Στο πλέον επιτυχημένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα εισόδου των ΑΠΕ τείνει να εξελιχθεί το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου από το ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου διανομής, ΔΕΗ - δίκτυο), τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ 98,4 μεγαβάτ και αντιστοιχούν περίπου στο 20% των φωτοβολταϊκών που λειτουργούσαν στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας στις 31 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά κατά πολύ τα 100 μεγαβάτ.
Ωστόσο, η πραγματική εικόνα για το ενδιαφέρον που προκαλεί η δραστηριότητα αυτή απεικονίζεται στα στοιχεία με το πλήθος των αιτήσεων. Από αυτά προκύπτει ότι το 2011 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη επέκταση του συγκεκριμένου κλάδου.
Από τους πίνακες του ΔΕΔΔΗΕ, προκύπτει ότι την περασμένη χρονιά έγιναν στις υπηρεσίες του 20.917 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, με συνολική ισχύ περίπου 190 μεγαβάτ.
Το ίδιο δωδεκάμηνο, οι ενεργοποιήσεις ανήλθαν σε περίπου 9.500, με ισχύ 83,8 μεγαβάτ. Δηλαδή μόνο σε ένα χρόνο εγκαταστάθηκε πάνω από το 90% οικιακών φωτοβολταϊκών και παρότι το πρόγραμμα τυπικά εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2009.
Έτσι, τον Ιανουάριο λειτουργούσαν στο διασυνδεμένο σύστημα (ηπειρωτική Ελλάδα και διασυνδεμένα νησιά) 11.201 μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος 98,4 μεγαβάτ, ενώ οι συνολικές αιτήσεις ανέρχονται σε 27.782 και αντιπροσωπεύουν περίπου 250 μεγαβάτ.
Έτσι, τον Ιανουάριο λειτουργούσαν στο διασυνδεμένο σύστημα (ηπειρωτική Ελλάδα και διασυνδεμένα νησιά) 11.201 μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος 98,4 μεγαβάτ, ενώ οι συνολικές αιτήσεις ανέρχονται σε 27.782 και αντιπροσωπεύουν περίπου 250 μεγαβάτ.
Όπως αναφέρουν στο euro2day.gr εκπρόσωποι του κλάδου, η δυναμική έχει ανακοπεί από το Δεκέμβριο του 2011. Στην εξέλιξη αυτή επέδρασε καταλυτικά η οικονομική κρίση, η πιστωτική στενότητα στις τράπεζες και οι αβεβαιότητες που προκαλεί σε όλο τον τομέα των ΑΠΕ το πρόβλημα ρευστότητας του λογαριασμού που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών.
Υπό κανονικές συνθήκες, τονίζουν οι ίδιοι, ο κλάδος θα έπρεπε να αυξήσει τη δυναμική του, καθώς το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τείνει μειούμενο, συνεχίζοντας να προσφέρει υψηλά ποσοστά απόδοσης παρά τη σταδιακή μείωση της τιμής με την οποία αγοράζει το σύστημα τη φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα. Ωστόσο, η συγκυρία έχει δράσει καταλυτικά στον περιορισμό και αυτού του κλάδου.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και έχει δεκαετή διάρκεια. Μεγάλος μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στο μηχανισμό συμψηφισμού της αξίας της ενέργειας που καταναλίσκει μία κατοικία, με την αξία της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό. Επίσης, στο γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή εξαιρείται από την επιβολή ΦΠΑ και οικοδομικής άδειας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 άτομα προσωπικό), οι οποίοι μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως και 10 κιλοβάτ σε στέγη κτιρίου (5 κιλοβάτ για τα μη διασυνδεμένα νησιά), συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου