Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι μικρές ΑΠΕ: θύματα του νέου Νομοσχεδίου;

Από τον Αύγουστο του 2012 (με απροειδοποίητες και άστοχες αποφάσεις της Διοίκησης), ο κλάδος των μελετητών και εγκαταστατών οικιακών και κτιριακών φωτοβολταϊκών και μαζί του δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι και εγκαταστάτες αιμορραγούν χάνοντας καθημερινά θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή οι τελικοί καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τη «νύφη» καταβάλλοντας υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που αυξάνονται συνεχώς.



Αναγνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, το Μάρτιο του 2013 καταθέσαμε ως Σύνδεσμος Ήλιος, την πρόταση μας βασιζόμενη στο μοντέλο της αυτοπαραγωγής μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού γνωστού και ως Net Metering.

Περιμέναμε καρτερικά επτά ολόκληρους μήνες αναγνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να χειριστεί το ΥΠΕΚΑ, δείχνοντας καλή πίστη, βέβαιοι ότι μια πρόταση με τόσα πολλά πλεονεκτήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Επτά μήνες μετά την κατάθεση της πρότασης μας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο (για ρύθμιση θεμάτων ΑΠΕ) που εισάγει μεν την έννοια του ενεργειακού συμψηφισμού, πλην όμως παραμένει μια διάταξη χωρίς νόημα, παραπέμποντας στις καλένδες την ουσιαστική ενεργοποίηση του μέτρου με Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ). Καθόσον ουσιώδεις παράμετροι ετερο-προσδιορίζονται, και ούτε καν καθορίζεται ο χρόνος έκδοσης της ΥΑ.

Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τόσο στο Υπουργείο, όσο και στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής όπου και συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο (Ν/Σ) με στόχο την άμεση λειτουργικότητα του ενεργειακού συμψηφισμού αίροντας κάποιες στρεβλώσεις.

Οι προτάσεις στηρίχθηκαν από σχεδόν όλους τους φορείς της αγοράς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλούς πολιτικούς παράγοντες ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας (βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), τόσο δημοσίως όσο και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής. (Παραπομπές στο τέλος του άρθρου).

Παρ΄ όλα αυτά η ηγεσία του Υπουργείου επιμένει να θέλει να ψηφιστεί ο νόμος με γενικόλογες περιγραφές, εμμένοντας να ορίσει ουσιώδεις διατυπώσεις για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού με ΥΑ και όχι μέσω του Ν/Σ.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ενώ υπάρχει μια ευρύτερη αποδοχή να γίνει πιο αναλυτικό και συγκεκριμένο το Ν/Σ στο σημείο αυτό, και να ξεκινήσει σύντομα η εφαρμογή του, αφήνεται να συμπληρωθεί από ΥΑ. Γιατί τάχα πρέπει να εκδοθούν ΥΑ; Μήπως η Βουλή δεν νομοθετεί;  Πως εκχωρείται αυτό το δικαίωμα στον Υπουργό και τους Συμβούλους του; Το Σύνταγμα μας, δίδει το δικαίωμα στις ΥΑ να διευκρινίζουν και να συμπληρώνουν και όχι να προσδιορίζουν το περιεχόμενο του Ν/Σ.

Η πεισματική άρνηση να συμπεριληφθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, που έχουν ευρύτερη πολιτική στήριξη γενούν ερωτήματα. Μήπως υπάρχουν αλλότριες προθέσεις να κοπεί και να ραφτεί η ΥΑ με τέτοιο τρόπο που δεν θα εξυπηρετεί το βασικό στόχο για τον οποίο έχει εισαχτεί η αρχή του ενεργειακού συμψηφισμού;

Και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι:

  • Επιτρέπει στους ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες να μειώσουν τα ενεργειακά κόστη. Και δεν αναφερόμαστε στην ωφέλεια που θα προκύψει από την εφαρμογή του σε σχολεία, Δήμους, νοσοκομεία και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς.
  • Είναι πρότυπο κοινωνικά δίκαιης και αποκεντρωμένης ανάπτυξης που μοιράζεται σε χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την επικράτεια και όχι λίγους επενδυτές (ιδιαίτερα Fast Track από το εξωτερικό, που θα εξάγουν μάλιστα το συνάλλαγμα).
  • Ο κάθε πολίτης έχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ και την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να αυτοπαράγει την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώνει π.χ. για να ψύξει, να θερμάνει και να φωτίσει την κατοικία του, να λειτουργήσει την επιχείρηση του, κτλ., χωρίς να είναι έρμαιο των αλλότριων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται την αγορά ενέργειας.
  •  Παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πολλές ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να ξαναστηθούν στα πόδια τους επιχειρώντας αυτήν την φορά μέσα σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλαίσιο.
  • Δεν επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές ή το ΛΑΓΗΕ.
  • Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο των ΑΠΕ.

Σε αντιδιαστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπάρχει το παράδειγμα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης GRID Alternatives, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εφοδιάζει και εγκαθιστά ΔΩΡΕΑΝ φωτοβολταϊκά πάνελ σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος προκειμένου να μπορούν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της φθηνής ηλιακής ενέργειας. Μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει εγκαταστήσει πάνελ σε περισσότερα από 3.600 σπίτια στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. (Παραπομπή στο τέλος του άρθρου).

Τα ισχύοντα επίπεδα τιμών πώλησης ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τη λήξη της αναστολής της αδειοδοτικής διαδικασίας στις 31/12/2013, θέτουν το ερώτημα αν μοναδική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ελληνικών και διεθνών επιχειρηματικών ομίλων, πόσο μάλλον εν’ όψη του συμβιβασμού γνωστού και ως New Deal, αφού σε αυτά δίνει έμφαση και προωθεί το Ν/Σ ενώ μιλά για αοριστίες για τον ενεργειακό συμψηφισμό. Ο ήλιος είναι για όλους και όχι αποκλειστικά για μεγάλα Funds και ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ FAST TRACK.

Το Υπουργείο μας πάει παραπίσω για να μας πει μετά ότι δεν χωράνε μικρές ΑΠΕ αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, λόγω μεγάλης διείσδυσης των ΦΒ, ενώ ταυτόχρονα για τα μεγάλες ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ FAST TRACK υπάρχει πάντα χώρος και προτεραιότητα.  Οι συνεχείς δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε καθεστώς Fast Track συνολικής ισχύος 620 MW, επενδύσεων που θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ από 85 έως 340 εκατομμύρια ευρώ (ανάλογα με τη ταρίφα που θα συνδεθούν – αφού ακούγεται και το σενάριο για επιδότηση τους με παλιές ταρίφες) κάθε χρόνο για 20 χρόνια, μας προβληματίζουν έντονα. Τίθεται το ερώτημα, πως ενώ τα ΦΒ έχουν «ενοχοποιηθεί» για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα παρθεί μια τέτοια απόφαση για περαιτέρω επιβάρυνση του ελλείμματος, ενώ η μηδενικής επιβάρυνσης ανάπτυξη μέσω της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού παραπέμπεται στις καλένδες. (Παραπομπές στο τέλος του άρθρου).

Με την πρόταση μας για την αυτοπαραγωγή, δηλαδή τη δυνατότητα να παράγει κανείς μόνος του το ρεύμα που καταναλώνει, η ίδια ισχύς φωτοβολταϊκών εκτός από τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα σε 120.000 νοικοκυριά, δωρεάν ρεύμα για 40.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και 400.000 μεροκάματα στον τεχνικό κλάδο.

Αγγίζει τα όρια της ηθικής, οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν καθημερινά στις τσέπες διεθνών επενδυτικών ομίλων και ταυτόχρονα να μην μπορεί ένας ιδιώτης ή μια μικρή επιχείρηση να καλύψει το ρεύμα του και να θερμαίνεται με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ελληνικής κατασκευής.

Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και ότι έχει πραγματικά τη διάθεση και την πρόθεση να βοηθήσει καλλιεργώντας το κοινό αίσθημα δικαίου και δημοκρατίας για τον απλό πολίτη. Η αποδοχή των προτάσεων του Συνδέσμου μας και άλλων δεκάδων φορέων στο τελικό κείμενο που ΝΣ που θα κατατεθεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα είναι απόδειξη.

Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ψήφο τους να συγκεκριμενοποιήσουν αυτό το τόσο ευεργετικό μέτρο του ενεργειακού συμψηφισμού και να μη αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

Παρεμβάσεις στην Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου & Παραγωγής:

Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ): 


Αθανάσιος Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ): 


Θάνος Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ): 


Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ): 


Παναγιώτης Γρηγορίου (Greenpeace): 


Σύνδεσμος «Ηλιος»: 


GRID Alternatives


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ FAST TRACK



Σύνδεσμος Ήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου