Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

>Ανεβαίνουν οι ΑΠΕ, Αλλά Αλλάζουν οι Τιμές

>

Ένας καλός μήνας ήταν ο Μάιος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπό την έννοια ότι τέθηκαν σε λειτουργία νέα έργα συνολικής ισχύος άνω των 40 μεγαβάτ και, μάλιστα, έπειτα από ...χρόνια, κινήθηκε και ο τομέα της βιομάζας. Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει την προοπτική αλλαγών στην τιμολόγηση της παραγόμενης “πράσινης”, στη λογική του εξορθολογισμού των τιμών ώστε αυτές και κίνητρο για τους παραγωγούς να περιλαμβάνουν αλλά και να ανταποκρίνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 41,5 μεγαβάτ περίπου τέθηκαν εν λειτουργία τον Μάιο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΔΕΣΜΗΕ, μέσω του μηνιαίου δελτίου ΑΠΕ.

Ειδικότερα, προστέθηκαν περί τα 23 μεγαβάτ σε αιολικά πάρκα, περί τα 16 μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά καθώς και – για πρώτη φορά έπειτα από μακρό διάστημα πλήρους ακινησίας – περί τα 2,5 μεγαβάτ στον τομέα του βιοαερίου και της βιομάζας.

Η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ στο διαδυνδεδεμένο σύστημα φτάνει πλέον τα 1.688 μεγαβάτ και αναλύεται σε 1.374 μεγαβάτ αιολικών, 235 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (με συμβολαιοποιημένη ισχύ κοντά στα 900 μεγαβάτ), 197 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών, 89 μεγαβάτ συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας υψηλής απόδοσης καθώς και 43,5 μεγαβάτ βιοαερίου – βιομάζας.

Σύμφωνα δε με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας τουΔΕΣΜΗΕ, κατά τη διάρκεια του ίδιο μήνα, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 5,22% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, παράγοντας κάτι παραπάνω από 200.000 ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως στον χώρο ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς ο νέος υπουργός Περιάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσαντίνου επιβεβαιώνει, πλέον, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των τιμών για την παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην “Ημερησία”, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “θέλουμε να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό και σε ένα πιο δίκαιο ορισμό των τιμών για τις AΠE, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα κόστους, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κίνητρο και απόδοση για τους παραγωγούς, αλλά και χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή”.

Θυμίζουμε ότι, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, η τιμολόγηση βαίνει σταδιακά μειούμενη, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενώ η μεγάλη ανησυχία του χώρου έγκειται στο ενδεχόμενο να είναι αναδρομική η όποια απόφαση για αλλαγή των τιμών.

Βεβαίως εδώ θα πρέπει να θυμίσει κανείς ότι είχε προκαλέσει και η παλαιότερη απόφαση της πρώην ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη για αναδρομική αύξηση των τιμών της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας.


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου