Την οριστική λύση για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και την ομαλοποίηση των πληρωμών των παραγωγών αναζητά η κυβέρνηση και συγκλίνουσες πληροφορίες φέρνουν την πρόταση για «λογιστική εξάλειψη» και σχετικά περιορισμένο «κούρεμα» των παλιών συμβάσεων να συζητείται τις επόμενες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο.
Πρόκειται για μια πρόταση (είχε αναφερθεί σε αυτήν το energypress σε ρεπορτάζ από τις 24 Σεπτεμβρίουhttp://www.energypress.gr/news/Nea-pio-hpia-protash-gia-to-new-deal-twn-fwtoboltaikwn ), η οποία προβάλλεται ως εναλλακτική της αρχικής του ΥΠΕΚΑ για το new deal των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση στοχεύει στη λογιστική εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014. Για να το επιτύχει αυτό, απαιτεί από τους παραγωγούς να μην κόβουν για ένα εξάμηνο τιμολόγια πώλησης του ρεύματος (έτσι κι αλλιώς πληρώνονται με καθυστέρηση έξι περίπου μηνών) και ταυτόχρονα τους εξασφαλίζει ότι στο εξάμηνο αυτό δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ και δεν θα πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες. Με βάση αυτό το σενάριο, η μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειαστεί να είναι πάνω από 25 με 30% (έναντι 45% της αρχικής πρότασης του υπουργείου) και θα υπάρξει «ανταπόδοση» με 5ετή χρονική επιμήκυνση των αδειών λειτουργίας. Δεν θα χρειαστεί να υπάρξει μείωση στις ταρίφες των άλλων ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς μηδενίζεται λογιστικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ πράγμα που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μια δίκαιη απόδοση των επενδύσεων των παραγωγών ΑΠΕ, αφού ό,τι χάνουν από τη μείωση της ταρίφας θα το πάρουν από την παράταση της σύμβασής τους. Από την άλλη επιτυγχάνεται συγχρονισμός των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ με τις χρηματικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το κράτος. Αλλά και οι τράπεζες έχουν όφελος, αφού θα υπάρχει μια συνεχής ροή αποπληρωμής των δανείων των παραγωγών. Το θέμα αυτό «τρομάζει» τις τράπεζες που αναζητούν εναγωνίως λύση.
Στο βαθμό που η πρόταση γίνει δεκτή και από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται βέβαιο ότι θα νομοθετηθεί άμεσα ώστε να κλείσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας.
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου