εγχέουν ενέργεια στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο.
Η επιβολή ορίου 10kW με το επιχείρημα ότι το δίκτυο μπορεί να μην είναι πια ευσταθές και αποδοτικό, αφενός στερείται τεκμηρίωσης, αφετέρου αποκλείει την πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Ακολουθώντας την ίδια λογική θα μπορούσε να  επιβληθεί ένα μέγιστο όριο μήκους π.χ. 2,5μ. για όλα τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο, για να μη καταστεί επικίνδυνη η κυκλοφορία.
(β) Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι το Νet Μetering θα αυξήσει την επιβάρυνση των υπόλοιπων καταναλωτών για το κόστος συντήρησης των υποδομών.
Ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που παράγει κάθε αυτοπαραγωγός ιδιοκαταναλώνεται φυσικά στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, χωρίς να διακινείται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το ποσοστό αυτό  κυμαίνεται από 30% έως 70% ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης και το μέγεθος του συστήματος.
Συνεπώς, κάθε εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μειώνει από 30 έως 70% το φορτίο του δικτύου, μειώνοντας έτσι μακροπρόθεσμα την επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών από το κόστος μελλοντικών επαυξήσεων. Ως αντιστάθμιση αυτού του οφέλους, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τους αυτοπαραγωγούς πρέπει να περιορισθούν στην καθαρή ποσότητα ενέργειας (Νet Μetered) που απορροφούν από το ηλεκτρικό δίκτυο.
(γ) Σχετικά με την επιβάρυνση των αυτοπαραγωγών με ΕΤΜΕΑΡ
Το ΕΤΜΕΑΡ βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή ότι όλοι οι καταναλωτές πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση της εκπομπής αερίων ρύπων, ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν.
Ένας αυτοπαραγωγός αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, παράγοντας πρωτογενώς καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, γι’ αυτό και η επιβάρυνση με ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να περιορισθεί στην καθαρή ποσότητα ενέργειας (Νet Μetered)που απορροφά από το δίκτυο.
Ο πιο πάνω ισχυρισμός είναι τόσο προφανής που έχει εκφραστεί από την ίδια τη ΡΑΕ σε σχετικό κείμενό της (βλ.http://www.rae.gr/site/file/system/docs/consultations/31102012/file1, Σελ. 5)
(δ) Σχετικά με την επιβάρυνση των αυτοπαραγωγών με ΥΚΩ
Είναι προφανές ότι τα συστήματα αυτοπαραγωγής που θα εγκατασταθούν στα ΜΔΝ μειώνουν το συνολικό κόστος των ΥΚΩ και άρα και την επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού μειώνουν την ποσότητα καυσίμων που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Για το λόγο αυτό, οι αυτοπαραγωγοί των ΜΔΝ όχι μόνο δεν πρέπει να χρεώνονται με ΥΚΩ, αλλά αντιθέτως πρέπει να αποζημιώνονται με κάποιο αντίτιμο για τη συνολική ενέργεια που παράγουν. Θέτοντας το αντίτιμο αυτό χαμηλότερα από το αντίτιμο που λαμβάνουν οι Πάροχοι ΥΚΩ, δημιουργείται ένα κίνητρο για τη μείωση της επιβάρυνσης όλων των τελικών καταναλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ως αντιστάθμιση, οι χρεώσεις ΥΚΩ θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους τους αυτοπαραγωγούς και αποκλειστικά για την καθαρή ποσότητα ενέργειας (Νet Μetered) που απορροφούν από το ηλεκτρικό δίκτυο»

Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις μικρές ανεμογεννήτριες ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών ζητά με επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ η ΕΛΕΤΑΕΝ.
Όπως τονίζει η ένωση, παρά το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση της σχετικής απόφασης η οποία θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα για την εγκατάσταση των μ/α, μέχρι στιγμής, η διαδικασία για την κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος δεν έχει καν ξεκινήσει
Αναλυτικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ στην επιστολή της επισημαίνει:
«Με την παρούσα επιστολή η ΕΛΕΤΑΕΝ θέλει να εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την πορεία κατάρτισης του Ειδικού Προγράμματος ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών (μΑΓ) που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.4203/2013.
Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη το Ειδικό Πρόγραμμα θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία των μΑΓ καθώς και τα οικονομικά κίνητρα (τιμολόγηση παραγόμενης ενέργειας, δυνατότητα συμψηφισμού), ενώ η προθεσμία έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ορίζεται στο νόμο ως τις 30.06.2014.
Αποτέλεσμα της παραπάνω διάταξης, όπως είχαμε επισημάνει ότι θα συμβεί και στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Κοινοβουλίου, είναι η αναστολή όλων των επενδυτικών δραστηριοτήτων μέχρι την έκδοση της σχετικής ΥΑ, παρότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά (εγκατάσταση ιστού, διαδικασία αδειοδότησης κλπ).
Σήμερα, λιγότερο από δύο μήνες από την εκπνοή της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, διαφαίνεται ότι η διαδικασία για την κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος δεν έχει καν ξεκινήσει. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια από το υπουργείο για διαβούλευση με την αγορά, αλλά ούτε και για την εκπόνηση της μελέτης που σύμφωνα με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου θα αποτελέσει τη βάση κατάρτισης του προγράμματος.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρώντας ότι οι μΑΓ παρουσιάζουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και για αυτό αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των ΑΠΕ, εκφράζει την ανησυχία της για τη διαφαινόμενη ολιγωρία εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ στην κατάρτιση του Ειδικού Προγράμματος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που το ίδιο έθεσε.
Για το λόγο αυτό καλούμε το υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες και παραμένουμε διαθέσιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ώστε το Ειδικό Πρόγραμμα να διαμορφώσει ένα υγιές θεσμικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην ορθολογική ανάπτυξη των μΑΓ»

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Προθεσμία 2 – 3 μηνών για την ενεργοποίηση παλιών αδειών φωτοβολταϊκών

Στο τελικό ξεκαθάρισμα των παλιών αιτημάτων για άδειες φωτοβολταϊκών προχωρά η ΡΑΕ. Εντός των ημερών πρόκειται να καλέσει τους «μεγάλους» επενδυτές, δηλαδή όσους είχαν υποβάλλει αίτημα για αδειοδότηση σταθμών πάνω από 1 Μεγαβάτ αλλά δεν πρόλαβαν να αδειοδοτηθούν γιατί εν τω μεταξύ αποφασίστηκε αναστολή νέων επενδύσεων, να δηλώσουν αν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και να πάρουν άδεια τώρα που έπαψε η αναστολή, με τις νέες ταρίφες. Αλλιώς τα παλιά αιτήματα μπαίνουν στο αρχείο.
Πρόκειται για αιτήματα συνολικής ισχύος περί τα 2000 Μεγαβάτ που είχαν υποβληθεί το 2012 και πριν (η αναστολή αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2012). Η πρόσκληση της ΡΑΕ θα δίνει στους επενδυτές περιθώριο περί τους 2 – 3 μήνες για να δηλώσουν αν θέλουν να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία αδειοδότησης ή εγκαταλείπουν το έργο.
Το στοιχείο που διαφοροποιεί πλέον τα πράγματα είναι ότι οι ταρίφες με τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα, όσοι το επιθυμούν, είναι οι τρέχουσες, δηλαδή πολύ παλιές, ενώ από το 2015 η ταρίφα διαμορφώνεται στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα μεταφράζεται περίπου σε 6,5 λεπτά την Κιλοβατώρα.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Εκτιμάται ωστόσο ότι κάποιοι από αυτούς θα προτιμήσουν να λάβουν την άδεια (παρότι το να την διατηρούν θα τους κοστίζει πλέον περί τα 1000 ευρώ ανά Μεγαβάτ το χρόνο) και θα εκτιμήσουν στη συνέχεια αν θα την χρησιμοποιήσουν με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Για την εφετινή χρονιά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνον ένα έργο ισχύος 9 Μεγαβάτ θα υλοποιηθεί…
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα μικρά έργα φωτοβολταϊκών, μικρότερα του 1 Μεγαβάτ, για τα οποία δεν χρειάζεται άδεια από τη ΡΑΕ αλλά απλά παίρνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ όρους σύνδεσης, ο Διαχειριστής έχει ήδη καλέσει τους παλιούς επενδυτές (που είχαν αιτηθεί πριν την αναστολή) να δηλώσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν και η προθεσμία για τη δήλωση αυτή τελειώνει στις 7 Ιουνίου. Πρόκειται συνολικά για 12.000 αιτήματα, από τα οποία μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν ενεργοποιηθεί, με βάση τη διαδικασία που ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Προθεσμία 2 – 3 μηνών για την ενεργοποίηση παλιών αδειών φωτοβολταϊκών

Στο τελικό ξεκαθάρισμα των παλιών αιτημάτων για άδειες φωτοβολταϊκών προχωρά η ΡΑΕ. Εντός των ημερών πρόκειται να καλέσει τους «μεγάλους» επενδυτές, δηλαδή όσους είχαν υποβάλλει αίτημα για αδειοδότηση σταθμών πάνω από 1 Μεγαβάτ αλλά δεν πρόλαβαν να αδειοδοτηθούν γιατί εν τω μεταξύ αποφασίστηκε αναστολή νέων επενδύσεων, να δηλώσουν αν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και να πάρουν άδεια τώρα που έπαψε η αναστολή, με τις νέες ταρίφες. Αλλιώς τα παλιά αιτήματα μπαίνουν στο αρχείο.
Πρόκειται για αιτήματα συνολικής ισχύος περί τα 2000 Μεγαβάτ που είχαν υποβληθεί το 2012 και πριν (η αναστολή αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2012). Η πρόσκληση της ΡΑΕ θα δίνει στους επενδυτές περιθώριο περί τους 2 – 3 μήνες για να δηλώσουν αν θέλουν να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία αδειοδότησης ή εγκαταλείπουν το έργο.
Το στοιχείο που διαφοροποιεί πλέον τα πράγματα είναι ότι οι ταρίφες με τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα, όσοι το επιθυμούν, είναι οι τρέχουσες, δηλαδή πολύ παλιές, ενώ από το 2015 η ταρίφα διαμορφώνεται στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα μεταφράζεται περίπου σε 6,5 λεπτά την Κιλοβατώρα.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Εκτιμάται ωστόσο ότι κάποιοι από αυτούς θα προτιμήσουν να λάβουν την άδεια (παρότι το να την διατηρούν θα τους κοστίζει πλέον περί τα 1000 ευρώ ανά Μεγαβάτ το χρόνο) και θα εκτιμήσουν στη συνέχεια αν θα την χρησιμοποιήσουν με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Για την εφετινή χρονιά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνον ένα έργο ισχύος 9 Μεγαβάτ θα υλοποιηθεί…
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα μικρά έργα φωτοβολταϊκών, μικρότερα του 1 Μεγαβάτ, για τα οποία δεν χρειάζεται άδεια από τη ΡΑΕ αλλά απλά παίρνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ όρους σύνδεσης, ο Διαχειριστής έχει ήδη καλέσει τους παλιούς επενδυτές (που είχαν αιτηθεί πριν την αναστολή) να δηλώσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν και η προθεσμία για τη δήλωση αυτή τελειώνει στις 7 Ιουνίου. Πρόκειται συνολικά για 12.000 αιτήματα, από τα οποία μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν ενεργοποιηθεί, με βάση τη διαδικασία που ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΠΕΦ : Όχι υπερβολές στο net metering

Την επιβολή πλαφόν 10 kWp στα φωτοβολταϊκά που θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα του net metering ζητά, μεταξύ άλλων ο ΣΠΕΦ, κάτι το οποίο, σύμφωνα με το σύνδεσμο είναι απαραίτητο για την προστασία της αγοράς.
Παράλληλα, ο ΣΠΕΦ ζητά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να μην απαλλαγούν από τα τέλη ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.
Αναλυτικότερα, μετά τη δημοσίευση του σχετικού πορίσματος της επιτροπής του ΥΠΕΚΑ, ο ΣΠΕΦ επισημαίνει:
«O ενεργειακός συμψηφισμός (net – metering) ως όχημα προσθήκης νέας Φ/Β ισχύος στο σύστημα ή ισοδύναμης αφαίρεσης κατανάλωσης, τεχνικά δεν «ξεφεύγει» των γνωστών περιορισμών ηλεκτροπαραγωγικής υπερδυναμικότητας που αφορούν τους ανεξάρτητους παραγωγούς.  Η διασύνδεση των παραγωγών net-metering στο δίκτυο το οποίο καθημερινά χρησιμοποιούν αμφίδρομα και ως αποθήκη ηλεκτρισμού προς κάλυψη των ετεροχρονισμών και της αναντιστοιχίας σε πραγματικό χρόνο της παραγωγής με την κατανάλωση τους, τους καθιστά το ίδιο ευάλωτους στις κρίσιμες ισορροπίες του ισοζυγίου ισχύος.  Η μακροσκοπική θεώρηση πως οι υπό το net-metering Φ/Β παραγωγοί παράγουν σε συγκεκριμένο χρονικό όγκο ελέγχου το ρεύμα που καταναλώνουν, υπεραπλουστεύει επικίνδυνα σειρά κρίσιμων παραμέτρων για την ισορροπία αλλά και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.  Με άλλα λόγια αν όλο το περιβάλλον σύστημα και δίκτυο στο οποίο διασυνδέονται και αδιάλειπτα χρησιμοποιούν δεν είναι ευσταθές και αποδοτικό, ούτε εκείνοι θα μπορέσουν αντίστοιχα να απολάβουν τα οφέλη των συστημάτων αυτών, αφού οι αναγκαστικές αποζεύξεις (λόγω υπερπροσφοράς ισχύος ή υπερφόρτωσης των γραμμών) του παραγωγικού τους σκέλους, θα απομειώνουν την παραγωγή καταλήγοντας τους εν τέλει σε απλούς καταναλωτές. 
Επιπλέον το εκ των ανωτέρω λόγων φαινόμενο των «τυχαίων» αναγκαστικών αποζεύξεων από τους inverters θα επεκτεινόταν και σε άλλες Φ/Β εγκαταστάσεις του δικτύου (π.χ. σε γειτονικά οικιακά Φ/Β συστήματα), αφού στην μέση και χαμηλή τάση δυνατότητα επιλεκτικών αποζεύξεων στην λογική του “last-in first-out” από τον διαχειριστή δεν υπάρχει.   Υπό το φως αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η επιβολή πλαφόν 10 kWp στις Φ/Β εγκαταστάσεις net-metering αλλά και συνολικά η ανάπτυξη τους στην χώρα εντός των πλαισίων του εθνικού στόχου.  Αυτά θα λειτουργήσουν προστατευτικά για την αγορά αλλά και για την ανάπτυξη της μέγιστης διασποράς, έως ότου αναδειχθούν όλα τα κρίσιμα σημεία του εγχειρήματος και του νέου τοπίου που θα δημιουργήσει.
Η ίδια θεώρηση διέπει και τις οικονομικές πτυχές διατήρησης ενός ευσταθούς, επαρκούς, αποδοτικού και κατάλληλα εφοδιασμένου με υποδομές συστήματος και δικτύου.  Εν γένει το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης των υποδομών αυτών, τις οποίες οι παραγωγοί net–metering αδιάλειπτα θα χρησιμοποιούν, επιμερίζεται στις διακινούμενες προς κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο kWh.  Αν ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών μετατραπεί σε παραγωγούς net-metering, οπότε συμψηφιστικά στον χρονικό όγκο ελέγχου επειδή το λογιστικό αποτύπωμα κατανάλωσης φαίνεται μηδενικό απαλλάσσεται της καταβολής του αντιστοιχούντος μεριδίου κόστους για το δίκτυο, παρότι σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση kWh ήταν απείρως μεγαλύτερη, το κόστος συντήρησης των υποδομών αυτών θα επιμερίζεται ολοένα και σε λιγότερους καταναλωτές αυξάνοντας έτσι το κόστος γι’ αυτούς ή άλλως τα ελλείμματα του διαχειριστή.   Κάτι τέτοιο προφανώς δεν θα ήταν βιώσιμο.  Η ύπαρξη λοιπόν και δεύτερου μετρητή ώστε η χρέωση των τελών δικτύου να άπτεται ακριβοδίκαια των απορροφώμενων σε πραγματικό χρόνο kWh (και όχι του πλασματικού διαφορικού στον χρονικό όγκο ελέγχου αποτελέσματος) είναι εύστοχη. 
Η μη απαλλαγή τέλος των εγκαταστάσεων net-metering από τα τέλη ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, που άπτονται ευρύτερων ενεργειακών πολιτικών Εθνικής και Ευρωπαϊκής εμβέλειας, για το σύνολο της κατανάλωσης τους είναι εξίσου επιβεβλημένη. Μετά τα παθήματα του παρελθόντος, οι όποιες πολιτικές χαράσσονται στο εξής, πρέπει επιτέλους να μην δημιουργούν ελλείμματα και εκ των προτέρων ορατές αστοχίες, ροκανίζοντας έτσι την ευστάθεια όσων με θυσίες επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ειδικά στις ΑΠΕ.  Η επιφανειακή δικαιολογία της παροχής δήθεν περίσσειας ενέργειας που θα χαρίζεται στο δίκτυο και άρα θα ενισχύει τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ μέσω σχετικής οικονομικής αντιπαροχής δεν πείθει, αφού ο ετήσιος κύκλος συμψηφισμού αποκλείει ορθά και εύλογα τις υπερδιαστασιολογήσεις των εν λόγω εγκαταστάσεων και συνεπώς την ύπαρξη περίσσειας ενέργειας.   
Ως προς το «εικονικό» ή «virtual» net metering, το οποίο θα απειλούσε να εκτροχιάσει και να απορρυθμίσει τεχνικά πλήρως την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αθρόας προσθήκης νέας εγκατεστημένης Φ/Β ισχύος, ο Σύνδεσμος μας έχει εξ’ αρχής τοποθετηθεί αρνητικά».

Στα 3.080 MW τα συμβολαιοποιημένα φ/β του διασυνδεδεμένου - Σταθερός ο "χάρτης" των ΑΠΕ

Αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ισχύς ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Δελτίο που δημοσίευσε χθες ο ΛΑΓΗΕ.
Έτσι, οι αιολικές εγκαταστάσεις διατήρησαν σταθερή την ισχύ τους στα 1539,62 MW, τα υδροηλεκτρικά στα 219,84 και τα φωτοβολταϊκά επί εδάφους στα 2.074,30 MW (από 2.074,26 το Μάρτιο).
Σημειώνεται ότι η συνολική συμβολαιοποιημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε 3.080 MW.
Πολύ μικρές μεταβολές παρατηρούνται στον τομέα της βιομάζας – βιοαερίου (47,07 MW τον Απρίλιο από 46,81 MW το Μάρτιο) και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Συγκεκριμένα, η ισχύς των φ/β στέγης του διασυνδεμένου ανήλθε τον περασμένο μήνα σε 349,78 MW από 349,65 MW το Μάρτιο, ενώ στο μη διασυνδεδεμένο από 23,90 MW αυξήθηκε ελαφρώς στα 23,98 MW.
----
Δείτε το Δελτίο ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ για τον Απρίλιο: Δελτίο ΑΠΕ - Απρίλιος 2014

Ενστάσεις ΣΕΦ για τις προτάσεις του net - metering

Το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το net-metering δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της αγοράς, τονίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε ανακοίνωσή του.
Οι ενστάσεις του συνδέσμου αφορούν μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η πρόταση περιορίζεται σε συστήματα κάτω των 10 κιλοβάτ αλλά και στο ότι η Επιτροπή προτείνει να επιβαρύνονται οι αυτοπαραγωγοί με χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, οι οποίες θα υπολογίζονται για όλη την κατανάλωση.
Αναλυτικά ο ΣΕΦ αναφέρει:
«Έχει ήδη παρέλθει μισός περίπου χρόνος από τη ψήφιση στη Βουλή των ρυθμίσεων για την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering), οι οποίες πρόσφατα τροποποιήθηκαν, και εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία θα ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής που συνέστησε ο ΓΓ του ΥΠΕΚΑ και η οποία θα έκανε τις σχετικές εισηγήσεις. Το πόρισμα αυτό δεν ανταποκρίνεται δυστυχώς στις ανάγκες και προσδοκίες της αγοράς, απέχει μάλιστα αρκετά ακόμη και από το πνεύμα του νομοθέτη που ήθελε, μέσω του net-metering, να δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να καλύπτουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους παράγοντας καθαρή ενέργεια και να προστατευθούν από τις μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στα θετικά σημεία του πορίσματος περιλαμβάνεται η υιοθέτηση της πρότασης για συμψηφισμό σε ετήσια βάση και όχι ανά κύκλο καταμέτρησης (τετράμηνο), όπως είχε προταθεί παλαιότερα.  Ωστόσο, στο πόρισμα περιλαμβάνονται μια σειρά από προβληματικές ρυθμίσεις.
Πρώτο και σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πρόταση της Επιτροπής να περιοριστεί το net-metering σε μικρά συστήματα ισχύος <10 kWp.Κανένας τεχνικός ή οικονομικός λόγος δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την κείμενη νομοθεσία.  Με το προτεινόμενο όριο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να κάνουν ουσιαστική χρήση του νέου εργαλείου και να εξοικονομήσουν πόρους στρεφόμενες στην καθαρή ενέργεια.
Η Επιτροπή προτείνει ακόμη (στο προτιμητέο κατ’ αυτήν σενάριο) να επιβαρύνονται οι αυτοπαραγωγοί με χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, οι οποίες θα υπολογίζονται για όλη την κατανάλωση και όχι για την διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας, όπως θα ήταν εύλογο.  Έτσι οι αυτοπαραγωγοί καλούνται π.χ. να συνεισφέρουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης των μονάδων ΑΠΕ, πλην της δικής τους. Η πρόταση αυτή της Επιτροπής καθιστά ακόμη πιο δυσεξήγητη την επιλογή να περιοριστεί το μέτρο σε μικρά μόνο συστήματα, αφού ο λογαριασμός ΑΠΕ μόνο θετικά μπορεί να επηρεαστεί από την ευρεία εφαρμογή του net-metering ((τυχόν περίσσεια ενέργειας μετά από τον συμψηφισμό τροφοδοτεί με έσοδο τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ).
Η Επιτροπή παραπέμπει σε επόμενη φάση τη δυνατότητα συμψηφισμού παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας από εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής που δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο (virtual net-metering) καθώς και τη σύνδεση μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης με περισσότερες της μιας εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούνται από διαφορετικές παροχές, επικαλούμενη “πολυπλοκότητα”. Ομοίως, η Επιτροπή δεν εξέτασε τη δυνατότητα της χρηματοδότησης από τρίτους σε συνδυασμό με το net-metering, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια (βλέπε τη σχετική πρόταση του ΣΕΦ στο Παράρτημα). Σημειωτέον ότι με αυτό τον τρόπο αναπτύχθηκαν όλα σχεδόν τα φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ, αφού οι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν την ευελιξία και τα κεφάλαια να δράσουν ως ιδιώτες επενδυτές.
Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών καλεί το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στην υπουργική απόφαση που θα δρομολογεί επιτέλους το net-metering, υιοθετώντας τις προτάσεις που θα το καταστήσουν πιο αποδοτικό και φιλόδοξο, προς όφελος των καταναλωτών, της αγοράς και του περιβάλλοντος».

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πλεόνασμα στο λογαριασμό ΑΠΕ από τον Μάρτιο του 2015

Από το Μάρτιο του 2015 θα αρχίσει να παρουσιάζει πλεόνασμα ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ.
Αναλυτικότερα, βάσει των προβλέψεων του λειτουργού της αγοράς οι οποίες περιλαμβάνονται στο Δελτίο ΑΠΕ Απριλίου, το Μάρτιο του επόμενου χρόνου ο λογαριασμός θα είναι πλεονασματικός κατά 3,95 εκ. ευρώ, από ελλειμματικός κατά 23,47 εκ. ευρώ που αναμένεται να είναι τον Φεβρουάριο του 2015.
Για το σύνολο του 2015, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι το πλεόνασμα του λογαριασμού θα φτάσει στα 98,69 εκατ. ευρώ ενώ κατά το τέλος του 2016, το πλεόνασμα θα φτάσει στα 162,52 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την τωρινή κατάσταση του λογαριασμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το Μάρτιο το έλλειμμα ανήλθε σε 189,78 εκατ. ευρώ, έναντι 188,08 εκατ. το μήνα Φεβρουάριο και 224 εκατ. τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των μεγεθών του συγκεκριμένου δελτίου, ο ΛΑΓΗΕ έχει λάβει υπόψιν τόσο την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ όσο και τις ρυθμίσεις του τελευταίου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.
Ακινησία στις ΑΠΕ
Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, αμετάβλητη στα 4.928 MW παρέμεινε η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στο σύνολο της χώρας το μήνα Μάρτιο.
Τα αιολικά ήταν στα 1.847 MW, τα φ/β στα 2.212 MW, τα φ/β στέγης στα 374 MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 220 MW, οι μονάδες βιομάζας-βιοαερίου στα 47 MW και η συμπαραγωγή στα 228 MW.
Ωστόσο μεταβολές παρατηρήθηκαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τα αιολικά να φτάνουν τις 382 GWh (από 294 GWh), τα φ/β τις 294 GWh (από 172 GWh), τα φ/β στέγης τις 23 GWh (από 24 GWh), τα μικρά υδροηλεκτρικά τις 83 GWh (από 71 GWh) και τη συμπαραγωγή τις 113 GWh (από 102 GWh).

Δείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί το σχετικό δελτίο:

ΛΑΓΗΕ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

(www.energypress.gr)

Έτοιμος για τα 100 πρώτα εξώδικα ο σύνδεσμος "ΣΤΕΓΗ"

Έτοιμος να αποστείλει τα πρώτα 100 εξώδικα για το “New Deal” είναι ο σύνδεσμος οικιακών φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο σύνδεσμος αναμένει τις νέες μειωμένες τιμές στα ενημερωτικά της ΔΕΗ προκειμένου να ξεκινήσει τις αγωγές.
«Καλούμε όλους τους οικιακούς παραγωγούς που δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί να ενημερωθούν για τις νομικές μας κινήσεις στην ιστοσελίδα μας www.oikiakistegi.gr και να εγγραφούν μαζικά μέλη μας αλλά και στο πεδίο ΑΓΩΓΕΣ στην ιστοσελίδα εύκολα και ηλεκτρονικά για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντικρούσουμε την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων και συμβάσεων μας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

«Καυτή πατάτα», κανείς δεν θέλει την ευθύνη για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Ως ένα πρόβλημα του οποίου τη διαχείριση κανείς δεν θέλει να έχει, αντιμετωπίζεται το θέμα των πληρωμών στους παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά στις στέγες. Η ΔΕΗ που έχει σήμερα την ευθύνη ζητάει να απαλλαγεί και να αναλάβει ο ΛΑΓΗΕ. Ο λειτουργός από την πλευρά του δεν εμφανίζεται καθόλου πρόθυμος να «φορτωθεί» ένα νέο βάρος, ειδικά σε μια περίοδο που έχει τις εκκρεμότητες με τα πιστωτικά των υπόλοιπων επενδυτών ΑΠΕ και την προσπάθεια εξομάλυνσης των πληρωμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ έχει θέσει στο ΥΠΕΚΑ το θέμα της απαλλαγής της από την ευθύνη των περίπου 45.000 οικιακών φωτοβολταϊκών. Έχει συναντήσει την αντίθεση του ΛΑΓΗΕ αλλά και την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να ανοίξει ένα νέο θέμα τη στιγμή που έχει ανοιχτά πολλά άλλα μέτωπα.
Η επιδίωξη της ΔΕΗ να μην έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν της επιτρέπεται να συμψηφίζει τα ποσά που οφείλει στον ΛΑΓΗΕ με εκείνα που πρέπει να πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ για τις καταβολές που κάνει προς τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης. «Εμείς βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου είμαστε υποχρεωμένοι να συμψηφίζουμε την κατανάλωση του ιδιοκτήτη με την παραγωγή του και να πληρώνουμε τη διαφορά χωρίς καμία καθυστέρηση. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει επίσης να πληρωνόμαστε άμεσα, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν… » δηλώνουν στελέχη της επιχείρησης στο Εnergypress, αιτιολογώντας το γιατί προχωρούν σε συμψηφισμό με τα οφειλόμενα από τον ΛΑΓΗΕ. Έτσι η ΔΕΗ προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, είτε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, είτε – και κυρίως -  να απεμπλακεί εντελώς η ΔΕΗ από τη διαδικασία αυτή και να περάσουν και οι στέγες στην αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.
Από την πλευρά του ο ΛΑΓΗΕ υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, ειδικά μάλιστα τη συγκεκριμένη περίοδο. Θεωρεί, δε, ότι από τη στιγμή που διατηρείται το καθεστώς των εγγυημένων τιμών και γενικά ο τομέας είναι απολύτως ρυθμιζόμενος, δεν μπορεί να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ο market operator (αυτός θεωρείται ότι είναι ο ρόλος του ΛΑΓΗΕ).
Στη «μέση» βρίσκεται εκ των πραγμάτων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση. Είτε να παγώσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, είτε να ρίξει το βάρος της προς τη μία ή την άλλη πλευρά…
Οι συμψηφισμοί
Η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, κάνοντας συμψηφισμό με τα ποσά που πρέπει να λάβει από τον Λειτουργό για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης. Παρακρατά δηλαδή τα αντίστοιχα ποσά  (παρότι δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν).
Ο Κώδικας λειτουργίας της αγοράς όμως, προβλέπει άλλα και δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ήλιος: Καθυστερεί το ΥΠΕΚΑ τα Μέτρα για το Net Metering

Η κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει τα μέτρα για την αυτοπαραγωγή (net metering) στα φωτοβολταϊκά, τονίζει ο σύνδεσμος "Ήλιος" σε ανακοίνωσή του.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
"Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι η χώρα διεκδικεί έναν ενεργειακό ρόλο στην Ευρώπη αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας, τον αγωγό TAP και άλλες μεγάλες επενδύσεις όπως τη διασύνδεση των νησιών και την είσοδο επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ.

Το ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας αλλάζει, όμως η αλλαγή αφορά μεγάλους επενδυτικούς ομίλους.

Αυτό που έχει σημασία για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας είναι η καθημερινότητα. Και αυτή αποτυπώνεται εύλογα στους αριθμούς.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών www.energy.eu, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα, το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 29% για τα νοικοκυριά, 36% για τις μικρές επιχειρήσεις και 27% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε ακόμα κατά 20%.

Αυξήσεις που έγιναν ταυτόχρονα με μια μοναδική για τα ιστορικά δεδομένα συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και του κύκλου εργασιών των μικρών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, η αγορά των μικρών ΑΠΕ παραμένει παγωμένη, καταδικάζοντας στην απραγία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, ενώ χιλιάδες παραγωγοί μικρών φωτοβολταϊκών παραμένουν κι αυτοί παγωμένοι από τις οικονομικές συνέπειες της μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων τους.

Μοναδική διέξοδο αποτελεί η ουσιαστική και άμεση θεσμοθέτηση του Net Metering, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη και παράλληλα, θα δώσει διέξοδο στις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, κάτι που αναγνώρισε η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνάντηση με το Σύνδεσμό μας το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Από τον Απρίλιο του 2013, πέρασαν 6 ολόκληροι μήνες για να αναγνωρίσει το ΥΠΕΚΑ την αξία του μέτρου και να φέρει στη Βουλή την πρώτη νομοθετική ρύθμιση, χωρίς όμως δυνατότητα ουσιαστικής και άμεσης εφαρμογής.
Δυστυχώς, 12 μήνες μετά, το ΥΠΕΚΑ, εξετάζει ακόμα τις λεπτομέρειες, επικαλούμενο φόρτο εργασίας και τεχνικά/νομικά κωλύματα, χωρίς να παρέχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση, παρά τις έγγραφες εκκλήσεις μας προς το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη από τα μέσα Μαρτίου και τις καθημερινές μας τηλεφωνικές επαφές με στελέχη του ΥΠΕΚΑ.


Μοναδική ενημέρωση, αποτελούν φήμες που αναφέρονται σε περιορισμό της ισχύος έως 10 kWp, αποκλείοντας έτσι τις μικρές επιχειρήσεις, και για συμψηφισμό μόνο ενός μέρους των χρεώσεων ώστε να μειωθεί η ελκυστικότητα του μέτρου.

Αποσπασματικές πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούν, παραπέμπουν για μια ακόμα φορά σε ημίμετρα.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος κλείνει ήδη ένα χρόνο επιτυχούς εφαρμογής του μέτρου και ανανεώνει την ισχύ του αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη των καταναλωτών.

Είναι αυτή εικόνα οργανωμένης πολιτείας που μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη για τους πολίτες της;

Σε ποια ανάπτυξη αναφέρεται ο κος Πρωθυπουργός και ποιους τελικά αφορά;"

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πληροφόρηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στους παραγωγούς από ΛΑΓΗΕ

Ξεκινά από σήμερα στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ η ηλεκτρονική πληροφορόρηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λειτουργός της αγοράς, «ο ΛΑΓΗΕ ενημερώνει ότι από σήμερα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΛΑΓΗΕ, σε πιλοτική λειτουργία και για τους εγγεγραμμένους χρήστες στο AΠE PORTAL, πληροφόρηση σχετικά με τα τελευταία καταχωρημένα στοιχεία για τις φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες και τις τυχόν βεβαιώσεις οφειλής που αφορούν κάθε χρήστη. Στα στοιχεία αυτά έχει πρόσβαση μόνο ο ενδιαφερόμενος.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι πρέπει να παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα από την παραλαβή μέχρι την καταχώρηση των ενημεροτήτων.
Σας υπενθυμίζουμε παλαιότερη ανακοίνωση για την αποστολή των αποδεικτικών ενημερότητας.
Η ως άνω εφαρμογή τίθεται προς διευκόλυνση των συναλλαγών και με κάθε επιφύλαξη ως προς την επικαιροποίηση και την ορθότητα των αναρτημένων δεδομένων».

Τα φ/β ο μεγαλύτερος εργοδότης των ΑΠΕ, σύμφωνα με έρευνα

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αντιπροσωπεύει το 35% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό ΑΠΕ (IRENA).
To 2013, στον κλάδο των φ/β «άνοιξαν» 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις περισσότερες να δημιουργούνται στην Κίνα, σημειώνει σε έκθεσή του ο IRENA με τίτλο «Renewable Energy and Jobs - Annual Review 2014».
Στην έκθεση διαφαίνεται μια σταθερή αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ παγκοσμίως, με άνοδο της τάξης του 14% σε 6,5 εκατ. θέσεις, αντί 5,7 εκατ. το 2012.
Ανά χώρα οι μεγαλύτεροι εργοδότες είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ινδία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Μπαγκλαντές, ενώ ανά τομέα των ΑΠΕ οι μεγαλύτεροι εργοδότες είναι τα φωτοβολταϊκά, τα βιοκαύσιμα, τα αιολικά, η βιομάζα και το βιοαέριο.
Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι θέσεις εργασίας ανά τομέα ΑΠΕ:
(κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος)
5 φορές πάνω η εγκατάσταση φ/β στην Κίνα το διάστημα 2011-2013
Πρωτοφανής είναι η ανάπτυξη του κινεζικού κλάδο απασχόλησης, καθώς συνεχώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας τόσο στο κομμάτι της εγκατάστασης φ/β, όσο και στο κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης.
Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι στην Κίνα υπήρξε πενταπλάσια αύξηση της εγκατάστασης φ/β, κατά τα έτη 2001-2013.
«Με 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους άμεσα ή έμμεσα να απασχολούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τομέας αναδεικνύεται σε σημαντικό εργοδότη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Adnan Z. Amin.
Κατά το 2013, η απασχόληση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επηρεάστηκε άμεσα από τις επικρατούσες πολιτικές ανά περιφέρεια, τις ανακατατάξεις στον κλάδο της βιομηχανίας, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, την πρόοδο στον τομέα των τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής.
Αιολική βιομηχανία
Στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, η Κίνα και ο Καναδάς σημειώνουν θετικές επιδόσεις στο κομμάτι της απασχόλησης, ενώ για τις ΗΠΑ η εικόνα είναι κάπως ασαφής λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει o IRENA.
Στο κομμάτι της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας τα «ηνία» κατέχει η Ευρώπη, με τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας να συγκεντρώνουν θετικά σχόλια.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Νέα απόρριψη προσωρινής διαταγής παραγωγών φ/β κατά ΛΑΓΗΕ

Χθες Πέμπτη 8 Μαΐου συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα προσωρινής διαταγής, στο πλαίσιο νέας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά του ΛΑΓΗΕ 17 παραγωγοί από φωτοβολταïκούς σταθμούς.
Αίτημα της προσωρινής διαταγής ήταν να υποχρεωθεί ο ΛΑΓΗΕ να εκπληρώνει τις απορρέουσες από τις συμβάσεις των παραγωγών αυτών υποχρεώσεις του, όπως αυτές ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.4254/2014, και χωρίς η καταβολή των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς αυτούς να εξαρτάται από την έκδοση του προβλεπόμενου στην υποπαρ. ΙΓ 3 Ν.4254/2014 πιστωτικού λόγω του ότι, κατά τους ισχυρισμούς των αιτούντων, οι σχετικές ρυθμίσεις του Ν.4254/2014 παραβιάζουν ευθέως υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, ανατρέποντας ουσιώδεις συμβατικούς όρους.
Το αίτημα προσωρινής διαταγής απερρίφθη.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

“New Deal” : Προκαταρκτική νομική αξιολόγηση με βάση τις πρώτες «δίκες»

Στα πλαίσια εκδίκασης προσωρινών διαταγών ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών επί των πρώτων (και ουχί φυσικά τελευταίων) αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν [και οι οποίες πρώτες αιτήσεις συζητούνται την 25/06/2014 και 27/06/2014], οι ρυθμίσεις του ν. 4254/2014 (του επονομαζόμενου ψευδεπίγραφα και ως “new deal”) προεβλήθησαν από το Δημόσιο και τις ΑΕ ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ ως δήθεν μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του άρ. 40 ν. 2773/1999 και ήδη του άρ. 143 ν. 4001/2011.
            Είναι γεγονός ότι οι κ.κ. Δικαστές δεν είχαν το χρόνο να εξετάσουν σε βάθος την υπόθεση στα πλαίσια των προσωρινών διαταγών, ακόμα και αν η συζήτηση κράτησε για περίπου δύο ώρες δι’ έκαστη υπόθεση! Τούτο αποτελεί εγγενή αδυναμία του θεσμού της προσωρινής διαταγής, όπου η διαδικασία είναι βασικά προφορική και δεν εκδίδεται έγγραφη αιτιολογημένη απόφαση. 
            Κρίσιμο δεδομένο, από νομικής απόψεως, που προσδοκούμε και θα επιδιώξουμε να αποτελέσει αντικείμενο δίκαιας και αναλυτικής δικαστικής κρίσης στο μέλλον, είναι ότι ο ν. 4254/2014 επεδίωξε υποτίθεται να αποκαταστήσει την οικονομική υγεία του Ειδικού Λογαριασμού στρεφόμενος, όμως ουσιαστικά αποκλειστικά, και σε κάθε περίπτωση κατά πρωτοφανώς δυσμενή και δυσβάστακτο τρόπο, σε βάρος των παραγωγών Φ/Β αγνοώντας δε όλες τις άλλες πηγές εσόδων και εξόδων που επηρεάζουν τη θέση του Ειδικού Λογαριασμού.
Ειδικότερα, αγνοήθηκε πλήρως η ωφέλεια που αντλούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ειδικό Λογαριασμό. Ο ν. 4254/2014 κανένα πρόσθετο κόστος δεν επέβαλε στους προμηθευτές στο πλαίσιο της (υποτιθέμενης) προσπάθειας εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού, ενώ όμως εκείνοι επί μακρόν είχαν αντλήσει αυτή την υψηλότατη ωφέλεια, ως τούτο προκύπτει από αδιάσειστα στοιχεία.
Η ίδια πλήρως μονόπλευρη προσβολή της έννομης θέσης των παραγωγών Φ/Β επιρρωνύεται και από το ότι ο ίδιος νόμος δεν προέβλεψε άλλο μέτρο εξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού: ούτε το ειδικό τέλος λιγνίτη αύξησε, ούτε τις καταβολές στις ΣΗΘΥΑ μείωσε, παρά μόνο σε αμελητέο μέτρο, δυσανάλογα μικρότερο απ’ ό,τι στη περίπτωση των Φ/Β.
Εξίσου κρίσιμο είναι ότι ο ν. 4254/2014 επενέβη αλλοιώνοντας εκ των υστέρων και δη αναδρομικά στο περιεχόμενό εκάστης σύμβασης και ανατρέποντας πλήρως και μονομερώς τη συμβατική ισορροπία υπέρ των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ.
Η δια τυπικού νόμου επέμβαση και αλλοίωση του περιεχομένου των συμβάσεών των παραγωγών Φ/Β, ειδικότερα δε ο δραματικής έκτασης περιορισμός των αξιώσεών των παραγωγών Φ/Β κατά των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, είναι πρόδηλα αντισυνταγματικός, διότι πλήττει ευθέως τη συμβατική ελευθερία (άρ. 5 παρ. 1 Σ.), την αρχή της ισότητας (άρ. 4 παρ. 1 Σ.) αφενός εντός της συμβατικής σχέσης, αφετέρου εν σχέσει προς άλλους παραγωγούς ΑΠΕ εντός (ιδίως ΣΗΘΥΑ) και εκτός Ελλάδος, καθώς και τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των παραγωγών στη διατήρηση της σύμβασής τους σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά τη σύναψή της, δεδομένης άλλωστε και της εύνοιας του ευρωπαϊκού / ενωσιακού δικαίου προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τονίζουμε ιδιαίτερα αφενός το ιδιαίτερα μεγάλο ύψος της μείωσης της τιμής, που ανατρέπει πλήρως τη συμβατική ισορροπία, αφετέρου την αναδρομική ενέργεια της μείωσης της τιμής, που πλήττει έτσι και ήδη ληξιπρόθεσμες και απαιτητές αξιώσεις των παραγωγών, ως προς τις οποίες οι ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ήδη σε υπερημερία, και βέβαια στερεί κάθε δυνατότητα σχεδιασμού και επιβίωσης της επιχειρηματικής δράσης τους.
Θίγει, άλλωστε αυτοτελώς, τις ενοχικές αξιώσεις τους κατά των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες αποτελούν στοιχείο της ιδιοκτησίας τους, που προστατεύεται κατά το άρ. 17 Σ. και το άρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Η ανάγκη δε προστασίας των συμβατικών αξιώσεών τους δεν είναι κάποια θεωρητική σκέψη, αλλά έχει άμεσο πρακτικό αντίκρισμα στην υποδομή που χρειάστηκε να δημιουργήσουν, με δικά τους έξοδα και κίνδυνο, για την κατασκευή των σταθμών παραγωγής ενέργειας .
Οι παραγωγοί δεν διαπραγματεύτηκαν ατομικώς τους όρους, ούτε βέβαια την τιμολόγηση. Αποδεχθήκανε την τιμολόγηση που καθορίστηκε κεντρικά, χωρίς δική τους συμμετοχή, και γνωρίζοντας ότι αυτή ήταν και η μόνη δυνατότητά τους να συνάψουν τη σύμβαση, ενώ διαφορετικά θα έμεναν εκτός του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εμπιστεύθηκαν κοινώς σε δύσκολους καιρούς κρίσης ουσιαστικά το ελληνικό Κράτος, το οποίο παραβιάζει σήμερα κάθε έννοια δικαιολογημένης / προστατευόμενης εμπιστοσύνης (συνταγματικό δικαίωμα).
Κρισιμότερο όλων σε ουσιαστικό επίπεδο είναι ότι η παρέμβαση του ν. 4254/2014 στις υφιστάμενες συμβάσεις συνεπάγεται κυριολεκτικά την υλική εξόντωσή των επιχειρήσεών και την οικονομική αφαίμαξη των παραγωγών, που έχουν ήδη υποστεί καθυστέρηση πληρωμών και έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης» και βρίσκονται (η πλειοψηφία) υπό τη δαμόκλειο σπάθη των τραπεζών.
Επί όλων των ανωτέρω νομικών επιχειρημάτων και αληθών ισχυρισμών μας δεν είχαμε ουσιαστικό αντίλογο από πλευράς των αντιδίκων. Το δημόσιο συμφέρον που μετ’ επιτάσεως επικαλέστηκαν οι κ.κ. δικηγόροι του Δημοσίου, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ δεν αποτελεί μια αόριστη έννοια εκτός του Συντάγματος, αλλά εξειδικεύεται εντός αυτού. Προσδοκούμε ότι ο Έλληνας Δικαστής, πρώτος και πριν την προσφυγή σε οιοδήποτε ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα εκδώσει μια  νομικά πλήρως τεκμηριωμένη και  αναπόδραστα δίκαια δικαστική κρίση υπέρ των παραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τόσο ο νομοθέτης όσο και το αρμόδιο Υπουργείο εκώφευσαν, τη λύση μπορούν να δώσουν πλέον μόνο τα ελληνικά (και ευρωπαϊκά) Δικαστήρια, στα οποία ήδη συνετώς προσφεύγουν κατά εκατοντάδες οι θιγόμενοι.
Η μάχη αυτή, στην οποία κανείς δεν περισσεύει, είναι επίπονη, αλλά αποτελεί καθ’ ημάς μονόδρομο επιβίωσης δι’ έκαστο παραγωγό και αξιοπρέπειας για τον κλάδο.  
Του Ηλία Δ. Κολλύρη, Δικηγόρου
 Διδάκτορος Νομικής Παν/ου Heidelberg Γερμανίας
 Νομικού Συμβούλου ΠΟΣΠΗΕΦ και ΠΑΣΥΦΩΣ