Αγροτικές κινητοποιήσεις, όχι όμως για την τιμή των αγροτικών προϊόντων, αλλά για την τιμή της φωτοβολταικής κιλοβατώρας προετοιμάζονται ενόψει των νέων μειώσεων στις ταρίφες.
Πρόκειται για το λεγόμενο new deal που θα καταλήξει στην πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού πλαισίου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ΑΠΕ, με στόχο των ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ, η ελλειμματικότητα του οποίου αυξάνει, αντί να μειώνεται.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Αγρίνιο με πρωτοβουλία συνεταιριστικών φορέων, έγινε καταγραφή των προβλημάτων των παραγωγών που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά. Όπως δε επισημάνθηκε από δεκάδες παραγωγούς, εκτός από το πρόβλημα της καθυστερημένης εξόφλησης των τιμολογίων, μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή σε τουλάχιστον 350 εγκαταστάσεις δεν έχουν τοποθετηθεί μετρητές, με αποτέλεσμα η παραγωγή του κάθε φωτοβολταϊκού να προκύπτει κατά προσέγγιση. Μάλιστα, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι μιλούν για αυθαίρετες μετρήσεις.
Πάντως από την πλευρά των παραγωγών αγροτικών φωτοβολταϊκών, προβάλλεται η άποψη ότι δεν μπορούν να αντέξουν σε μειώσεις τιμών πώλησης, υψηλότερες του 20%. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αποδεκτή μπορεί να γίνει μία μείωση της τάξης του 10%. Κλήθηκαν δε οι αγρότες σε «αγωνιστική ετοιμότητα», ώστε να αποφευχθεί μείωση στις ταρίφες άνω του 10%.
Μια υπέρβαση του ποσοστού αυτού, μαζί με την «εισφορά αλληλεγγύης», ύψους 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, όχι μόνο δεν δημιουργεί εισόδημα, αλλά θέτει θέμα βιωσιμότητας για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στο αρχείο τις καταγγελίες του ΣΠΕΦ σχετικά με την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης επί του τζίρου, στην οποία επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.
Ειδικότερα οι υπηρεσίες της Επιτροπής, παρότι αποδέχθηκαν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να τηρούν την αρχή της μη αναδρομικής αλλαγής των οικονομικών όρων που αφορούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αποδέχεται ότι το μέτρο της «εισφοράς αλληλεγγύης» δεν αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, καθώς εμπίπτει στην κατηγορία φόρων, δασμών ή άλλων τελών, η επιβολή των οποίων εναπόκειται στην εξουσία των κρατών μελών να τους θεσπίζουν. Επίσης απέρριψε και τις αιτιάσεις του ΣΠΕΦ ότι μέσω της εισφοράς αυτής, φαλκιδεύεται το δικαίωμα των παραγωγών στην ιδιοκτησία τους επί των εγκαταστάσεων.
(M. Καϊταντζίδης, Euro2day)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου