Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

«Όχι» σε Χαράτσι Διαρκείας, Δηλώνουν οι Παραγωγοί Ενέργειας από Φ/Β

Στο μη περαιτέρω έχουν φτάσει οιπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, εξαιτίας των «χαρατσιών» που επιβάλουν ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΙΚ, ενώ προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέες μειώσεις, με προτεινόμενο μεσοσταθμικό κούρεμα στις ταρίφες κατά 45% , στο πλαίσιο ενός new deal για τις υφιστάμενες συμβάσεις.
«Μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, έγιναν από ιδιώτες που επένδυσαν στην Ελλάδα, στις ΑΠΕ, δεσμεύοντας ίδια κεφάλαια αλλά και παίρνοντας τραπεζικά δάνεια. Υπογράψαμε συμβάσεις 20ετούς διάρκειας και βάσει αυτών υποθηκεύσαμε ακίνητες περιουσίες, για να καταλήξουμε να βρισκόμαστε σήμερα σε δεινή θέση, εξαιτίας της ασυνέπειας της Πολιτείας, η οποία αντί να ασχολείται με το να εξορθολογήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτεί τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, χρησιμοποιώντας , επιπλέον, πόρους των ΑΠΕ, από το ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Θεσσαλονίκη (ΣΠΗΕΦ-Θ), Θωμάς Χρύσογλου.
Οι παραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης, που σήμερα πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους απέναντι στα όσα προετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μεσοσταθμικό κούρεμα 45% στις τιμές(ταρίφες) των υφιστάμενων συμβάσεων, στο πλαίσιο του new deal που επιχειρεί να περάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με την τροποποίηση των συμβάσεων.
«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να επεκτείνουν χρονικά για μία 20ετία, δηλαδή για τον χρόνο ισχύος που υπολείπεται στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που μας επέβαλαν αναδρομικά και η οποία κυμαίνεται από 25%-42% επί του τζίρου», πρόσθεσε ο κ. Χρύσογλου.
Όμως η ...ειδική μεταχείριση που υφίστανται οι παραγωγοί, δεν περιορίζεται στη μείωση του τζίρου λόγω της ειδικής εισφοράς, που ισχύει μέχρι και τον Ιούνιο του 2014. Το ποσό της εισφορά που παρακρατείται, δεν εξαιρείται από τη φορολόγηση των εσόδων, των χρημάτων που εισπράττουν οι παραγωγοί, όταν τα παίρνουν, από το ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
«Προ μόλις πέντε ημερών καταβλήθηκαν τα χρήματα του Ιανουαρίου, ποσά για τα οποία είχαν κοπεί τιμολόγια και είχε καταβληθεί ο ΦΠΑ», τόνισε ο γγ του Συλλόγου, Πέτρος Τσικούρας, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζονται συστηματικά οι δεσμεύσεις που ορίζουν πληρωμή των παραγωγών εντός 20ημέρου από την τιμολόγηση και, σε περίπτωση καθυστερήσεων, καταβολή τόκων.
Τα μέλη της διοίκησης του ΣΠΗΕΦ- Θ, υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά, πέραν του ότι προωθούν τον ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της στροφής προς την πράσινη ενέργεια, μπορούν στην επόμενη 5ετία να σταθούν απολύτως ανταγωνιστικά, από πλευράς τιμών - κόστους στην αγορά, σε σχέση με τις φθηνότερες σήμερα αλλά και επιβαρυντικές μορφές παραγωγής ενέργειας ( π.χ. λιγνιτικοί σταθμοί), εάν, το υπουργείο εξορθολογήσει την αγορά.
Να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2013, ισχύουν νέες τιμές (ταρίφες) για τα επαγγελματικά όπως και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, δραστικά μειωμένες, βάσει ΚΥΑ που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Οι τιμές που αφορούν τους νεοεισερχόμενους σταθμούς και σαφώς λειτουργούν σαν επενδυτικό αντικίνητρο(το ΥΠΕΚΑ έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε υπερδυναμικότητα των Φ/Β), είναι δραστικά μειωμένες.
Πιο συγκεκριμένα και σε σύγκριση με το παλιό σύστημα (οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 ΚW, μείωση 42% για τα πάνω από 100 ΚW και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Mάλιστα οι νέες ταρίφες είναι χαμηλότερες από εκείνες που πρότεινε η ΡΑΕ. Συγκεκριμένα για τα κάτω των 100 ΚW η απόφαση ορίζει 12 λεπτά/KW, για τα πάνω από 100 ΚW, η απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά/KW. Για τις στέγες η τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά
H διοίκηση του ΣΠΗΕΦ-Θ δηλώνει ότι ο Σύλλογος, που υποστηρίζει τη σύσταση ομοσπονδίας από τους Συλλόγους όλης της χώρας, θα προσφύγει κατά των καταχρηστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας, στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ, κάνοντας αρχή από τη σημερινή γενική συνέλευση, θα προχωρήσει στην ενημέρωση όλων των βουλευτών Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργηθεί 420 φωτοβολταϊκά πάρκα, με μέσο κόστος επένδυσης για ένα έκαστο, τις 350.000 ευρώ. Σήμερα ο ΣΠΗΕΦ-Θ έχει 65 μέλη, άλλα εγγεγραμμένα στο ΕΕΘ και άλλα στο ΕΒΕΘ, ενώ μέσα στην ημέρα, με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αναμένονται πολλές νέες εγγραφές.
(energia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου