Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Γλυτώνουν το "κούρεμα" του new deal οι φωτοβολταϊκές στέγες

Θέλουμε και εργαζόμαστε ώστε τα χρήματα να φτάσουν και να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε το κούρεμα και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, τονίζει στο energypress αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με το ποιούς αφορά η πρόταση που έχει κάνει για μείωση στις ταρίφες των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών. Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει ότι με βάση την προεργασία που έχει γίνει δε θα χρειαστεί τελικά να υπάρξει μείωση των ταριφών στα 10άρια φωτοβολταϊκά σε στέγες.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων με συνολική ισχύ περίπου 352MW (μέση τιμή κοντά στα 540 ευρώ η μεγαβατώρα) θα διατηρήσουν στο ακέραιο τις ταρίφες τους.
Εκτός όμως από τις μικρές εγκαταστάσεις του οικιακού προγράμματος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ, φαίνεται ότι οι λιγότερο θιγόμενοι από το new deal θα είναι οι ιδιοκτήτες μικρών πάρκων. "Ανακοινώσαμε και στους φορείς ότι η μείωση θα είναι κλιμακωτή και ότι θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το χρόνο, την ταρίφα, την τεχνολογία και ότι δεν θα υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση", τονίζει η ίδια πηγή. Για να προσθέσει ότι στην κλιμάκωση αυτή θα παίξει ρόλο και το μέγεθος, με τα λεγόμενα 100άρια πάρκα να υφίστανται τις μικρότερες μειώσεις. Μάλιστα για αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, που πιθανόν να μην είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο και βρέθηκαν σήμερα σε μια κατάσταση την οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλα επιπλέον κίνητρα σε σχέση με την αντιμετώπιση που θα έχει κάποιος με μεγάλο αριθμό πάρκων και εγκαταστάσεων ή μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ τονίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια βιώσιμη λύση που θα δίνει μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα στο σύστημα. Ταυτόχρονα με τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (net metering / αυτοπαραγωγή) εκτιμούν ότι η αγορά δε θα κλείσει και θα συνεχίσει να έχει μια δραστηριότητα, που θα είναι βιώσιμη και χωρίς υπέρογκες επιδοτήσεις που δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να δίνονται.
Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο μνημόνιο που ανακοινώθηκε προ ημερών υπάρχει ρητή αναφορά στο θέμα στην οποία τονίζεται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την εισαγωγή μόνιμων προσαρμογών στις συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά, ούτως ώστε να ευθυγραμμιστούν οι αποδώσεις στα βιώσιμα μέσα επίπεδα της ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της έκτακτης ειδικής εισφοράς και χωρίς να επιβάλλονται υπερβολικά βάρη στους καταναλωτές.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι με βάση όσα υποστηρίζουν οι πηγές του ΥΠΕΚΑ στο energypress, η συμφωνία του new deal τύποις θα είναι εθελοντική, υπό την έννοια ότι υπάρχουν συμβάσεις που θα πρέπει να τροποποιηθούν. Ωστόσο το πακέτο των μέτρων, των κινήτρων αλλά και των αντικινήτρων θα είναι τέτοιο που ουσιαστικά θα είναι μια "εθελοντική λύση μονόδρομος".
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου