Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΣΠΗΕΦ: Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει το ν/σ για τις ΑΠΕ

Αποφασισμένοι να παρέμβουν ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ χωρίς αλλαγές εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φ/Β, οι οποίοι αύριο θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπορίου.
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε να τροποποιηθούν οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει για τις εγγυημένες τιμές, αλλά δεν θα δεχθούμε και το νέο χαράτσι που πάνε να επιβάλουν στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δηλαδή το κόστος από το τέλος διακοψιμότητας που θα ωφεληθούν οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισαν μέλη της ΠΟΣΠΗΕΦ σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη. 
Ανοικτή επίθεση κατά του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παναγής, λέγοντας ότι αντί να προχωρήσει το υπουργείο στον εξορθολογισμό της αγοράς και ειδικότερα, στον τρόπο υπολογισμού των τιμών αγοράς και διάθεσης της ενέργειας, διατηρεί μέτρα ενίσχυσης των ορυκτών καυσίμων, ενισχύει συνεχώς τις μεγάλες μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο, επιβαρύνει μόνο τις ΑΠΕ και περισσότερο από όλες τις παραγωγικές επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. 
«Είμαστε μέχρι και επτά μήνες πίσω στις πληρωμές, οφείλεται στους παραγωγούς, από το ΛΑΓΗΕ ( τον λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας), ακόμη ο Μάρτιος. Χρωστάνε στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά , από Μάρτιο μέχρι και Αύγουστο, 693 εκατ. ευρώ ( συνολικά 1,188 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ). Πληρώνουμε έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, 30%, όταν οι άλλες ΑΠΕ μόλις 10%. Μας φορολογούν ακόμη και πάνω στην έκτακτη εισφορά και αναγκαζόμαστε να αποδίδουμε τον τιμολογημένο ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει»,  εξήγησε ο κ. Άρης Νίκας οργανωτικός γραμματέας, προσθέτοντας:
« Σήμερα το 90% των δανείων που πήραν τα μέλη μας για να υλοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις, οι περισσότεροι μικρομεσαίοι και αρκετοί αγρότες, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις επενδύσεις που κάναμε, τις δουλειές μας, τα σπίτια μας». 
Όπως τόνισαν οι Θ. Χρύσογλου και Π. Τσικούρας, πρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης και γ.γ. της Ομοσπονδίας αντίστοιχα, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν αυτό που επιχειρείται στο πλαίσιο του new deal, δηλαδή η αλλαγή των τιμών στις παλιές συμβάσεις. Αλλά τέτοια για να γίνει, πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη, δηλαδή και οι παραγωγοί. 
«Έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της έκτακτης εισφοράς  γιατί αλλάζει τις εγγυημένες τιμές και η υπόθεσή μας συζητείται στις 9 Οκτωβρίου, ενώ έχουμε καταγγείλει τη στάση της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ένωσης, αφού ο συγκεκριμένος μεγάλος παραγωγός, αντί να εισφέρει τα έσοδά του αμέσως στο ΛΑΓΗΕ, καθυστερεί πάρα πολύ με τις αποδόσεις, επειδή …πληρώνει πρώτα τον εαυτό της. Το θέμα είναι , μέχρι να βγούνε οι αποφάσεις που θα μας δικαιώνουν, πόσοι μικρομεσαίοι παραγωγοί θα αντέξουν στις πιέσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσικούρας. 
Αύριο, όπως είπε ο κ. Χρύσογλου, οι παραγωγοί από φ/β θα απαιτήσουν αφ’ ενός να μην επιβαρυνθούν από το τέλος διακοψιμότητας και, αφ’ ετέρου να μην περάσει το άρθρο ‘7’ του νομοσχεδίου, το οποίο με ένα γενικόλογο πνεύμα επιτρέπει στον υπουργό ΠΕΚΑ να παρεμβαίνει και με μία απλή υπουργική απόφαση να αλλάζει το πινάκιο εγγυημένων τιμών. 
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ υποστήριξαν ότι εάν δεν εξορθολογιστεί η αγορά ενέργειας, τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ- που κανονικά δεν οφείλονται στις ΑΠΕ- δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν.  Ο δε εξορθολογισμός δεν αφορά την τρόϊκα, η οποία μόνο ζητάει να κλείσουν τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, αλλά το υπουργείο, που κλείνει σταθερά υπέρ των ορυκτών καυσίμων. 
Τέλος, τόνισαν ότι είναι πρόθυμοι και, έχουν καταθέσει προτάσεις, για το πως μπορεί να κλείσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, αφού γίνει ο απαιτούμενος εξορθολογισμός, εάν συμμετέχουν όλοι με το ποσοστό που τους αναλογεί. 
Η ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσωπεί 1030 παραγωγούς πανελλαδικά, με πάρκα ισχύος από 20kw - 40kw, έως και 100kw ανά πάρκο.  
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου