Δεκτή έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραϊτη να αντιμετωπίζονται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως ειδική κατηγορία.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη χτεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, ο κ. Μωραϊτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, παρόλα αυτά έκανε λόγο για «συστηματική, εσκεμμένη παραπληροφόρηση και συκοφάντηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών», παρουσιάζοντας στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του στην οποία υποστήριζε ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του και τα φωτοβολταϊκα είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα από το οποίο όμως ο αγρότης δεν πρέπει να αποκλειστεί, ώστε να στηριχτεί και να κάτσει στον τόπο του. Και μάλιστα να τον στηρίξουμε με έναν τρόπο που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο είπε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες εντάχθηκαν «στήθηκε μια φάμπρικα κατασυκοφάντησης και παραπληροφόρησης από κάποιους που φαντάζονται τον αγρότη κολλημένο στη δεκαετία του 50. Υπήρξε μια προσπάθεια δαιμονοποιήσης από διαφόρους ελιτίστικους κύκλους της πλατείας Κολωνακίου οι οποίοι είχαν έναν και μοναδικό στόχο και το λέω ξεκάθαρα: Για μια ακόμη φορά την πίτα να την μοιραστούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και κάποιοι κολλητοί. Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούνται οι αγρότες για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ»
Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης «αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν παρασύρθηκαν» ενώ θύμισε ομιλία του το 2010 όπου είχε τονίσει ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του. Τα φωτοβολταϊκα δεν είναι δουλειά, είναι επένδυση με όλα τα ρίσκα που αυτή απορρέει» συνεχίζοντας, «Ένα μεγάλο μερίδιο των αγροτών μπήκε με δανειοδότηση 100%, με επιτόκια11%. Εκεί ακριβώς αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Διότι, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, με τις έκτακτες εισφορές, με την πολιτική των τραπεζών και τα παιχνίδια -θα το πω δημοσίως- που έπαιξε η ΔΕΗ κόντρα στους αγρότες, αυτή η επένδυση κατέστη ασύμφορη για πολλούς».
«Μιλάμε για περίπου, 1.500 αγροτικά φ/β σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μόλις το 2,89% του συνολικού όγκου των ΑΠΕ. Για να τελειώνουμε με τους μύθους θυμίζω ότι ο εθνικός στόχος για τα αγροτικά φωτοβολταϊκα ήταν 500 MW μέχρι το 2014 και συνολικά 750 μέχρι το 2020. Τελικά, δέσμευσαν μόνο τα 150 MW. Τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στις άλλες κατηγορίες», σημείωσε ο βουλευτής.
Παρέμβαση και από τη Νέα Δημοκρατία
Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όμως πραγματοποίησε και ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου.
Ο κ. Κόλλιας είπε ότι «είναι γνωστό ότι στην χάραξη και την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής από το 2010 υπήρξαν προχειρότητες, υπήρξαν λάθη. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να έχει δημιουργηθεί ένα εξωπραγματικό έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε τον Ιούλιο τα 513 εκατ. ευρώ και σήμερα ενδέχεται να έχει ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια. Επιπλέον, οι εθνικοί στόχοι για το 2020 για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα τέλη και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια που χρειάζονται, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι μικροί παραγωγοί ενέργειας και ιδιαιτέρως οι αγρότες που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά. Οι αγρότες αυτοί εμπιστεύτηκαν το κράτος, επένδυσαν με επαχθείς όρους δανεισμού και σήμερα βλέπουν την πληρωμή τους από τη ΔΕΗ, να καθυστερεί πάνω από 7 μήνες, βλέπουν την τιμή πώλησης να πέφτει διαρκώς, επιβαρύνονται με υπέρογκη φορολόγηση και διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται να αποσβέσουν ποτέ την επένδυσή τους.
Ενώ ξεκίνησαν ένα μικρό φωτοβολταϊκό για να ενισχύσουν το εισόδημα τους, δυστυχώς σήμερα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την αγροτική παραγωγή για να ξεπληρώσουν το φωτοβολταϊκό. Σήμερα ο αγρότης θα προτιμούσε να πουλήσει μισοτιμής το φωτοβολταϊκό προκειμένου να απαλλαγεί απ’ αυτή την επένδυση. Αν συνεχίσει αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι στο τέλος αντί να επιδοτούμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα επιδοτούμε το ξήλωμα τους, όπως τείνει να συμβεί στην Ισπανία.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν αυτοί οι αγρότες, και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν επενδύσει σε μειονεκτικές περιοχές. Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της ενέργειας απαιτεί διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, και το κόστος της κιλοβατώρας θα είναι απαγορευτικό, και η όλη προσπάθεια για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ακυρωθεί λόγω κόστους.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση και πιστεύω ότι σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, το υπουργείο θα θέσει τις βάσεις για μια νέα τολμηρή ενεργειακή πολιτική, που θα στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, υπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του καταναλωτικού κοινού».
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου