Τρία είναι τα σενάρια για το New Deal στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκάπου συζητά με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας τις τελευταίες ημέρες τοΥΠΕΚΑ, με κοινό παρονομαστή το κούρεμα των εσόδων, την επέκτασητόσο των δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες κατά 2 τουλάχιστον χρόνια, όσο και με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5-7 χρόνια.
Όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση στια ταρίφες των υφιστάμενων έργων, αλλά ποικίλουν τα ποσοστά. Παραμένει στο τραπέζι ακόμα και τοκούρεμα κατά 45% μεσοσταθμικά (σσ: δεν έχει απορριφθεί παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες), και από εκεί και πέρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Κομισιόν έχει διαμορφώσει κάποιες παραλλαγές του, με διαφορετικά ποσοστά.
Και τα τρία σενάρια συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδογ. γραμματέα ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας (Κ. Βιβιάνι, κ.ά), μαζί με το πλαίσιο στο οποίο έχει σε μεγάλο ποσοστό καταλήξει το υπουργείο στις διαπραγματεύσεις του με τις τράπεζες.
Πάντως η επίτευξη οριστικής συμφωνίας μόνο εύκολη δεν είναι. Ενα ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η συμμετοχή στο «κούρεμα», δηλαδή στο New Deal, είναι τελικά υποχρεωτική και όχιεθελοντική -όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί- οπότε κάποιοι δεν τη δεχθούν, και προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μιλώντας για αθέτηση από το Δημόσιο των υποχρεώσεων του.
Παράταση σε συμβάσεις
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι ηδιαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι δέχονται να παρατείνουν τιςδανειακές συμβάσεις των πελατών τους κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός έχει συνάψει σύμβαση 8 ετών, τότε η διάρκειά της θα αυξηθεί στα 10 χρόνια, κ.ο.κ.
Επίσης, στα ανταλλάγματα, έχει αποφασισθεί ότι όσων παραγωγών «κουρευτούν» τελικά οι ταρίφες, θα τους παραταθεί η σύμβαση με τονΛΑΓΗΕ κατά 5 με 7 χρόνια.
«Όχι» σε μείωση επιτοκίων
Δεν έχει ωστόσο γίνει καμία πρόοδος στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία έχουν πάρει οι παραγωγοί τα δάνεια. Στο ζήτημα αυτό οι τράπεζες είναι κατηγορηματικά αντίθετες, το επιχείρημά τους μάλιστα είναι ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς σύντομα τα επιτόκια θα υποχωρήσουν, επομένως θα υπάρξει ούτως ή άλλως όφελος για τους συγκεκριμένους πελάτες.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια τωνδιαπραγματεύσεων του ΥΠΕΚΑ με τις τράπεζες, οι τελευταίες έβαζαν τις δικές τους "κόκκινες γραμμές". Δεν είναι τυχαίο πως σε κάποια στιγμή των συζητήσεων, είχαν προτείνει στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου ναμηδενισθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ από τα 15 στα 18 ευρώ/μεγαβατώρα.
Αίτημα για 6μηνη παράταση
Το υπουργείο πάντως αισιοδοξεί, ότι παρά τις δυσκολίες, αν όχι το Νοέμβριο, το αργότερο κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου, θα έχει «κλειδώσει» το New Deal, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2014 να τεθεί και σε εφαρμογή.
Τα ποσοστά του κουρέματος εξαρτώνται και από το αν θα δοθείπαράταση στο χρονοδιάγραμμα για το μηδενισμό του ελλείμματος τουΛΑΓΗΕ. Το ΥΠΕΚΑ ζητά να υπάρξει 6μηνη παράταση, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, κάτι που σε μια τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι το ύψος του «κουρέματος» θα είναι μικρότερο.
(energypress.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου