Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΣΕΦ: Χωρίς σταθερότητα κινδυνεύει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών


Τη διασφάλιση ενός σταθερού και ξεκάθαρου καθεστώτος ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών αλλά και την αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ρευστότητας στην αγορά, έτσι ώστε συνεχιστεί η ανάπτυξη του κλάδου ζητά με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΕΦ.
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει επίσης ότι έχει προτείνει να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από 40% σε 60% και να τεθεί ως εθνικός στόχος η εγκατάσταση 10 γιγαβάτ (GWp) φωτοβολταϊκών ως το 2020, καθώς ο κλάδος, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο εφικτής και άμεσης ανάπτυξης, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν 22.000 άμεσες και έμμεσες ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ αναφέρει:
Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και απόλυτης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να αποτελεί πεδίο εφικτής και άμεσης ανάπτυξης, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση το 2011. Τα στοιχεία για το 2012 δείχνουν ότι ο κλάδος δεν συρρικνώνεται, δείχνοντας το δρόμο για διέξοδο από την κρίση. Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ήταν σε μέγεθος 6η στην Ευρώπη και 10η παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε.
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο εργοδότη στο χώρο της πράσινης ενέργειας, με σχεδόν 22.000 άμεσες και έμμεσες ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης και αρκετές εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών και επικουρικού εξοπλισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έχει προτείνει να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από 40% σε 60% και να τεθεί ως εθνικός στόχος η εγκατάσταση 10 γιγαβάτ (GWp) φωτοβολταϊκών ως το 2020. Η μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα αποφέρει:
·         σημαντικά φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, πολλαπλάσια της παρεχόμενης ενίσχυσης.
·         Σημαντικά οφέλη για την κοινωνία τόσο από την αποφυγή ανάπτυξης νέων υποδομών συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και από το συνεπαγόμενο μικρότερο κόστος για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, όσο και από την δημιουργία 50.000 άμεσων και έμμεσων ισοδύναμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ως το 2020.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω, αποτελεί η διασφάλιση κατ’ ελάχιστον δύο ζητημάτων:
- Η ύπαρξη ενός μακρόπνοου, σταθερού και ξεκάθαρου καθεστώτος ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών και των υπολοίπων ΑΠΕ, ώστε να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές και να αμβλυνθεί το “ρίσκο της χώρας”, το οποίο αποθαρρύνει σήμερα πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ρευστότητας στην αγορά ώστε να επιτραπεί η χρηματοδότηση και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες αλλά και οι νέες θέσεις απασχόλησης.
Η περαιτέρω ενίσχυση των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει άμεσες και ρεαλιστικές προοπτικές αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ενώ βοηθά να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική απειλή και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό διασώζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας καινούργιες. Σε μία περίοδο που όλοι μιλούν για την αναγκαία ανάπτυξη, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φωτοβολταϊκών “παράγουν” ανάπτυξη στην πράξη, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν δείξει ήδη έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, την καθαρότερη ενεργειακή τεχνολογία που γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου